Скаридата – традиционно българско ястие

28/03/2015

?????????????????

Първото за България готварско реалити предаване – Masterchef, е в разгара си, като претендентите са се устремили в здрава битка за крайната победа: 100 000 лв. Преди обаче да започне кулинарното шоу имаше пресявки на желаещите или т.нар. кастинги.

Това, което направи впечатление от тв предаванията по време на подбора на участниците за „основната схема“ на Masterchef, е че най-традиционното за България ястие явно е… нещо със скариди. Независимо дали солено или сладко, основно или десерт, мус или пай и какви ли не още комбинации.

Ясно е, че кандидатите за Masterchef №1 на България искат да впечатлят по всякакъв начин журито, съставено от Андре Токев, Виктор Ангелов и Петър Михалчев. И колкото по-изискано изглежда манджата, толкова шансовете се увеличават. Но е странно, че толкова много кандидати предлагат скариди в менюто си при положение, че това не е от най-пресните и традиционни за България храни. Да, имаме Черно море, но в него рибарите не вадят с тонове скариди.

Интересното е защо участниците не искат да впечатлят журито с приготовлението на типични български ястия, които хич не са лесни. Истински гювеч или домашно приготвена наденица са си сериозен тест за готвачи. Или пък пълнени чушки, или крем карамел.  Явно не им се струва привлекателно, но българската кухня също има своя чар и своите вкусове и не е лошо да й се обръща повече внимание. За да не потъне сред тонове скариди (внесени от знайни и незнайни морета).

Ивайло Пампулов

от

публикувано на: 28/03/2015

БНР© 2018 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Дуенде
  • Пънк и Джаз
  • Класика
  • БГ Естрада
  • Фолклор
В момента:
Следва: