Нещастният българин мери всичко в пари

depresia

Ако не сте разбрали, според изследване на европейската статистическа служба Евростат, пак се оказахме най-нещастните в Европейския съюз. Причините били основно финансови. Явно щастието се измерва с пари и това си е. Или поне за българина.

Живеем на място, където няма война, масово хората НЕ умират от глад. Масово хората имат собствено жилище, ток, течаща вода. Ходи се по заведения, ресторанти и кръчми непрекъснато. Няма значение делник или празник е. Както разбрахме, се ходи доста и „на мол“. Където пак се харчат пари.

У нас почти всички пушат. Една кутия с цигари е около 5 лева. И се изчерпва обикновено за ден, ден и половина. Процентно има повече лъскави автомобили наоколо, отколкото в която и да било друга столица от ЕС. Но ние сме нещастни. Искаме още.

По света съществуват наистина бедни народи, които са свикнали да се радват на малко дъжд. Тук сме свикнали да си го мерим. А меренето, доказано, е портал към вечно нещастие. Просто винаги някой ще го извади по-голям от теб. Винаги. И понеже сме най-бедните в клуба на богатите, всички наоколо са с по-големи заплати и съответно – по-големи възможности. Което направо ни срива психически.

Добре. Нека си представим, че за миг се случва чудо и българинът просто ей-така започва да печели колкото германеца. Сигурно за ден всички последни модели телевизори в галактиката ще бъдат изкупени, всички литри алкохол – изпити и всички мечтани тунинги – реализирани върху повече от един автомобил на глава от населението. Едно-две моренца, където няма къде да си опънеш кърпата и айдеееее… Пак сме нещастни. Защото паричките свършват. И защото щастието не е въпрос на кинти, а на приоритети.

Просто в БГ да се наслаждаваш на обикновените неща се оказва супер сложно за мнозина. Да не кажа срамно. Ако ходиш с колело на работа, явно нямаш пари за бензин. И се излагаш. Ако спиш на палатка, нямаш пари за хотел и затова го правиш. Ако ядеш салати, нямаш пари за колбаси. Ако не хвърляш салфетки, нямаш пари за студентки. Принципно нямаш пари за екскурзии в чужбина, но на Слънчев бряг заминават две хилки за седмица. И се хвалиш с това…

Българинът си мечтае да е пенсионер като западноевропееца по възможности, но не си се представя как копае градина, а по-скоро как избухва като Майкъл Дъглас в „Last Vegas“, само че на сръбско.

В някои по-бедни, но по-слънчеви, най-вече в преносен смисъл, страни хората танцуват по улиците. Тук само ако ходиш широко усмихнат и сам, автоматично те пишат за луд. Дотам сме го докарали. Ако се смееш, значи нещо ти има. Внимавайте къде показвате радост, да не ви приберат.

Повсеместното мрънкане, което ражда още и още мрънкане, и пълзи като зараза от човек на човек, е предмет на цял отделен анализ. Трудно е да попиташ някой „как си“ и той да ти отговори „добре“ или „супер“. Няма как да сме наистина „супер“. Никой никога не е наистина „супер“. Но да отговориш така е като да използваш кондом при рисков контакт с някого, на когото държиш. Не предаваш гадостта натам. Предаваш само усещане за добре прекарано време. И току виж този някой ти повярва, че всичко ти е наред и се мотивира и той да е така днес. Не е трудно.

Всъщност, за да си щастлив или поне добре, далеч не е нужно да имаш 50 хиляди еврА. Може да започнеш със слизане от колата, с която си свикнал да ходиш до магазина, който е на двеста метра от вас. Или с малко престой на слънце, въпреки че още не е 28 градуса – температурата, при която тук се счита вече за ок да постоиш на въздух. 30 градуса вече е опасно и не трябва да се излиза…

Повече любов с по-малко салфетки. Повече на гости при баба ти. Повече правене на полезни неща. Било то клекове или лютеница. Повече музика, повече простота. По-малко простотия, може би по-малко ракия. За последното не съм сигурна. И всичко ще бъде OK.

