Китайски телефон? Боклук? Помисли пак!

china-android

Изразът „китайски боклук“ се използва масово, при това не само по нашите географски ширини. Мнозина все още вярват, че китайските компании произвеждат некачествени продукти по дефиниция.

В случая не бих искал да навлизам в полемика относно факта, че почти всяка голяма американска или азиатска технологична компания всъщност произвежда в Китай. Темата на текста няма нищо общо с Foxconn, Designed by Apple in California/Assembled in China, контролът на качеството и производствените процеси като цяло.

Далеч по-важно е да спрем погледа си върху гордите китайските компании, които постепенно придобиват самочувствието да излязат на пазара, без да се опитват да прикриват, че са китайски и без да се притесняват от ниските цени, на които могат да продават.

Истината е, че ако изключим цената, чисто китайските смартфони (например), които можете да си купите днес, не се различават съществено от големите и познати брандове.

Android промени всичко

Макар да използвам iPhone, смятам, че Android е едно от най-добрите неща, случили се на технологичната индустрия в последното десетилетие. Разработката на собствени и не особено добри операционни системи (Symbian, Windows Mobile и тон други, по-скоро неуспешни начинания) не позволяваше на производителите на хардуер да се фокусират върху това, което могат да правят наистина добре.

Не бива да забравяме, че възходът на смартфоните на LG, Samsung и HTC, както и на редица други компании, започна именно след масовото навлизане на Android. Google предостави на хардуерните концерни отлична операционна система със стабилно ядро, добър (не и в началото) потребителски интерфейс и най-вече богат магазин за приложения, при това практически безплатно (с малки изключения).

На фона на безумните такси за Windows, изисквани от Microsoft, зеленият робот, който вече е заменен от текстово лого, е глътка свеж въздух и лесен начин за успешно конкуриране на Apple.

Създаването на смартфон не е толкова сложно

Съвременните смартфони и таблети имат все по-унифициран хардуер. Докато някои ентусиасти гледат с технологична носталгия към миналото, когато всяка компания държеше на собствените си разработки, еднаквите компоненти и стандарти всъщност са най-доброто, което може да се случи на потребителите и компаниите.

Отличните чипове на Nvidia, Qualcomm във високия и среден клас и MediaTek в средния и нисък позволяват на все повече компании да произвеждат повече от прилични смартфони и таблети с Android. Все по-строгите изисквания за хардуерните и софтуерните особености на Google пък гарантират добро потребителско изживяване, което си личи още по-ясно в пълния контрол върху интерфейса на wearable за устройствата с Android Wear.

Благодарение на Android малката група компании, произвеждащи смартфони, расте по-бързо от всякога. Ето и някои от по-новите играчи на пазара, на които трябва да обърнем внимание.

Huawei

Официално се чете „уа-уии“, но можем да го чуем като „Хуаве“, „Хуавей“, „Хаваи“ и други, които надали са подходящи за използване на публично място.

huawei_r1_c1

Компанията, която официално не се класифицира като частен бизнес, е създадена с огромно участие на китайската власт. Изключвайки някои по-скоро неприятни особености около създаването й, днес Huawei отбелязва все по-добри резултати и спонсорира някои от големите футболни отбори и турнири.

Постепенно смартфоните й губят своя „китайски статус“ и се разглеждат от потребителите като по-достъпни алтернативи на големите брандове. В действителност топ-енд моделите на Huawei не се различават особено от всички други, особено ако ги сравняваме с тези в позиция между среден и висок клас.

Компанията отскоро има и активно присъствие в България и Европа.

Oppo

Впечатляващо е колко са смартфоните на Oppo, макар компанията да е изключително млада.

oppo

Срещу значително по-скромна сума в сравнение с флагманите на водещите брандове можете да се сдобиете с повече от отлично устройство на върха на възможните спецификации, при това с отличен дизайн и най-новата версия на Android.

Продуктите на Oppo могат да бъдат закупени свободни в България от европейския магазин на компанията.

OnePlus

Не е напълно ясно дали OnePlus не е собственост на Oppo. Със сигурност двете компании споделят инвеститори, а водещото лице в OnePlus е бивш вицепрезидент на Oppo.

oneplusoneOnePlus One е един от най-добрите смартфони, с които може да се сдобиете днес. Пазарният модел все още е странен — трябва да получите покана от потребител, който вече се е сдобил с устройството, или да участвате в редовните конкурси. Вероятно целта на тази идея е OnePlus да създаде хайп около One, преди да стартират официалните продажби.

Колкото и да е странно, устройството започва от 299 долара, а има спецификации на върха на съвременните технологии, както и някои уникални особености. Можете да избирате между капацитивни бутони под дисплея или екранни, както и да извършвате жестове върху изключения дисплей.

Xiomi

„Шаоми“ има сходна история с Oppo. Устройствата на компанията са напълно конкуренти и имат ниски цени.

Xiaomi-Mi3_1

Най-интересно е, че в Xiomi вече работи Хюго Бара, бивш вицепрезидент в Google и говорител на Android дивизията.

Според някои слухове той напуска голямото G, защото Сергей Брин открадва приятелката му Аманда Розенбърг.

Фейсбук – асоциалната мрежа?

Какво точно означава "един Windows"?

Facebook коментари

Бинар коментари (3) :

  1. Наистина по голям боклук от Хуявей няма никъде….
    Малоумните дето го копуват да му мислят… :D

  2. Хуауей е най–якият на света

  3. Хуявей, фани го развей няма да си купя никога, ако ще за 10 лева 15 телефона да ми предлагат. Такъв отчайващо смотан боклук се среща рядко, затова пък се запомня…