Как мултикултурализмът победи

france-650_010915015044

Трагедията в Париж отприщи всякакви коментари и всякакви гледни точки. Странното е, че една от тях остана почти незабелязана.

Je suis Ahmed

Една от първите жертви на терористите беше френски полицай на име Ахмед. Ахмед е едно от имената на пророка Мохамед, произлизащо от арабския корен „hamd“, означаващ „прослава“. Би могло да се преведе като „най-славният“.

42-годишният Ахмед Мерабет беше мюсюлманин. Ахмед загина, защитавайки свободата на словото. „Той беше много горд с името си, гордееше се, че е полицай и че защитава ценностите на Френската република – свобода, братство, равенство”, заяви през сълзи брат му Малек Мерабет.

Ахмед е и името на бащата на единствения загинал български гражданин в бомбения атентат срещу израелски туристи в Бургас – шофьорът Мустафа Кьосов.

Странно е уж ислямисти, уж в прослава на Пророка да убиват хора, носещи неговото име.

„Моят брат беше мюсюлманин и беше убит от двама терористи, фалшиви мюсюлмани”, каза братът на Ахмед – Малек Мерабет.

Дори лидерът на „Хизбула” – организация, считана за терористична от мнозина в Европа и дори подозирана за атентата в Бургас – Хасан Насралла заяви: „В този момент е по-необходимо от всякога да се говори за Пророка поради поведението на някои терористични групировки, които претендират да са вярващи… Чрез своите отвратителни, насилствени и нечовешки действия тези групи навредиха на исляма и мюсюлманите повече, отколкото техните врагове, повече отколкото книгите, филмите и карикатурите бяха обидили пророка“.

24-годишният Ласана Батили от Мали, помощник продавач в еврейски магазин

24-годишният Ласана Батили от Мали, помощник продавач в еврейски магазин

Същевременно при драмата в Париж 24-годишният Ласана Батили, мюсюлманин, чиито корени са от африканската държава Мали, помощник-продавач в еврейския магазин, спасява шестима от заложниците на терористите, като ги скрива във фризера. Едва ли той е обсъждал със заложниците доктриналните аспекти на исляма и проблемите със свободата на словото преди да ги скрие. Просто е постъпил като човек, рискувайки собствения си живот.

Пред камерите на журналистите след инцидента Батили спокойно отрича принадлежността си към една и съща вяра с терористите. „Ние сме братя. Няма значение дали си евреин, християнин или мюсюлманин. Всички сме в една и съща лодка и трябва да си помагаме, за да се справим”, казва той.

Обърнете внимание – уж-мюсюлмани убиват мюсюлмани. Същевременно мюсюлманин-полицай защитава реда и свободата на Франция. В еврейски магазин работи друг мюсюлманин, който не се поколебава с риск за живота си да спаси заложници на терористи-мюсюлмани.

И всичко това (не насилието, а ежедневният бит) е някак си естествено в това общество, не учудва никого. Франция е една наистина велика държава…

Мултикултурализмът вчера, днес и утре

Не е прав бившият френски президент Никола Саркози, който заяви преди 4 г., че политиката на мултикултурализма се е провалила. Същото тогава казаха и Ангела Меркел, и Дейвид Камерън. Всъщност политиката на мултикултурализма победи – а ние дори не го забелязахме.

Светът се дели не на мюсюлмани и християни, а на нормални хора и такива, загубили представа за това какво е да си човек. Казано максимално просто, лоши хора винаги е имало и ще има, но добрите и нормалните са повече – и затова ще победят.

„Някои господа по необичайно глупав начин обвиняват либерализма заради това, че религиозни фундаменталисти сеят терор. Проблемът се нарича религиозен фундаментализъм, а секуларната държава (гарантираща равнопоставеност на вероизповеданията) е либералното решение на проблема”, писа по този повод политикът Виктор Лилов в личния си Фейсбук.

„Мултикултурната среда е факт, с който всеки трябва да се съобразява, а либералните политики на културна интеграция са единственото решение за подобна среда”, подчерта още той.

Нелепите обвинения в „толерастия” и че Франция/Европа си го търсела, защото била мека, либерална и уязвима, са абсурдни. Терористи атакуват и световния полицай САЩ, и „твърдата” и не-толерантна Русия, и мюсюлмански, и всякакви други държави.

Дори уточнението „ислямски терористи” не стои адекватно. Нима норвежкият фашист Брейвик или побърканите, които периодично грабват автомата и стрелят де когото видят в училища в Америка са „християнски” терористи? Колкото Брейвик е представител на християнството и на европейската култура, толкова и братята Куаши са представители на ислямската религия и култура…

Критиците на либерализма и мултикултурализма забравят, че „меката”, „слаба” и „уязвима” Европа оцеля през две Световни и през една Студена война – и дори излезе победител. Не без помощта на САЩ и СССР, разбира се. Но е показателно, че единият от победителите в една от тези войни – СССР, не съществува вече почти 25 години, а Европа и нейните либерални идеи още са тук.

Мултикултурализмът на Европа отдавна вече е неоспорим факт. Но ако някой си въобразява, че той е победил напълно, окончателно и завинаги, това е много далеч от истината. В Европа има огромни етнически гета, сегрегация, расизъм, тежки проблеми и културен сблъсък на религии и цивилизации. Това не са проблеми, които се решават за година-две, дори не и за десетилетия.

Отчитат се и грешките. Модерният Европейски съюз е рожба на утопична визия за свобода, братство и равенство, обединила европейските държави след Втората световна война. И когато преди няколко години Саркози, Меркел и Камерън говореха за провал на мултикултурализма, те имаха предвид провал на досегашния модел, не на идеята като цяло.

„Когато си в Рим, прави като римляните…”

През септември 2010 г. френският Сенат прие закон, който забранява на жените да носят паранджа, чадра и никаб на публични места. Подобен закон е приет и в Швейцария, обсъжда се и в други държави.

Все повече се налага идеята, че различните етнически, религиозни и други малцинства, независимо от културните си различия, трябва да имат обща национална идентичност – и тя да се гради върху преобладаващата в страната култура. Което означава, че когато европейци пътуват в арабския свят, те трябва да спазват традиционните за мюсюлманите ценности и стандарти за приличие. А когато мюсюлмани живеят в Европа, те на свой ред ще трябва да спазват европейските ценности.

Това е една визия не за друго, а точно за мултикултурна Европа. Визия, която има шанс да се хареса повече на европейците от досегашната.

Аз съм Шарли

Тръгнал държавен секретар на баня

Facebook коментари

Бинар коментари (3) :

  1. По-плоско нещо не бях чел отдавна. Дискусия на подобно полуинтелигентско-популистко ниво е безпредметна, но все пак трябва да напомня, че самият Мохамед е воювал цял живот, издигнал е войната в религиозна догма, не е предвидил никакви варианти за равнопоставено съжителство в мултирелигиозно общество и всъщност воюващите муджахеди са автентичните последователи на „пророка“, а миролюбивите мюсюлмани са повлияни от традиционния за християнската култура стремеж към миролюбие и се явяват по-скоро ренегати спрямо исляма.

  2. пожелавам негри да плодят цялата женска рода на автора на тази статия… живей си сред маймуни… всеки има право да запази собствената си култура

  3. Това че терористи убиха мюсюлмани не остана скрито, но не беше мотивацията, по-скоро факта че е полицай. Следващия проблем, е че политиците искат всичко да стане както в Щатите след 11.09 – Патриотичен акт, контрол на Интернет, …