Скаридата - традиционно българско ястие

BILLA каквато била

Facebook коментари

Бинар коментари (49) :

 1. Статията «превърта тъпомера» отвсякъде. Пълна глупост! Кви са тия тъпи генерализации: „почти всички пушат“, „ходи се на МОЛ през ден“, „по-малко ракия да се пие“. Кой пуши на днешно време? Повечето хора не са стъпвали никога в МОЛ. Ракията е «атавизъм» от миналото – и в града, и на село я пият само маломници или алкохолици (не повече от 5% от населението), разбираш ли…. Кви нови модели телевизори? Кой гледа телевизия вече, освен бабите? То има ли въобще, какво да се гледа… Освен стари и пре-стари филми, предавания и малоумни сериали или пък бездарни Бг-формати по отегчителни от проф.Вучков, разбираш ли… Какви плажове, кви лъскави коли? Хората бачкат денонощно „за без пари“ или на некви смешни подаяния, ако въобще има къде. Описаната картинка тук не отговаря на действителността, освен ако няма за цел да провокира криворазбрана вина или пък „сиромахомилско“ отношение към живота, което е много тъпо, защото потиска естествения стремеж за по-добър живот и подтиква човек към ограничения, а те водят до мизерия. И накрая да не забравя — «Икономията е майка на мизерията», разбираш ли…

 2. Прост народ-слаба държава! Хората са го казали! А от там произлиза и всичко останало…

 3. Коментарите на много от хората доказват, че авторката е права. Даже не са прочели статията, а започват да разправят колко не им стигали парите и да плюят. Нещастници!!!

 4. Не е въпроса колко печелиш. Колкото искарваш все ще ги харчиш и с 200и с 2000 ще се научиш да живееш. Нещастието идва от това което държавата ти дава. От привилегийте които не ползваш когато си стар и искаш да прекараш старините си спокойно на село а те насилват цигани, когато си болен и оскаш да се лекуваш в страната си но нямаш правото или когато развиваш дребен бизнес и данъчните те мачкат докато големите фирми или китайците изнасят с милиони от тук! Нещастието идва от гаврата на управляващите с народа…

 5. Май много от вас грешат,аз работя за 300 от Асеновград съм….

 6. Абсолютно вярно!

 7. Тъпанарска статия.

 8. Само да попитам: Какъв е месечният доход на авторката…в лева? 500, 900, 1900…3000, колко? Защото, нали знаете „Сит на гладен не вярва“. От позицията на първата цифра светът изглежда един, от позицията на последната цифра в редичката…съвсем друг.

 9. НЕ ЗНАМ КОИ СТЕ ВИЕ,НЕ ХОДИМ ПО КРЪЧМИ И НЕ СМЕ НЕЩАСТНИ!

 10. Бинарни неприлични, неадекватни мокри сънища…

 11. авторката е права , проблема на българина е алчността , никога нищо не му е достатъчно , е е нужно много да отгледаш 2 деца , не е нъжно много да се омъжиш ожениж и да създадеш семейство , не нужно много да си подредиш дома дори навсякаде другаде да има хаос , защото този хаос излиза не от дърветата а от нас самите , българина е алчен не може всички да са равни , не може всички да са богати и да карат готини коли , от тука идва и нещастието му вечно неудоволетворен от себе си и семейството си ;, вечно угнетен и мразещ , без човещина без милост в сърцето , доказано господ дава най големите трудности на неблагодарника , и нАЙ лошото от всичко тази неудоволетвореност се предава и на децата, какво ви пречи бе хора ходете си на работа , подпомагайте си като си гледате и земята , сплотете си семейството какво ви е нужно повече , некой народи се радват на МАЛКО хляб за деня и да имат ток и вода

 12. Като добавим, че за болни, възрастни хора и инвалиди, животът е не само труден, но жесток, болестите, които преследват от все по-ранна възраст българите, – физически, поради лоша храна, лош въздух, и психически, поради невъзможността да се живее човешки, заобиколени от алчни и нахални крадци-управляващи, взаимното надлъгване на народа помежду си – аз ще ти продам “ измислена “ некачествена стока , ще те “ чукна“ в грамажа, а ти ще ми дадеш некачествена услуга -/ наука, образование, медицина/…
  Запитайте българите, които живеят в чужбина /по принуда, за да оцелеят! / дали и те мислят,че българите живеят добре и само мрънкат…Не, те не мислят че е така…иначе биха се върнали…
  Както всички нации, и ние имаме недостатъци и кривици…но аз мисля, че сред населението има много хора, с голями възможности за изява, които тук не могат да го направят и е нормално да се чувстват нещастни.
  Естествено, както всеки един въпрос или казус може да се тълкува и разглежда от различни гледни точки, и тук е така…само че, да му мисли обикновения народ, който няма дворци построени от крадени пари, нито имоти, за да печели от тях…работи на две и повече места и пак едва свързва двата края….
  БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ И НАРОДА И!

