Защо си заслужава всеки да прочете „Калуня-каля“

georgi-bozhinov_660

Името на тази книга означава „кулата на Калуньаа“ (Калунь ага) – издигната в началото и разрушена в края на романа. Калуньо е българо-мохамеданин, помак от потурчените български земи, главен персонаж и призма на пречупване на случващото се в книгата. „Калуня-каля“ е уникална именно с тази си перспектива, без предразсъдъци, но и без патос – доброто и злото в хората нямат етнически и верски профил.

Преди дни „Калуня-каля” излезе на бял свят за втори път благодарение на Деян Енев. Съдбата на книгата е интересна като самата нея.

kalja_330

Когато е отпечатана през 1988 година, тя не получава вниманието, което заслужава, защото авторът ù Георги Божинов, български журналист, вече е разсърдил конюнктурата с няколко документални страници за лагерите на Сталин.

Дързостта се отразява на кариерата и на личния му живот, но явно не и на таланта.

„Баща ми беше труден човек, суров, чепат, изключително взискателен. Разменяше местата на две думички върху отпечатаната вече книга, естет и перфекционист.

Беше изключително възпрепятстван, защото все избираше дръгливи теми. Тогава не беше лесно да се пише на неудобни теми, а той все такива ги избираше.“

„Калуня-каля“ е единственият роман на Георги Божинов и любимата му творба, разказа Яна Божинова, дъщеря на починалия преди 10 години писател, учителка по английски в I-а ЕГ и преводач.

„Когато написа за българите в сталинските лагери, имаше страхотна кампания срещу него, беше уволняван отвсякъде. Отрази се и върху работата на майка ми. Беше изключително трудно за цялото ни семейство. Той обаче продължаваше да пише, пътеписи и очерци – където беше най-голямата му сила.“

Сега ИК “Хермес“ смятат да издадат биографията му за Стефан Караджа. „Спомням си колко мъчително я писа“, коментира Яна.

Яна Божинова

„Категорично беше патриот, родолюбец. Той не беше напускал България, но я беше изръшкал цялата и това му беше достатъчно. Обичаше всичко в нея.“

Мястото на действието на „Калуня-каля“ е в Родопите.

„Много ги обичаше. Вероятно защото малко се е писало за Родопите. По някаква негова причина много се вълнуваше от природата и хората там. Иначе нямаме никаква родова принадлежност към региона.“

Можем само да гадаем защо Георги Божинов се е изкушил героите на романа му да са помаци, каракачани и турци. Според  Деян Енев времето е около Априлското въстание, макар че жалони за това в книгата няма. Със сигурност обаче е през турско, по време на метеж с всичките му зверства и ужаси.

Поуките са повече философски, отколкото исторически. Или защото Георги Божинов е философ по образование, и/или защото възможните екзистенциалните изводи са по-важни от геополитическите.

Живеем във време на дифузия на религии и етноси. Достатъчно сме се отдалечили от историческите събития, за да спрем да ги орем единствено според учителския конспект по история. Не е еретично да вярваме, че така нареченият враг може да не ни е никакъв враг.

„Калуня-каля“ е изключително модерна книга, интуитивно и опитно разпозната от Деян Енев и издателството като вкусен художествен продукт в поле, за което дори не подозирахме, че съществува. И очевидно сега е нейното време.

За последните 25 години, освен „Възвишение“ на Милен Русков, „Калуня-каля“ е другата книга, която заслужава всеки българин да я прочете.

„Човек не иска да му говориш истината. Отсрещният човек иска да му говориш това, което той мисли“ – Калуньо – Георги Божинов.

Дали е така, само успехът на книгата сега, сред нас, може да докаже или опровергае.

Успешен втори живот на „Калуня-каля“.

Исландия – по-добрата България

Германия според Владислав Христов

Facebook коментари

Бинар коментари (5) :

 1. Романът е много силен! Сега търся и другите му книги…

 2. „…имаше страхотна кампания срещу него…“ – и тая ми била даскалица, моля ви се! После се чудим защо децата ни са тъпанари!!!!!

 3. Невероятна дълбочина и проникновение…преди малко я завърших. Книга в която буквално се потапяш и четеш на един дъх, но вече знам, че това е една от онези книги, към които човек се връща отново и отново през годините…Не я пропускайте

 4. В момента чета романа. Хваща те за гърлото, за душата, разкъсва ти сърцето. Толкова рядко срещано неподправено разказване. Препоръча ми книгата един колега, физик, веднага започнах да я чета, и не я оставям.
  Леят се, леят се думите, не всекиму се отдава. Само Голям Българин може да разказва така завладяващо. Благодаря!

 5. Прочетох хулителното писание на госпожа Мария Узунова за Калуня-кала.
  Не искам да давам оценка на този вълнуващ роман. Госпожа Узунова да се поинтересува, колко издания претърпя романът. И ако не е хубав, ще го четат ли хората? Те някои намазани критици така посрещнаха и Възвишение.
  Госпожо Узунова, има все още живи, останали от тоталитарното време на всевиждащия Соцреализъм, където за всяко нещо имаше строго определено място. И не сте се отървала от соцнавика да давате категории,да определяте, кое е черно, кое е бяло, кое е полезно и кое вредно! И не ви ли идва на ум, че това е художествено произведение, а не история?
  Пък и дали из Родопите са знаели за съзаклятията и борбите български?
  И какво отражение само на събитията в съдбите на тези хора!
  Предложете на Народното събрание да забрани книги, които не ви харесват или не разбирате!