Витошка – най-грозната улица във Вселената

източник: БГНЕС

Източник: БГНЕС.

Ще кажете – от Бинар пак недоволни и песимисти, пък и преувеличават… Ама хайде да се замислим какво се свърши по тази ключова търговска улица в последните пет години и да претеглим везните.

Тогава май, ако бъдем честни докрай, всички ще сме на едно мнение – бул. Витоша е най-дълго и некачествено ремонтираната улица, и на всичкото отгоре стои доста далеч от представите за красиво и естетско.

Някой ще репликира, а може би направо господин главният архитект Диков ще го стори, че това също е субективно – вкусът, де…

А ние ще приложим три фотографии:

На Льо Фонтан дьо Витошка – известен още като Пъпката, Гърдата, Нещото… Който все още си седи на място.

На инсталираните и махнати бидета, които трябваше да играят ролята на чешмички.

И не на последно място – шарените и некачествени плочки. Дзън!

Защо всички плочки трябва да са минимум 50 нюанса кафяво и червено? А също така бързо се разцепват на две?

Чудим се още защо улицата придоби вид на стъргало от малко провинциално градче с балнеосанаториум?

И защо, по дяволите, не се гони европейски вид на градската ни среда, а се получава накрая нещо с тежък ориенталски привкус. Който не сладни, а направо горчи?

Добре, ще оставим тези въпроси висящи!

Ще ми се тогава да стои на видно място изписано или маркирано името на архитекта, взел решенията по визията на една от най-емблематичните улици в София. Спомням си как баба ми ми обръщаше внимание, че на някои от сградите в столицата стоят инициалите на архитектите, проектирали даденото място. Да се знае за поколенията. Но имам чувството, че тук строителната фирма е от значение…

А тя се казва „Трейс Груп холд“ и подписа преди седмици договор с общината за изпълнение на поръчката. Стойността е 1,5 млн. лв., а финансирането е от бюджета на кметството. Срокът за изпълнение е два месеца.

Третата – финална част от ремонта започва веднага, щом времето позволи. В тази отсечка ще фигурира стара мотриса – атракция, по която ще се возим и ще получаваме информация за това какво е било едно време.

Амортизираните релси на трамвая ще бъдат заменени с нови. Пътната настилка на булеварда ще бъде преасфалтирана и ще се извърши подмяна на бордюрите и обновяване на тротоарите. Да знаете предварително за какво точно ще отиде посочената сума…

И тогава финално новият облик на Витошка ще блесне пред нас! Дано само не ни заболят очите от цветове, кафененца, цъфнали върху велоалеите, хвърчащи мотриси, бързо проговорили плочки и нови концептуални идеи за фонтани и паметници. А и е хубаво да теглим накрая чертата и да разберем колко точно ни е струвало това пиршество за окото.

Някак си усещам, че голяма част от нас ще цъкат с език и ще плюят върху нововъведенията, когато е вече твърде късно и циганското лято на Витошка е започнало с пълна сила.

Срещу стената

Скромността краси човека. Ако е прост и некадърен.

Facebook коментари

Бинар коментари (12) :

 1. Петров, много ти олеква коментарчето с това малоумно повтаряне на думички като „провинция“, „селски мегдан“, „диалекти“, „родно село“ и „гости от провинцията“. В този ред на мисли, сети се какво мислят пък за такива столични парчета като теб „провинциалистите“, когато си домъкваш всяко лято на морето хърбавия задник да го печеш на плажа и като как точно им звучи смешния ти шопски… и да – диалект.

 2. В една от столиците на Европа,София,все още има неасфалтирани улици в крайни квартали!В същото време се хвърлят безумно много пари за перманентни некачествени ремонти на центъра!

 3. Най-хубавата главна е на Пловдив!

 4. Браво, много хубав анализ и точни коментари! То какви резултати да очакваме, като цялата община се е напълнила с големи разбирачи, като се почне от „кметицата“, мине се през безчетните й „заместници“ и се свърши с „експертите“. И да не пропусна – почти никой от тях няма никаква, ама никаква връзка със София, нито по произход, нито по призвание. Затова халът ни ще е такъв, защото акцентът, който поставят в Общината е, да има търгове, поръчки, възлагания и да се въртят капитали, резултатите са без значение. Всъщност колкото повече дефекти и проблеми, толкова по-добре – всеки от тях, сам по себе си, ще бъде повод за нови и още по-големи инвестиции, с кръговрат на все повече пари. Защо ли?

 5. Интерсно защо премахнаха „бидетата“?Сигурно за да си купуваме лятото евтина водичка от околните заведения?Вярно, че все едно пиеш от тоалетна чиния, ама вършеха някаква полезна работа в жегите.За цицата и плочките не ми се говори просто, както и за двата месеца за които е трябвало да е направен бул. „Витош(к)а“.

 6. Улицата е зле, но ревящите журналя дразнят много повече.

 7. Булевард „Витоша“ придоби вид на провинциалната „Главна“, за радост на новите ни съграждани. Така хем са в София, хем не им е мъчно за село. ;)

 8. Улица Витошка е точно като за автора на статията.

 9. Трябва статия и за „Жданов“

 10. Според мен може дa прецениш еднa държaвa кaто погледнеш нейните пътищa, състоянието нa стaрите сгрaди и кaто чуеш нaй-слушaнaтa музикa. Бг е кочинa без aнaлог в светa !

 11. Алоууу, „гражданята“! Такъва улица „Витошка“ няма – стЕгнете се бе !!!

 12. Товa се отнaся зa цялaтa държaвa.