Ковачевци – образцов расизъм

US_Marshals_with_Young_Ruby_Bridges_on_School_Steps

“Гледам снимката на 6-годишната Руби Бриджис – през лятото на 1960 г. тя става първото чернокожо дете, което влиза в училище за бели – и си мисля за пернишкото село Ковачевци.

Преди 50 години в Америка е имало граждански протести, за да могат деца като Руби да ходят във всяко училище. Днес, 15 септември 2014 г. в България има нелеп селски протест против това деца като Руби да могат да ходят на училище.

Сега жителите са готови да затворят училището, ако в него влязат деца на бежанци – страх ги било от зарази. Изглежда не осъзнават, че самите те вече са заразени. С нещо по-лошо от варицела или глисти.

Честит първи учебен ден!”

Този текст на Emil L. Georgiev се разпространи като пожар из фейсбук днес. И има защо.

Жителите на ковачевското село Калище се събраха и тази сутрин, за да изразят недоволството си, че училищетo ще бъде посещавано от деца бежанци от близкия Национален детски екологичен комплекс, съобщи БТВ.

Родителите на учениците заплашват, че ще преместят децата си, ако бежанците влязат в класните стаи. На родителска среща те решиха да не допускат в училището афганистанчета и сомалийчета.

Кметът на Ковачевци Васил Станимиров обясни, че му е било съобщено в последния момент, че училището в Калище трябва да приеме бежанци. Твърди, че е бил заплашван, че ако не ги приеме, ще бъдат спрени автобусите към училището и ще бъдат наложени финансови санкции.

Само че фактите се оказват други.

Първо, кметът не е заплашван с орязване на пари, а точно обратното. Това училище отдавна е трябвало да бъде затворено – в него учат едва 18 деца и то в смесени паралелки. Идването на още 10 деца на бежанци не само ще позволи училището да се запази, но то ще получи и допълнителни средства заради тези деца.

Второ, твърденията на кмета, че тези деца не знаели български, се оказаха чиста лъжа. От МОН потвърдиха, че децата са преминали 6-месечни курсове по езика.

Трето, жителите на Калище в репортажа през цялото време започват с уговорката, че уж не идването на децата-бежанци било проблем, а начинът, по който им го съобщили. И завършват с недвусмисленото: „Не искаме чужденци тук!”. Така е – повечето скрити и дори открити расисти обикновено започват думите си с „аз не съм расист по принцип, но…”.

Така че каквато и да е вината на държавните структури, отговорни за комуникиране на проблема с местните – ако изобщо държавата има някаква вина, отбележете! – реакцията щеше да е пак същата. В Калище просто щяха да измислят някакъв друг претекст.

Страхували се от глисти, малария и зарази. „В 3-ти клас имах глисти. Чудно как нямаше протести срещу мен”, пише отново Emil L. Georgiev в коментар по темата. И аз съм имал. Може би всеки пети от нас е имал като малък, добавят други коментатори. А маларията по никакъв, ама по никакъв начин не се предава директно от човек на човек.

Ами неграмотни били хората, защо не им се обясни първо. Тц – това, че търсят под вола теле, правят се на незнаещи и носят вода от девет кладенеца, за да оправдаят ксенофобските си настроения, по никакъв начин не оневинява жителите на Калище и Ковачевци. Всички граждани са равни пред закона, пише в Конституцията на РБ, и едва ли в Калище не знаят това. Пък и незнанието или непознаването на закона не е оправдание и основание за неспазването му.

В тази връзка – аз пък не искам жителите на Калище (и такива като тях) в страната си. И законът, за тяхно сведение, е на моя страна. Какво правим тогава?

Ами нищо не правим, защото законът ги защитава. Дава и на тях същите тези права, които те отказват на бежанците и техните деца.

Расизмът не е въпрос на мнение, расизмът е престъпление.

Върви, народе затлъстели!

Сфери на псевдо журналистиката

Facebook коментари

Бинар коментари (15) :

 1. Започвам да се чудя как са ме изтърпяли в училище до завършване между другото
  Уважаеми съграждани направете една услуга на децата си не на мен или на вас а на децата си най-ценното нещо във вашият живот са те нали така? Не им насаждайте от своята омраза ,предразсъдъци и злоба оставете ги да преценят сами кое е добро и кое не нека се конкретизирам като дам пример преди време в обедната си почивка си стоя на една пейка целият в прах и мръсотия все пак съм общ работник на строителен обект и един малчуган на около 2 годинки дойде от някъде и се гушна в мен докато се усетя майката вече търчеше с неистови писъци детето ми детето ми а всъщност аз мн обичам децата та каква е поуката всички сме расисти с изключение на децата не ги разболявайте с тази модерна средно вековна болест те усещат добрите хора по-добре от вас и мен

 2. Абе „Второ, твърденията на кмета, че тези деца не знаели български, се оказаха чиста лъжа. От МОН потвърдиха, че децата са преминали 6-месечни курсове по езика.“. То и аз знам хора, които са минали матури по математика, но не знаят колко е корен квадратен от 25. Едно е да си минал, друго е да знаеш. Направо си спрях да чета до тук, ама от манипулации.

 3. да ви еба расистите скоро ще ви избия всички и почвам отначало ЗА КОЙ ЛИ ПОРЕДЕН ПЪТ !

 4. Нямам нищо против да давам пари за да се изучават деца, ама нека са нашите. Защо да не инвестираме в бъдещето на България, вместо в бъдещето на хора, които не са ни никакви. Цялата мара втасала, айде и на бежанците ще помагаме. А пък ти като не щеш децата ти да учат при БЪЛГАРЧЕТА, възпитавани да защитават БЪЛГАРСКОТО, спокойно можеш да ги пратиш в някоя циганска паралелка. Осигури едно спокойно детство за потомството ти и бъди сигурен че от училище те ще излязат едни високо ерудирани личности.

