Много ясно, че всеки ще си кърми, където реши

bebe

Заради едно кърмене в мол, случило се преди половин година, всички откачиха и истерясаха. От едната страна на барикадата хора се борят за равни човешки права и ръкопляскат възторжено на БХК – универсалния вселенски гарант за това, че един ден всички ще разполагаме с такива. От другата страна други обявяват действието на Деница Панайотова –  публично хранене на дете – за срамна, позорна, грозна и противна гледка и вадят какви ли не аргументи, за да защитят тезата си.

Ако се обърнем към чичко Фройд, сигурно ще успеем да си обясним защо нещо подобно буди толкова пламенни реакции, независимо за коя от двете групи говорим. Но не това е основният въпрос. А и Фройд е отживелица. Основният въпрос е дали трябва и дали е правилно една жена да кърми, където си иска.

Да, разбира се. Всеки трябва да кърми, където може и желае, и най-вече – където бебето му е гладно. И не е нужно да си хипарка-природозащитник-гей активист-автор на хендмейд мънисто, която свири на тарамбука, за да мислиш по подобен начин. Достатъчно е просто да си майка, която сама се грижи по цял ден за детето си и е 24 часа навсякъде с него. Защото когато си сама навън с количка, с десет чанти, закрепени по нея, торбички под очите, ревящо и гладно бебе, тепърва да мислиш за това къде, аджеба, да се скриеш и завреш, за да го нахраниш, е, съгласете се, напълно излишно усилие.

Понеже всички дават скандинавските страни за пример в случая, ще се опитам да погледна от друг ъгъл. Като дете на 4-5 годинки прекарах почти година в мирната тогава Сирия и един от най-ярките ми спомени, останали и до ден днешен в съзнанието ми, е образът на забулени от глава до пети жени, които кърмят на улицата.

Тук, от друга страна, е прието да си на 16 г. и да се обличаш като проститутка, но не и да си на 30 г. и да кърмиш пред хора. В мола много жени, кажи-речи, са си извадили гърдите на показ, без да им се налага да ги ползват по предназначение, но никой не протестира. Има нещо зверски лицемерно в това да купиш на дъщеря си силиконови цици за бала, но да ти е неприятно да гледаш как някой храни детето си, използвайки гърдите си. Защото познай какво – циците са за това! Затова ги има. Затова са там в крайна сметка. Това им е основната функция и предназначение. Шок!

Едва ли този израз на патриархалната природа и обикновеното невежество у българинa-охрана в мол трябва да бъде обявен веднага за женомразство. Изобщо, не смятам, че непрекъснатото обявяване на жените за жертви по повод и без повод работи за здравото равноправие. Но това е друга тема. В крайна сметка, независимо какви са доводите, да кърмиш значи да нахраниш детето си и това би трябвало да е абсолютно ОК за всички. И без това не са много бебетата у нас. Нека се погрижим поне за наличните.

Защо вечно ще рием боклуци?

Ние и другите

Facebook коментари

Бинар коментари (11) :

 1. заглавието е изключително нагло и явно изказва само ЛИЧНАТА гледна точка на авторката. Ние, останалите (които не кърмим) не сме длъжни да гледаме вторични полови белези под път и над път. Който няма къде да се скрие или покрие, ами просто да си стои вкъщи. Що ще по моловете майка, която трябва да кърми на всеки час?

 2. Стара тема, но авторката истински ме позабавлява, та реших и аз да споделя.Първото в таз връзка е, че трябва да си рЕдко, ама много рИдко тъп, за да обявиш основоположника на съвременната психология за отживелица.Второ, ако го попрочете може да се сети какво и липсва-дали пурите са отживелица обаче, ъ?И трето- айде чао, щото от статията ми се доака-близо съм до мола, като ме е подпукало, природа викам-ше се пробвам на ескалатора.:)

 3. Хайде стига сте фаворизирали кърменето на обществени места. Кърмете си, щом ви се иска. Но аз лично не желая да гледам извадени на показ цици. И на вашето бебе според мен ще му е по-комфортно да се покриете с шал, за да не се смущава от гледки и шумове, и от вперени (неосъзнато, по инстинкт) в него очи. Никой не ви задължава да го правите в кенефа, но явно вие се чувствата ЗАДЪЛЖЕНИ да го правите очевАдно. Ай стига вече! Щоме естествен акт, нека се спрем на секненето, пърденето, срането, смяната на превъзка и чукането. И те са естествен акт. Всеки има различно възприемане на кърменето като акт. Аз съм жена, майка, която ОБИЧА и се ГРИЖИ за детето си, но не съм кърмила. Това прави ли ме лоша и недобросъвестна майка?!

 4. нямам нищо против жените да кърмят където си искат. имат такова право, ама САМО МОЛЯ не ми се сърдете като ви снимам, ако сте на обществено място – тва е мое право.

