Ради от Перник, който подстригва в мола

wwn-1

Вторник като всеки друг, най-тъпият ден от седмицата. В мола щъкат разни хора, които явно си нямат друга работа. Пият кафе, подстригват се, купуват чанти за по 200 лева. В „Старбъкс “ има опашка, в „Неделя“ няма маси. Светът се дели на два вида – на хора в мола и на други, които работят.

Там е шумно, бляскаво и кислородът е разреден заради немощна вентилация и въздишки покрай витрините. Задните коридори са поиздраскани, белият латекс е потъмнял от пръсти. Из тоалетните се щура персонал с четки и колички. Минимодел на света. Половин час ми стига да ме заболи главата. Аз обаче съм по работа. Търся Ради, който подстригва в мола.

Един човек отишъл на фризьор. „Искам – казал – да ме обръснете отляво зверски, ама до кожа, отдясно – на вълни, на вълни, а отзад да има три дупки с големината на 5, 10 и 20 стотинки.“ Фризьорът се ужасил. – „Не мога такива неща да правя!“ – „А миналия път как можа?!!“

scisors_660

Не знам защо подстригването се смята за лесна работа. Радостин Петров–Ради е единственият, способен от несвързаните обяснения за „повече обем“, „не я режи много“ и „да е лесна за поддържане“ да сътвори по-красивата теб. От него научавам, че чорлавата аморфност по главата ми се нарича „Парижки вятър“. Колко професионално. Също като косите на адреналинките в „Господари на ефира“ и „X Фактор“, които прави.

„За мен най-важно е да ставам все по-добър. Усещам, когато накрая клиентът остава доволен. Това е тръпката, която гоня.“

Този тънък естет с екстрасензорни способности се е родил преди 27 години в Перник. Като дете обичал да играе с конструктори. Учил в Математическата гимназия, после записал висше инженерно образование и накрая зарязал университета. Избрал ножиците. Иначе си ходи често у дома, където също го причакват клиенти. Какво му е хубавото на Перник?

„Че е близо до София.“

back_660

Бързо разбрал, че в родния си град няма как да стане професионален фризьор. Започнал да пътува всеки ден до столицата, да работи и да се учи. Твърдо вярва, че колкото повече учители има, толкова повече ще напредне в занаята.

„Първо се учих как да посрещам клиенти, да мия глави. После, за да мога да смесвам боите, учих колoриметрия. За да подстригвам добре, си служа с геометрията – линии, деления, диагонали през главата. Не съм стимулиран да завърша и да стана авиоинженер например. Обичам професията си на стилист.”

Ради инвестира в себе си. Изчислява, че за 6 години е вложил над 10 000 лева в обучения и курсове, за да стане фризьора с умения, който е днес. Тия Скорпиони, колко ги бива да са себе си.

„Платил съм колкото за две висши. Твърдо съм „за“ да се учиш от много професионалисти и да работиш на различни места, за да усвоиш професията. С един курс не ставаш фризьор. Щом видя, че съм научил всичко в един салон, сменям го.“

sink_660

Заслужена ли е славата на мъжете гинеколози, готвачи и фризьори, че са по-добри от жените? Ради кима.

„Мъжете имат повече време да се усъвършенстват и са по-целенасочени. Жените са заети с деца, семейство и са по-страхливи да предложат нова услуга, както и да експериментират в работата си. Но не е вярно, че най-добрите фризьори са гейове, поне не в България.”

Какъв им е проблемът на мъжете и защо така им личи, когато си боядисват косата? Като Берлускони например – косичката му е като на лего човече.

„Защото не знаят какви продукти да ползват. Вече има бои, направени специално за мъже, които не стоят така изкуствено до тена на лицето. Кожата на мъжете е по-груба от женската. Освен това след определена възраст стои добре леко освежаване – пак има сребърни коси, но са по-малко и изглежда естествено.“

Според Ради французите са асове в прическите, а англичаните  – в късото подстригване. Най-добрата професионална козметика за коса е френската.

head_660

Гложди ме как преценява фризурата на Евгени Минчев, достойна да е самостоятелен съквартирант във „Вип Брадър“. Отговорът ме разочарова.

„Това е модерно сега. Нарича се „Помпадур“.

Другият неизлизащ от актуалност атрибут на модерния мъж, пак според него, е леката брада. Иначе в практиката си е чувал какви ли не смахнати желания. Ти остави синята коса.

„Идват и искат да приличат на известни личности. Най-ужасното е, когато искат от мен неща, които не им отиват. Човекът иска пълна промяна, но не знае точно каква – ето ти предизвикателство. Аз трябва да видя неговата възможна по-красива версия и да я направя.“

Шампоан, ножица и гребен. Това е минимумът – сървайвър пакетът за стилисти. Косата трябва да е чиста, за да изглежда добре. Може без сешоар, пяна, крем за къдрици и другите екстри, но не и без косата да е измита.

„В една жена забелязвам първо прическата и обувките. Ако косата ù е кофти – дразня се, защото знам как да я направя да изглежда по-добре.“

cut_660

Болят ли те ръцете?

„Още не. Но ме болят краката заради това, че стоя прав по цял ден. Нарочно отслабнах, за да намаля натоварването.“

Ради работи много, а когато не е на работа – спортува. Ако остане време – приятели, заведения, забавления. „Приятелите ми вече се научиха и не ме врънкат да ги подстригвам. Просто в един момент ми омръзна, че нямам време за почивка и за спорт.“

Свалят ли те на работа?

„Е, канили са ме на море, така, както си работя. То аз какъвто съм тулуп, докато разбера, че ме свалят…“

Не кара „Голф“, а „Форд Фокус“. Мога ли да напиша, че в момента си без гадже?

Тънка усмивчица.

Ето, написах го.

Ваньо Митев, ректор на МУ: В Харвард няма възможности като при нас

Борис Ангелов: "Аз съм психо-граматически Худини"

Facebook коментари

Бинар коментари (4) :

  1. Най-хубавото е че е близо до София ли?!!!?

    КАТО ГОРД ПЕРНИЧАНИН САМО ИСКАМ ДА ЗАЯВЯ… че е абсолютно прав.

  2. Добър е. Браво, Ради :)

  3. Добър фризьор и не е гей? Вие сериозно ли? Аз предпочитам жени да ме пипат по главата, ако ме разбирате правилно… Майтап, ве, Уили… Браво, брато, дерзай, от Перник викаш…

  4. Браво. Много интересен материал. Но защо не разпитахте човека да разкаже повечко любопитни случки от практиката си. Ще чакаме продължение.