 13. Масово ама не точно. Колко хора в България си позволяват да ходят на кръчма,колко често и колко са тези които едвам свързват двата края и много често са без ток и даже без храна. Дайте да погледнем реално на нещата,няма как да си гладен и на студено и да преливаш от щастие.

 14. Колко истина!

 15. Много тъпи коментари

 16. В началото на 90-те години на миналия век живеех в Германия. Там разбрах защо младежите не искат да учат на всяка цена висше образование…..защото заплатата на средния специалист му стига да „купи“ къща на изплащане, кола всяка 5-та година, два пъти в годината на почивка..да изброявам ли още екстри, никога не се замислях да ли ще похарча 100 или 150 DM в магазина за храна!? В България, работещият не е сигурен да ли утре ще е на работа!!! Работодателя си прави каквото си иска , при условие, че има Трудов кодекс! За Държавата да не говорим, главният рекетьор с напълно непрозрачни разходи!!! Човек може да е спокоен усмихнат когато животът му е подреден, сигурен е в утрешния ден…и може да се развива умствено!…или трябва да живеем като аборигените, в наколни жилища и т.н., но да сме щастливи!? Те са щастливи, защото стандартът име е такъв…наколно жилище!!!…или трябва и ние да сме щастливи само защото сме се родили. Удоволствие,е когото имаш поне малко свободно време, свободното време се „плаща“ с пари, които в България са моооого скъпи!!!

 17. Sofiq ne e balgariq elate v elhovo poluchavaite 300 lv zaplata i jiveite na kvartira

 18. „Не е щастлив този който има много, щастлив е този който се нуждае от малко!“

 19. A moje da nee cql jivot zawtoto ne mislq 4e s trevata mnogo nese jivee kakvi glyposti piwete

 20. Ако ви липсва щастие, значи ви трябва трева. Не се бъзикам, напушете се поне веднъж с хубава трева и цял живот ще се радвате за това свое решение.

 21. Да си поговорим ли затова, че за заплатата която си заработил съвестно, ежедневно си правят упражнение да те унижават.Отиваш на работа като в казарма, не знаеш кой от къде ще ти се разкрещи, просто защото го може. Същите тези работодатели, които виждате със супер лъскавите автомобили, по ресторантите и в скъпарските хотели. Същите тези, които не плащат осигуровки на хората, работещи за тях, същите, които продължават да работят в сивия сектор. И не можеш нищо да направиш, защото проверяващите първо им се обаждат, ако решат да дойдат на проверка-нали и те са на ясла. Е как да си щастлив? Вървиш из града и си държиш чантата здраво, щото не знаеш дали някое цигане няма да я дръпне и иди го гони. Как да си щастлив, като не смееш да отидеш на лекар, като от всякъде виждаш болни и отчаяни хора, примиряващи се с близкия край. Наистина парите не са всичко, отношението към човека е по-важно, но за жалост унижението е на
  всякъде.

 22. щастието не е въпрос на кинти, а на приоритети

 23. колко сте жалки , вие дори да имате пари си оставате с бедняшки манталитет , статията е на100 процента вярна , българина е една торба с лаина която само се оплаква , има какво да яде или поне минимума , има каде да спи , но го мързи да прави деца , иска да е шеф и да кара скъпа кола , навсякаде по света има и богати и бедни а това че можеш да си осигуриш минимума не те орави нещастен , българина е алчен и завистлин , не е важно колко има а по важното да избива комплекси и да да има повече от съседа ,всичко е една еснафия с бедняшки манталитет поздравления за статията тука нема оправия , човек който няма очи да види и уши да чуе си е самодостатъчен , живейте си в собствено създадения кенеф и се страхувайте да кажете че сте добре , аи добре сте бе мързеливци добре сте , вдигнете си гъза , колко от вас гледат зеленчуци на полето или всичко ви е от магазина , колко от вяс работят от 8 до 1о вечерта николко еми затова сте бедни щото хем сте мързеливи , хем искате да имате нещо което не заслужавата на овчи народ които седи и търпи да му убиват децата и 500 години е търпял турци в собствените му земи даже господ много ви е дал

