10 български песни, които ще ви оправят настроението

Понеделник е. Навън е студено. Второто кафе само ви приближава до нервен срив, но не и събужда. Шефът иска да говори с вас на 4 очи точно докато спонтанно разглеждате форум за оръжия. Чувството за безизходица се засилва с всяка изминала минута, а накъдето и да насочите вниманието си, някой иска да сформира коалиционен кабинет.

Има изход! Ето 10 позитивни български песни за добро настроение, с които да вдигнете тонуса и изпъдите мрачните мисли.

В случай, че и това не подейства, обърнете се към специалист.

1. „Уиски с фъстъци“, Уикеда

Слуховeте за окончателната раздяла между Ерол и останалите от Уикеда не ни дават мира по цели нощи. Въпреки това, създаденото остава. В случая говорим за едни от най-танцувалните, позитивни и обнадеждаващи парчета, сътворявани някога у нас.

Прости думи за простите неща в живота, които обикновено са важните и веселите едновременно. Едни от тях са и двата основни обекта на анализ в текста на тази класическа за родните ширини композиция, а именно – уискито и фъстъците. Двете страни на една и съща монета. Което и да ви се падне, все си е късмет.

2. „Най-щастливият ден“, Контрол

Велико. Апотеоз на позитивизма. Докато светът от векове хленчи и драматизира заради логичния момент, в който две не дотам сродни души разминават своите житейски пътища, Контрол възвеличават този миг.

Да, точно така. Ако любовта е болка, то какво по-логично от това раздялата да бъде радост? Не се прави, че ти е мъчно за досадното и гадно същество, с което пропиля 3 години от живота си. Всъщност, радвай се, че най-сетне тя е бременна от друг. И слава Богу. Наздраве!

3. „Въпрос на време“, Venzy ft. Дивна

Абсолютното опровержение на твърдението, че наоколо е пълно само с намусени и депресирани хора. Едва ли има по-широка усмивка на музикалната сцена у нас напоследък от тази на Venzy.

А във видеото към парчето тя се умножава многократно от очарователното женско присъствие, белязано от харизмата на не една и две чаровни дами. Доста подходящо за слушане в ситуации, в които някой ви е вързал тенекия…

4. „Луди жаби“, Джанго Зе

Никой не знае как и защо е създадено това парче. Или поне не всички са питали Миро Морски  за повода. Оказа се обаче, че това да възпееш земноводно, което навярно си сънувал, е не по-малко успешна тактика от пеенето за далеч по-фундаментални теми като любов и смърт.

Интересно дали настоящите 15-годишни са наясно с тази творба.

5. „Бира и шкембе (Неделя сутрин)“, Ъпсурт

Мнозина българи посочват „Боздуган“ като не само първия, но и най-добрия албум на Ъпсурт. Тук, разбира се, може да се поспори, тъй като от 1999 г. насам много вода е изтекла и много гениални рими са изредили тримата. Факт е, че „Неделя сутрин“, още известна като „Бира и шкембе“, е песен, която през годините е вдъхвала надежда у мнозина, загубили пътя и вярата в собственото си тяло в края на някой пореден апокалиптичен уикенд.

6. „Above all things“, Svetlio and the Legends

Хаотично изреждане на произволно избрани имена на световно известни и местни алкохолни коктейли. Получава се нещо като повтаряне на мантри и човек почти изпада в медитация, докато слуша това парче. Разбира се, слушането трябва да е съчетано с определено ниво на консумация на поне 2-3 от изброените напитки.

Доказано е, както се споменава и в самата песен, че след като това се случи, човек просто се издига над нещата и забравя всички тягостни моменти от рутинното си ежедневие. А и не е нужно да сте на морето, за да забиете чадърче в портокал.

7. „Любов на преспи“, Ogi 23

Сняг се сипе на парцали и милиони тийнейджърки разкъсват бели ризки с якички при мисълта за Ogi 23. Дори Дарт Вейдър си денси небрежно, чуе ли това парче. Както можете да наблюдавате и в самото видео.

Което пък ни обещава, че краят на лятото не значи неминуемо депресия и наднормено тегло. Спални, сутиени, усмивки, палачинки с мед, бордове, ангелски хорове – свят, пълен с радост и какво ли не в по-малко от 3 минути и половина.

Ако това не ви оправи настроението, значи сте зле. Или сте над 18г.

8. „Кво си мислим“, GOODSLAV feat. Лора Караджова

Песен за позитивните мисли спрямо конкретен друг човек, за които мисли може би той не подозира, или поне не и в какъв мащаб са те. Добро настроение лъха от това парче, макар и напрежението от недоизказаните планове и притаените визии за близък контакт да избуява.

А и дори да не се вслушвате особено много в текста, то самото видео е достатъчно симпатично и добре оформено, за да изгони всякакви тягостни мисли поне за няколко минути.

9. Всички песни на Клуб НЛО

Драмата на вечно неприключващия преход и тъмната българска народопсихология е неподражаемо осмяна в творчеството на неподражаемите и до днес Клуб НЛО. Емиграция, алкохолизъм, безпаричие, престъпност, семейни драми. Каквото е, това е.

Щом сме оцелели досега, едва ли нещо ще ни спре да го правим и занапред. Именно най-тежките неща в живота предразполагат към най-големи прояви на позитивизъм.

10. „Червило“, Дони и Момчил

„Захвърли ти балната си рокля навън…“. Вечен рефрен, който всеки май някак циклично звучи особено актуално покрай ужаса от (за радост все по-рядко срещаните напоследък) безумни облекла по случай тържествата на абитуриентите.

Встрани от това лирично отклонение, „Червило“ си е нещо като саундтрак на бягството от всякакви тежки истории и поглеждането към света такъв, какъвто е.

Без розови очила, но с усмивка.

6 причини да повтаряш, че не гледаш VIP Brother

Няколко актуални признака, че краят е близо…

Facebook коментари

Бинар коментари (2) :

  1. Не се шегува. Ооооуууууу йеа, … йеа йеа Най-обичам луди луди жаби…

  2. Джанго Зе??? Вие се шегувате…