Работодателю, върви на майната си!

rabotodatel

Средната работна заплата в България за 2013 г. (четвъртото тримесечие) е 828 лв. (бруто).

Сивият сектор в икономиката за същата година е 31,2%.

Това значи, че реалната брутна заплата може да е дори към 1100 лв. Но едва ли – това е доста произволно заключение. По-вероятно е реалната нетна заплата да е някъде около 900 лв.

Заплатата в София е трайно с около 200 лв. по-висока от средната за България – тоест за София реалната средна нетна заплата е над 1000 лв., вероятно някъде към 1100 лв.

Какво обаче означава СРЕДНА заплата?

Средната работна заплата очевидно е за човек със средно образование, средно безотговорен, средно мързелив, средно опитен/неопитен, средно работлив, средно знаещ, можещ и ангажиран.

Ако вие имате висше образование, знаете добре поне един или дори два чужди езика, имате задълбочени, специални или експертни познания в някоя област, притежавате сериозен професионален опит, работите повече от 8 часа на ден, повече от 5 дни седмично и в ненормирано работно време, инициативен сте, динамичен, отговорен, мотивиран, изобретателен, гъвкав – значи трябва да получавате над средното.

Всъщност трябва да получавате над средното, дори ако притежавате САМО ЕДНО от горните достойнства! Ако притежавате повече или дори повечето от тях – очевидно трябва да получавате МНОГО повече.

По-предният параграф обикновено е стандартно изискване в обявите за работа за много професии в jobs.bg. Интересното е, че заплатата, която се предлага за кандидати с този така търсен профил… дори не е средната работна заплата, даже не и официалната, нито пък нетната.

Най-често можете да се надявате на 600-700 лв. – бруто. След 6-месечен изпитателен срок, разбира се. Ако я получите въобще, защото някои „мениджъри“ имат навика да не плащат – изобщо или с месеци.

При това положение имам да казвам нещо много кратко, но искрено и от сърце на всички български работодатели, предлагащи ми такава добра сделка:

ВЪРВЕТЕ НА МАЙНАТА СИ!

А на всички вас, които току що установихте, че получавате много, много по-малко, отколкото заслужавате – честито! Продължавайте все така!

И без това няма да доживеете до пенсия (подобна работа при подобно заплащане ще ви е уморила много преди това), така че защо са ви повече пари…

Защо е тъпо да мразим предизвикателството на ледената кофа

Четенето, г-н Министър, е осъзната необходимост

Facebook коментари

Бинар коментари (5) :

 1. Нека всеки се опита да стане работодател – първо на себе си. Тогава да видим кого първи ще пратиш на майната си.

 2. не се притеснявай, ние отдавна сме го направили.
  светът е голям и за всеки има място.намерили сме нашето.
  работим и ни харесва заплащането. щастливи сме, че имаме право да избираме работодателите си. незаменими работници няма. днес напускаш, утре си сменен, в други ден си забравен. за щастие това важи и за работодателите. свят голям.
  единственото интересно е, че освен мен много мои приятели са изключително добре приети по света/англия, германиа, австрия, швейцария, сащ/ и работодателите ни са доволни от нас. то ние сме си същите, не сме се променили, не сме придобили други умения от новата страна, само работодателя е друг и ни харесва, и ни се радва, изключително доволен е, разбираме го по седмичните БОНУСИ/дано тая дума не стресне някой работодател/. Така че не знам, без да се променим за месец два да ни харесват няма да е хубаво ако БГ работодателя толкова може. няма да се върнем никога, ще плащаме данъци другаде и други пенсионери ще се радват на здравеопазване и пенсия от работници за които държавата не е платила и лев за развитие, здравеопазване.
  Имам един въпрос към всички работодатели, които се оплакват от липсата на кадри НЕ МОЖЕ ЛИ ДА СИ ВНЕСЕТЕ, И В ЦЯЛА ЕВРОПА ЛИ НЯМА? ограничения за труд вече няма.
  ако сте бедни и нямате пари за заплати търсете проблема, от сиромашка българска пот трудно ще забогатеете, трябва и акъл.

 3. От както съм в корупционни схеми и в сивата икономика ми е много по-добре вече! Имам си пари за тока, водата и данъците си плащам, нова кола, сега и дете правя, живея нормално и се чувствам щастлив! :D

 4. Едничък, но за сметка на това забележитено „е“нтелегентен коментар :)

  Преди време попаднах на една интересна статистика за разходите за труд и възвращаемостта като печалба за работодателя. Срещу 1 изплатено евро за труд в Германия, работодателят печели 1.18, в Белгия – 1.25 и т.н. . В България тази норма е 2.20, така че може сами да си направите изводите колко може и какво реално се заплаща.

  Пазарна икономика, ниска производителност на труда в частна фирма? Глупости на търкалета. Просто българинът не обича да плаща (особено на сънародниците си), а когато го прави, обикновено е с неохота, нередовно и малко :)

 5. Пазарът на труда за това е ПАЗАР- като не ти харесва колко ти дава лошият работодател, напускаш, и си търсиш „добър“ такъв. И спираш да мрънкаш по сайтовете.