Бий журналята!

Ловният сезон за журналисти започна. Преди седмица телефонни измамници набиха репортер на БТВ във Ветово, Русенско. Ден по-късно в Перник набиха оператор на TV7, заснел със скрита камера продажба на наркотици в дискотека.

Това си е скандално, затова медиите пошумяха по случая. И толкова. Защото може да звучи грубо, но в цялата случка в Перник например няма никаква драма. Банална криминална история – поне такива са фактите.

Отишли някакви при мутрите в дискотеката да се репчат, набили ги. Един-двама от отишлите били с камери, набили ги и тях, без да ги питат какви са. Полицията задържа биячите, формално си е свършила работата.

Нищо не е наред в тази история, ама нищо, но конкретно няма за какво да се хванеш – могат да се коментират само общи приказки.

Ами да покоментираме. И веднага изникват куп въпроси.

Какви са например тези „Зелени барети”, които са си поставили за цел… да изчистят града от наркодилъри? Някъде са наречени неправителствена организация, другаде доброволци, на трето място уж се борят за еко каузи, на четвърто се оказва, че са яки момчета, които постоянно налитат на бой или ядат такъв, според случая.

Конкретно в този след заснемането на сделката с амфетамините те се обаждат на полицията на тел. 112 – да предупредят, че влизат – и нахлуват в дискотеката да търсят сметка на въпросните наркодилъри. Ни повече, ни по-малко, това си е гражданска паравоенна или поне силова групировка, занимаваща се със саморазправа. Това не беше ли работа на полицията?

Ето го другият, по-интересен въпрос. След като се оказва, че журналисти и граждани стигат дотам да се сдружават за борба с една напаст и с беззаконието в един град, къде е полицията в този град?

Сигурно поне веднъж в живота си сте се опитвали да предотвратите някакво престъпление или нарушение и сте правили опит да сигнализирате за това на полицията. В такъв случай сте се сблъсквали и със стандартния отговор: „Ами нека първо ви ограбят/убият/нарушат закона и тогава ни се обадете, преди това ние нищо не можем да направим”.

Отговор на бюрократ, който се прави, че не е чувал, че задължението му е да се грижи за ОПАЗВАНЕТО на реда и закона (нарича се превенция), а не да регистрира престъпленията СЛЕД извършването им.

Ако ни трябва защита единствено и чак след като ни се случи нещо, вероятно ще си наемем частни охранители, защо тогава ни е нужна полиция? Ако полицията седи на бюрата си и чопли безучастно семки, очевидно, че нямаме нужда от нея. А да не говорим, ако не толкова безучастно, а всъщност благосклонно си затваря очите за случващото се наоколо.

Да, Перник е „град на греха” и нарицателно за всякакви нелицеприятни вицове. Това обаче само би трябвало да мотивира още повече местната полиция да работи проактивно. Не е работа на гражданите и журналистите да се борят с наркотърговията.

Всъщност, последното изречение е малко неточно, поне що се отнася до журналистите. Да, не им е работата да се борят с наркодилъри. Но журналистиката в по-общ смисъл има моралното задължение да осветява подобни тъмни ъгли в обществото и да ги изважда на показ, което индиректно принуждава и съответните органи да си свършат работата. Затова я наричат четвъртата власт, която наблюдава и коригира другите три.

Браво на колегите от TV7 – и БТВ за телефонните измамници – за това, че не са се поколебали да бръкнат в гнездото на осите. Но – пак въпроси. Какво ли щеше да се случи, ако не всички, но поне повечето по-големи медии го правеха редовно?

Например, ако вместо традиционно да подъвчат случая с бития оператор и после да утихнат, 7-8 национални вестници и телевизии бяха командировали за седмица по един свой екип в Перник? Дали нямаше да научим и майчиното мляко на престъпния свят в града? Дали тогава полицията в Перник нямаше да се размърда доста по-осезателно – защото, каквото и да говорим, и там като навсякъде сигурно има и добри специалисти, които си вършат работата или биха искали да си я вършат, ако някой не им пречи?

Знам, че това звучи идеалистично, като в холивудски филм. Нашият филм е друг, ще кажат мнозина.

Знам обаче и че докато медиите предпочитат да се занимават с хороскопи, жълти новини и световни конспирации, призивът „Бий журналята!”, подобно на оная песен на Контрол – „Бий хлапето!”, ще си остане все така актуален в очите на обществото и иронията в него ще бъде неразбираема. А престъпниците ще го разбират съвсем буквално – и няма да чакат втора покана.

Ловният сезон за журналисти е открит. Чакаме следващия бит.

Явно ни харесва да живеем в този филм, в този гаден виц, в тази мръсна приказка.

Четенето, г-н Министър, е осъзната необходимост

Аз ям месо

Facebook коментари

Бинар коментари (0) :