  За „средностатистическият тъп французин“ се говори, че бил „шовинист“ и „националист“ – явно това, да поставяш родното над останалото е доста лошо и гнусно нещо. Обаче французина не е толкова тъп, щом вижда че народа му бавно бива претопяван от пълчищата емигранти пръкнали се от всички краища на Азия и Африка. И той успява да го види, въпреки всичките приказки за толерантност, които го заливат от медиите. Изглежда че французина и той е „малък“ човек, също като мен. Върви си пак на Запад като не ти харесва тук при ограничените родолюбци, може пък да ти харесва повече да се разхождаш по европейски улици и да гледаш жени с черни фереджета, знам ли?

  Като са ти толкова симпатични малките сладки, жадни за знания негърчета – вземи си ги у вас. Някои хора пък не ги щат. Предполагам, че все още живеем в България и би трябвало да се зачита мнението на българите, не на натрапници.

 5. Мите, мите … нарочно ще ти пиша името с малка буква. Защото, мите, ти си малък човек. И не си над диваците с нищо. Или поне не го показваш.
  И аз не искам да живея сред такива като теб, но го правя- даже се върнах от „цивилизованите“ страни, за да застана до теб, да плащам данъци, да давам интелектуалният си принос и прочие, за да могат и такива като теб да се считат за хора. И да се „големеят“ пред „диваците“.

  А, да – сигурно плащам по-големи данъци от теб и искам те да отидат, за да може още едно дете да бъде изучено, така че, молим, затвори си националисткият плювалник на темата „данъци“. И не искам децата ми да учат с децата ти, поне ако последните са възпитавани от теб.

  И не забравяй – и ти си просто едни „миризлив българин“ за средностатистическият тъп французин. Но ти и за него ще се изкажеш с лошо, сигурен съм – такава ти е семката, мите, лоша, злобна … но ти си малък човек и такъв ще си останеш.

 6. Точно те ще направят проблема. Малко ли мангали си имаме че и тез да вземаме? Мангала не се интегрира, просто не може. Или го изритваш от България – да ходи на някой друг на гърба да живее, или го затваряш в гетото да го видим тогава кой ще го храни, или куршума у тиквата и до там. И за тия важи същото. Само че тоя разговор нямаше да го водим, ако тая сган не я бяха пуснали. Трябваше по южната ни граница да наредим картечари пък те да се пробват да минат бежанците. А от Европа като ни дават пари за маймуните, що не си ги вземат те? Можем и някой и друг мангал да им пратим, барем успеят да го интегрират :)

 7. А защо никой не се интересува дали тези деца знаят български – ако в един клас дойдат 5-10 деца които не говорят български това би затруднило работата.

 8. Колко точно си платил за бежанец? Ама така, проверено и доказано, а не спуснато с опорни точки.. пари има, защото идват от европа и единственият проблем на българите-държавници и народ (явно не малка част) е, че не могат да ги присвоят. не че не се стараят. също така за трагедията да си пенсионер в България, пак не са ни виновни бежанците, а българския народ който не си взима поука и не спира да гласува за отявлени крадци. в този ред, замислял ли си се защо е толкова неразрешим проблема с фалшивата интеграция на циганското население у нас? само те ли са виновни (просто им е кеф да живеят като скотове и всички да ги мразят) или и властта, която 20+ години не само не се сеща какви стъпки да предприеме, но умишшлено поддържа проблема? насочил си гнева си към грешната група хора – не те ти обещават светло бъдеще, а после да те оставят да ровиш по кофите.

 9. Не казвам че сме на нивото на Германия или САЩ, но сме далеч над диваците прииждащи от Нигерия, Зимбабве и Сомалия. Също така не виждам нищо лошо в това българин да не иска да живее сред хора, идващи от държава, в която е напълно в реда на нещата да убиеш жена си с камъни, нито пък да иска детето му да учи с потомството на гореспоменатите диваци. А най-вече не смятам за нормално това, че даваме милиони за интеграция на цигани, които продължават да си паразитират на наш гръб, даваме милиони за някакви бежанци, които не са ни никакви, а в същото време БЪЛГАРСКИТЕ пенсионери, които цял живот са се бъхтали в тая държава и са дали толкова за нея, вместо да изживеят спокойно старините си, се чудят какво да ядат, защото вместо за пенсии, парите отиват за „интеграция“. Маймуната от Камерун, или бай Мангал са ни по-важни от бабите и дядовците ни ли? Като сте толкова толерантни, пратете си децата в циганската махала да учат.

 10. Димитър, майка ти в коя част на европа е била чистачка и те е изхранвала, че се изживяваш като гражданин от „първосветовна“ държава? в грешка си, ако си мислиш, че някой иска нещо от теб – нито скапания голф, нито евтиния gsm втора ръка им трябва на тези хора. те искат образование – нещо, което ти си имал „наготово“, но явно не си се възползвал.

 11. Расисти били хората… Ония били имали права като нашите… Домъкнали се тук от някоя миризлива държава държава от 3-ия свят някакви и искат всичко наготово. Ние щото малко мангали си имаме, дай да идат още. Ама нека тия да учат с вашите деца, да почнат и те като циганетата да ги крадат, бият и тормозят да видим дали ще сте толкова либерални тогава. Може пък да ги оставите да си правят каквото си искат – все пак не трябва да ги дискриминираме, расизма е лошо нещо.

 12. Ей „Българин“, да ти плюя на тихия геноцид

 13. На въпрос на журналистите към местните как биха реагирали, ако в друга държава техните деца получат такова отношение, отговорът беше само мълчание…

 14. А тихият геноцид срещу България не е ли престъпление.
  Да ви плюя на анализите