 5. Не мога да повярвам, че има и жени, които морализатортват и си мислят, че това трябвало да се прави у дома… Следва да ходите по улиците със затворени очи – пълно е с долнопробни еротични реклами с голи цици и задници, които рекламират какво ли не… Ами така де, Азиз да си ходи в клубчетата и там да си голи задните части, нали така?
  Ходила съм къде ли не – и в Германия и в цяла Европа, това е абсолютно нормално. Но тук е в реда на нещата тепърва да се дискутират отдавна изяснени неща…

 6. Родих и отглеждам детето си в Париж.В Париж няма проблем едно бебе да бъде накърмено на публично място.И съм го правила и съм виждала и други да го правят.Защо гей парад с развети задници в прашки да е нормална гледка ,а кърмеща жена да не е?Защо силиконовите мутреси по телевизията да са нормална гледка,цокащо бебенце да не е ?Четейки коментарите се радвам,че родих и кърмих на воля моето дете в Париж.
  А жената ,която твърди ,че след кърменето трябва и цедене е с много погрешна представа-никога не съм цедила нищо,ни преди кърмене,нито след.Моето дете категорично отказваше да поеме в устата ти биберон ,добре че можех да го кърмя и на вън,иначе щяхме да се окажем блокирани у дома поне една година.

 7. Като чета тесногръдите коментари и да има начин, ще се преселя на луната. По-лесно се живее там, отколкото сред неосъзнати комплексари. За какъв морал говорите, бе? Вашият морал са вашите навици! Не наричайте неморални другите, които нямат вашите навици. ОСЪЗНАЙТЕСЕБЕ! За какви пречки говорите? „Всеки е различен и има право да мили и прави това което иска стига да не пречи на другите.“ Кърменето не е като пушенето, за да казва някой, че му пречи и да иска да се съобразяват с него! Нещо като ви е грозно, извъртайте глава! Проблемът е ваш! Както имат проблем и тези, на които им пречи чуждото щастие. Да вземат другите да станат нещастни, барем на някой му олекне. И господина, който сравнява изпишкването на дете с изпикаването на мъж да вземе да си намести мирогледа. Мъжът може да отиде до тоалетна, а детето не може да стиска! По-коректно е да се сравни с изпикаване на куче! Кажи на кучето да стиска, можеш ли! Ама за кучетата е разрешено и морално да пикаят навсякъде! По-морално е майката да разсъблече до голо детето, за да му сменя дрехите, щото се е напикало, отколкото да го свие в някоя градинка, пък било и централна. Шокирана съм и от коментара с изцеждането!? WTF??? Кърмила съм две деца по 14 месеца всяко и никога не съм имала подобна нужда, именно защото съм ги кърмила на поискване! Кърменето с режим вреди и майката. Именно затова всяка майка има право да кърми когато и където детето й поиска! Дали ще го храни с биберон, или с лъжичка, или от гърда е просто без значение. За какви стандарти говорите, бе! Обезумяхте тотално! Истинско малоумие е „животът по стандарт“! Разцепихте обществото на стандартно (каквито сте вие) и нестандартно (каквито са другите, ама понякога ви кефи да сте „нестандартни“), животът стана по стандарт, обществото вече робува на стандарт, в МОЛ-овете се приемат само „стандартни“, иначе някой ще вземе да ги убие. Не може да е истина просто, не може да сте толкова умопомрачени! Паля совалката…

 8. Кърменето е нещо много лично и интимно и затова мисля, че не трябва да става достояние на всеки. Но явно тази майка не мисли така. Всеки е различен и има право да мили и прави това което иска стига да не пречи на другите. Не сам съгласна с Ана която казва „В крайна сметка, и едното, и другото си е природа и е напълно естествено, нали?“скапа Ана много неща са природа и са напълно естествени но не ги правим на публични места…..

 9. Подкрепям на 100% мнението на Николай Цеков. Искам само да допълня като жена, която е кърмила, че този акт не приключва с нахранването на детето. Необходимо е след това да се доизцеди кърмата, което по мое време ставаше със специален инструмент. Силно се съмнявам, че кърмещите навън майки го правят, просто гледката не е приятна. Но едно е да заголиш гърди пред околните, за да покажеш с гордост, че храниш детето си, както майката-природа е отредила, а съвсем друго да почнеш да се цедиш като крава насред мола. Така че, моля, майките, които нямат притеснение да правят първото, да довършват докрай. В крайна сметка, и едното, и другото си е природа и е напълно естествено, нали?

 10. То е позволено да се кърми на повечето места…но не е редно. Аз съм жена и въпреки това гледката на голи гъри на публични места ме смущава! И е много удобно да се използва това, че някоя си има дете, за да се защитава. Има тоалетни, всеки си има дом. Не виждам защо, мама му стара, не може да изчака 10 мин докато се прибере, за да се разголи на спокойствие. Това не е поредната възможност за еманципация! Освестете се малко! Не е редно да се показваме интимните части по улиците или в парка или в мола. И не е правилно на всичкото отгоре да се чувстват засегнати, че на някой това му пречи. А ако някой мъж се размаха оная работа в мола, всички ще кажат, че е отвратително и неправилно. Защо има двоен стандарт???? Ако ставаше въпрос на живог и смърт за детето – щеше да има смисъл, но то няма да умре от глад и нищо няма да му стане ако не бъде нахранено ТОЧНО В ТОЗИ МОМЕНТ, там на средата на мола, пред десетки минаващи.

 11. Изключително глупава статия. Изглежда писан от буквално стара мома. Лично аз бих препоръчала на авторката да излезе малко да се разходи навън. Под „навън“ визирам чужбина. В някоя държава като Германия например. Да види какво са стандарти, а не просто да търси слава с малоумно написана статия.