Чарли Хейдън завинаги

12/07/2014

„Ако се стараеш да си добър човек, можеш да станеш и страхотен джаз-музикант” – така обичал да казва един от най-големите басисти на нашето време на студентите си в Калифорния. Роден в Айова и израсъл в Мисури – оттам и прекрасният им дует с Пат Матини „Beyond the Blue Missouri Sky” – Хейдън пее… кънтри в семейния бенд, но полиомиелитът уврежда гласните му струни, когато е на 15 и затова той хваща контрабаса.

„И кънтрито, и джазът са от една земя”, споделя Хейдън през 2012-а – малко след като възстановява „Фемили бенд” с жена си и четирите си деца и доказва измислеността на границите между тези два привидно противоположни жанра.

Заедно с Карла Блей го познаваме начело на Liberation Orchestra и обвързаността на джаза с политическите и граждански протести в 60-те. Когато бях на концерта им с Пат Матини в Кутанс – буквално седмица след американската инвазия в Афганистан, Чарли Хейдън спря концерта след парчето, посветено на жена му (“Waltz for Ruth”), за да се извини от името на своя народ за действията на своето правителство.

Haden & Jarrett
Haden & Jarrett

Музиката на ранния Кийт Джарет (60-те и 70-те) е свързана неразривно с Хейдън. В тази посока е и току-що излезлият албум с дуети на двамата „Последен танц” с финални парчета „Every Time We Say Goodbye” и „Goodbye”. Предчуствие, сбъднало се за един от най-деликатните и мелодични басисти, поставил под въпрос термина „сайдмен”.

Последният танц е във финала на Слънчев джаз+, а целият час Con alma в стрийма Дуенде на радио Бинар на 12 юли (20-21 ч.) е с музиката на Чарли Хейдън в различни формации, включително по-малко известни негови дуети с Антонио Форчоне, с Егберто Жизмонти, с Карлос Паредес и с пианистa, акомпанирал Мерилин Монро пред самия Кенеди в култовото Happy Birthday Mr President – Ханк Джоунс. RIP, Charlie!

Людмил Фотев

от

публикувано на: 12/07/2014

БНР© 2018 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: