6 причини да повтаряш, че не гледаш VIP Brother

tv

Когато човек не е фен  на „Мъже в черно“, руски експериментален театър, огретен и прочее, обикновено не намира за необходимо непрекъснато да повтаря факта, че не му допадат тези неща. Стане ли въпрос обаче за телевизия и особено за някой нашумял риалити формат, то дни, седмици и месеци наред стотици българи от сутрин до вечер подчертават под една или друга форма, че НЕ гледат въпросното предаване. Мистериозно или не, рейтингите говорят точно обратното.

Трудно е да прекараш ден в социална среда, реално или виртуално, без да срещнеш някой, който много държи да те занимае с личните си предпочитания за прекарване на вечерта и от нищото, и извън всякакъв контекст, да сподели, че не гледа Брадъра. Което само по себе си се е превърнало в признак за висока култура и уклон към интелектуалното много повече, отколкото правенето на нещо, каквото и да било то.  Ето някои причини да повтаряш непрекъснато като обезумял, че не следиш подобни предавания:

Държиш всички да знаят, че си си изхвърлил телевизора

Всеки път в разговор случайно вмяташ, че от 15 години не гледаш телевизия. Дори в конкретната ситуация предмет на обсъждане да е грънчарството като отмиращ занаят, все пак успяваш да наблегнеш на тази супер важна информация за личния си живот, без споделянето на която комуникацията не би била чак толкова пълноценна за околните.

Ако си изхвърлил приемника зрелищно през деветия етаж или пък си го превърнал в саксия за чери домати, стойността на постижението ти се умножава прогресивно. Същото се случва и ако някой в компанията си признае, че е засичал „без да иска“ скандал между съквартиранти в къщата на Големия брат, вследствие на което дръзналият да каже това автоматично бива обявен за профан и превърнат в аутсайдера на компанията.

Пренасочваш вниманието към любимите ти 10 книги

Пет от които не си чел докрай. Обичаш да съпоставяш книги и филми, въпреки че това са две коренно различни неща и е странно да се сравняват. Все едно да сравняваш тирбушон с керемида и да разсъждаваш кое е по-смислено.

Предизвикваш всичките си приятели във фейсбук да кажат кои са техните любими десет книги и после негласно си ги мерите. Ако някой ти каже, че това е тъпо и не му се занимава, завоалирано, но публично го обявяваш за прост и отново ни в клин, ни в ръкав напомняш, че не гледаш телевизия.

Фен си на конспирацията

Живееш в 21 век, но се държиш сякаш съществува една единствена медия с един единствен канал, по който някой те облъчва и ти налага пропагандата си. Ето защо не гледаш телевизия, а ползваш интернет, въпреки че правенето на едното не изключва другото. И въпреки че следиш телевизионни предавания в интернет. Което си е друго, нали…

Убеден си, че ако си пуснеш риалитито за 20 минути, по необясними пътища внезапно ще затъпееш драстично, както допреди малко си бил супер интелигентен. И си наполовина прав.

Страх те е да не би някой да разбере истината

Гледа ти се сеир, но те е страх някой да не разбере, че го правиш и затова се въздържаш. Ако случайно се престрашиш и ти звъннат по телефона по време на срамния акт, препотяваш се и спираш рязко телевизора. Питат те как си, какво правиш, а ти задъхано отговаряш, че си пиеш вечерния чай в порцелан и препрочиташ Джойс, както обикновено.

Имаш заигравка с интелектуалка/интелектуалец

Обектът на твоите чувства списва блога „Аз не гледам телевизия“ и има татуировка, изобразяваща телевизор с рога вместо антени, задраскан от дебела червена линия и надпис “forbidden” отдолу. В стремежа ти да стопите границите помежду си правиш така, че да се разбере, че и ти си от малцината некомерсиални и прогледнали типове, които ще ни поведат напред към чистата светлина, загърбвайки демоничния фалшив блясък на екрана в хола.

Лъжеш

Най-честият случай. Ти не само гледаш „виповете“, но дори ходиш до тоалетната. Убеден си обаче, че никой не подозира за тези ти неприлични тайни, защото упорито и непрестанно заявяваш точно обратното при всяка удобна или неудобна за целта ситуация. Живееш в мир със себе си, тъй като си патологичен лъжец и не изпитваш чувство за вина. Мечтаеш самият ти да попаднеш в Къщата , където да ти поставят тайни мисии и ти да ги изпълняваш безупречно, докато трупаш кинти и всенародна любов.

И за финал: ако не се интересуваш от дадено нещо, няма логика да говориш непрекъснато за него. А и на околните не им пука особено. Честно.

6 трудни професии в България

10 български песни, които ще ви оправят настроението

Facebook коментари

Бинар коментари (15) :

 1. Аз сега от кои съм? Не мога да пропусна мачовете от Висшата лига и ги гледам всяка седмица. Обаче, ако кажа, че не гледам телевизия ще бъде странно. А преди 25 години нямахме пари за телевизор. Интересно нещо е животът!

 2. И аз сега какво? Да си направя харакири ли защото е ТОЧНО така: Аз НЕ гледам български телевизии или такива в които се говори или пише на български. Чета някоои вестници и гледам тук там някой сайт в който НЕ мога да не прочета какво се е случило в Биг брадър. Съвсем поневоля гледам (по скоро слушам) телевизия докато чакам за кафе или в брънсарницата да ме подстрижат. На како да направя? Да и запуша ушите? Освен това ТВОЕТО обкръжение може и да не гледа телевизия, но то е малка част от държавата – а всички останали правят рейтинг – колкото и фалшив да е той….

 3. Поздравявам почти всички коментирали, за начина им на мислене и авторката, която ме блокира във фб, защото чвера и днес и казах доста неща които определено не и се харесаха.

 4. Олигави слепоко, курво

 5. Тонче, харесвам някои от статиите ти, но „тука се оле“. Толкова се опитваш да ме убедиш, че си свръхнепретенциозна, че чак претенциозно звучи.

 6. А ВЕ КАТО ВИ ЗАПУКАМ ВСИЧКИТЕ ТУКА, НЕ ГЛЕДАЛИ ТЕЛЕВИЗИЯ, ХАХАХАХАХАХА ПАЛЯЧОВЦИ

 7. Най-голямата простотия,която съм чел!!!Аз не гледам телевизия!И да,защото не искам някой да ми казва какво да ям,да обличам,или на коя банка да си подаря парите…и прочее.Да масмедиите,включая телевизия,вестници,да не говорим за списания са методи за промиване на мозъци и отклоняване на вниманието от важните неща!И не ми говорете за конспирации,а ми кажете коя медия отразява събитията от Кобани,Газа,ТТИП,фракинг…и т.н. и т.н.Гади ми се като видя псевдо „звезди“,които си вярват че са такива,и още повече ми се гади като слушам хора,които се интересуват от горепосочените,кой кого е*ал,спал,напил…а в същото време пет пари не дават,какво се случва в реалния свят.Че българския народ бива подложен на геноцид,умствено и физически,че този народ скоро няма да го има.По лесно се живее с приятната лъжа,отколкото с гадната истина!Информирайте се,образовайте се!Води се битка за нашите съзнания която губим!…А на такива бездарни драскачи,като автора на този текст,мога само да кажа:Майната ви!

 8. Уважавам решенията на хората да нямат телевизор.Но ако вместо това сте по цял ден в интернет, още по-зле.

 9. „И междудругото колкото и да не ви се вярва, някой семейства нямаме телевизор.“ То бива да си с претенциЙЙЙ, ама чак пък толкоз неграмотен… :(

 10. Има хора, които не гледат Биг брадър. Просто защото не го харесват. А ако авторката се чувства гузна, че гледа пошли „реалити“ формати, нека се успокои. Повечето хора също го правят. Както показват рейтингите.

 11. Авторът гледа ли риалити шоута ? Това би обяснило пълната дебилност на статията

 12. Ало нациналното радио… дори няма да отварям плоската ви статия, и тоя изплагиатстван от „модерните“ интернет статии стил! И междудругото колкото и да не ви се вярва, някой семейства нямаме телевизор.

 13. Страхотна статия, винаги съм смятал, че манията по негледане е част от рекламната кампания на „шоуто“ и на хората им плащат, за да казват, че не гледат. :)
  #игнор е доказано най-добрата антистратегия.

 14. Нямам телевизор. Не гледам телевизия.Отдавна.(Да не говорим,че материалът тук е написан от доста посредствена в изказа и в структурирането на мислите си авторка)

 15. Най-якият им слоган евър – „Знаеш, че ще гледаш“