мъЖЕНИ

fight-2

Живеем в свят, в който колкото по-комплексиран човек си, толкова повече се правиш на мъж, независимо от пола си.  И с всеки напън все по-малко ти се получава. Паралелно с това да си жена е вълшебство.

Спомням си учителката ми Меган от Америка, която ми преподаваше английски и биология в гимназията. Беше дошла в България като доброволец от Корпуса на мира. Преди да бъдем в Европейския съюз много идваха така. Почти като да отидеш в Третия свят си беше за тях. Да подадеш цивилизована ръка на дечицата. Да ги пообразоваш малко. Да им обясниш що е то демокрация и толерантност.

Та, Меган ни обясняваше как не бива да си обезкосмяваме краката, защото това са изкуствени сексистки норми, наложени от злите мъже, които искат да ни моделират по свой вкус и да ни мъчат с епилатори и преси за коса…

Още тогава това ми се стори извратена концепция. Защото аз съм жена, която иска да носи рокли и токчета, и дълбоки деколтета, и цветя в косите, и да живее на юг с колело, и да й подаряват портокали на сергията за портокали, просто защото е хубава. Да. Портокали е достатъчно.

И някак цялото това нещо просто не ми се връзва в комбинация с  косми около глезена. Може би съм с промит мозък от рекламната индустрия, група всевластни рептили, употребата на аспартам или нещо друго, което борците за равенство и братство мразят.

Само че да си равен не значи да си еднакъв. И нека си признаем, че носим къси поли, за да ни заглеждат, а не „заради себе си“ или „защото е удобно“.

Братята италианци до ден днешен подсвиркват на жените по улиците и от тяхна гледна точка, а и от тази на дамите, в това няма нищо сексистко и дискриминативно. Паралелно с това някъде в Швеция в детските градини им обясняват, че няма разлика между момче и момиче, и всеки си избира сам.

В други точки на глобуса междувременно ти режат клитора, за да не изпитваш удоволствие по време на секс.

Да си  жена, означава да манифестираш своята женственост. Може би това е един правилен и полезен феминистки принцип. А за да манифестираш своята женственост, не е достатъчно само да изпратиш мъжа си или колега да ти купи превръзки, въпреки че би било добре, особено ако се гърчиш в болки. Но изобщо да се научиш да се наслаждаваш на това, което природата ти е дала. Природата е умна, тя е дала на всекиго по нещо. И няма нужда цветето да бъде кактус, а пчеличката – лисугер. Всеки си има място и предназначение.

Живеем в мъжки свят и жената навсякъде по света все още е явно или скрито дискриминарана както вкъщи, така и на работното място. Ако изобщо й се полага такова. Просто някъде в човешката история мъжът е установил, че е физически по-силен и се е наложил. От което са последвали не един и два глобални катаклизма.

Само че ние също сме силни. Без да е нужно да заваряваме, къртим, товарим, извозваме. Не че не можем. Но нашата сила е другаде.

Съвременната еманципирана градска жена е нещастен човек. И то не заради по-ниската си заплата или затова, че някой я е погледнал в гърдите, вместо в очите. Дори не и заради това, че най-вероятно до момента в живота й се е появил някой нещастник-комплексар, който й е зашлевил шамар, за да се направи на мачо. Такива ги има навсякъде. Не само в Перник.

Еманципираната жена е нещастна, защото не се чувства като жена. А да си жена, на която й липсва да е жена, е ужасно. Тогава започваш да крещиш как всички трябва да си пуснем косми и да пишем К*Р на женствеността и на копнежа си по кавалери.

Преди 3 седмици група приятели, мъже, българи, се заговарят с група приятелки, жени, от различни европейски страни в популярен столичен бар на улица „Иван Шишман“ в София.

Виждайки интелигентни дами насреща, единият младеж си позволява да се пошегува със стереотипите за суровата балканската действителност, изтърсвайки нещо от рода на: „Спокойно, няма да ви изнасилим. Тук сме добри хора“.

За негов и на приятелите му ужас, тази реплика обаче ги въвлича в умопомрачителен културен сблъсък, в който 6-7 побеснели жени в шалвари, шалове, навярно с косми под тях и мисията да помогнат като доброволци на българските цигани (стига да са си тук, да не са във Франция), изсипват целия гняв на света върху злите мъже, позволили си подобен просташки хумор. И става див скандал, в който групата българи мълчат притеснено.

Тези силни жени от цивилизования свят навярно не са схванали, че целта на шегата не е да се подиграе с тях или да ги унижи и обиди. А да осмее шаблоните за България, полуострова и изобщо малкото останали места по света, където всъщност все още можем да си говорим като равни.

Или поне да се стремим към това, без да ни е фикс-идея. Тъй като е най-естественото и нормално нещо на света. Без аз да се сърдя, ако случайно погледнеш към циците ми. И без ти да се свениш да отбележиш, че изглеждат страхотно в тази блуза. О, колко невинно е това на фона на пиян британец в Слънчев бряг…

Накрая ще излезе, че българинът е кавалер. Млъквам.

Ето я и мъжката гледна точка по въпроса.

Димете и смърдете още навсякъде

Пук! каза пролетта и всички заръкопляскаха

Facebook коментари

Бинар коментари (4) :

  1. ок

  2. Енея, май че имаш повече тестостерон от нормата-не приличаш на Ева.

  3. Анонимке, вземи се научи да пишеш грамотно, отдели маааааалко смелост да си отгледаш гръбнак и после ела да ми обясняваш каква съм. :) А ако отгледаш и някой и друг аргумент защо агресивно нападение, обиждане и заяждане на околните, които не желаят да живеят живота си, както авторката на статията смята за нужно, е начинът, по който можеш да кажеш каквото и да е.

    А дали съм зла… каквото повикало, такова се обадило, аз не виждам основание да проявявам каквато и да е търпимост към някой, който си позволява да съди околните, че даже да дискутира теми, на които не й стига мозъчето да схване. :)

  4. Eneya Vorodeski-не зная какъв ти е пола, но си много зла.Не зная какъв коментатор си на измислен университет, но пишеш като необразован невежа.