 24. Ех, миличка, дано не те застигне у4астта на днешния средностатистически български пенсионер с доживотна двойка по аритметика. Питай тези хора как живеят с плодовете от труда си, след като са дали всичко от себе си,вкл.здравето си. Питай ги дали им е топло зиме, прохладно лете, дали след като си купят лекарствата, им остават парички за дрешки, обувки. А може би за кино, театър, ресторант? Или смяташ, че не са им нужни, защото през май птиците пеят безплатно? Така е, но през зимата само фъртуната вие безплатно, а за тях и домашният уют е лукс.И дали заслужават подобна ДЕГРАДИРАЩА, УНИЗИТЕЛНА НИЩЕТА. Ти как мислиш?

 25. Проблемът идва от там, че Българина плюе Българина и България. Нека си направим експеримент и един месец само да възхваляваме България и да се свързваме с великите си корени и ще видите как промяната започва да се случва малко по малко. Първо в сърцата ни, а после и наяве <3

 26. Прочетох статията, а после прегледах и коментарите. Като се има предвид 1) колко от коментиращите дърпат „у лево“ дискусията към заплати и пари; и 2) колко от коментиращите слагат знак за равенство между „страна“ и „държава“, то мога да заключа обективно, че тезата на авторката е правилна.

 27. Ами като сте нещастни щот нямате пари бачкайте повече бе. Или искате хем да не си давате много зор хем да има кинти. То и аз така искам ама още не съм измислил как да го направя. Та за това последните петнайсетина години бачкам на по няколко места. Докато учех задочно работех в едно заведение и през останалото време вместо почивка в една игрална зала. После се хванах в строителството. Откраднах занаят (защото занаят се краде, никой не ти го дава даром) започнах да ходя след работа и събота и неделя да правя дребни ремонти по апартаменти. Вадех си по още една заплата. Какво да се прави гладни години бяха. После се насочих в съвсем друга сфера, но докато колегите след работа си чешеха онези работи аз си намирах по нещо странично и си създадох контакти. Сега си имам собствен бизнес и пак си скъсвам гъза от работа. Междувременно обаче мисля как да не бачкам и да вадя кинти. Но докато го измисля ще се наложи да работя. Пълно нещастие, ама кво да се прави.

 28. Hora tuk vsi4ki govorite za edno i sa6to za6toto problemite sa dosta i dori vseki ot nas da ima samo po 2 ot tqh nqma kak da bade 6tasliv…

 29. Автора е прав. Просто не можем да оценим кои са наистина важните неща.
  Смея да твърдя, че получавам сравнително добри доходи, но работя МИНИМУМ по 10 часа, случвало се е и да са 16 на ден. Не си давам парите за скъпи вещи. Купувам, това от което имам нужда. Гледам да се храним със сравнително качествена храна. Почти не гледам телевизия. Карам 20 и кусур годишна кола, но това не ми пречи. Поддръжката и е сравнително евтина и харчи малко гориво. Мога да да купя и по-лъскава, но тази ми върши работа. И това че е дърта не ми пречи през почивните дни да натоваря домочадието и да забегнем сред природата или пък до някой друг град. Когато времето е хубаво си карам, колелото и хич не ми дреме. Научих дечурлигата от малки и те да карат и сега излизаме заедно с колелата и се забавляваме. Децата ми не са ходили в 5 звездни хотели, но са ходили на палатка и са играли около огъня. Не ходят на Слънчев бряг, но са се возили на каяк в морето и по язовирите и са заспивали изморени от игра на стола пред патката, омазани с лютеница. Не ходят в мола и не гледат лъскави витрини, а ходят в планината и се любуват на растенията и животните. Малкия още не е влизал в кино, но се е врял по пещери. Не са ходили по скъпи комплекси с басейни, но са се пличкали в кристалните води на Тасос.
  Знам какво ще кажете- и за това трябват пари. Да, трябват, но във всеки случай една разходка в планината струва по малко от това което би изхарчил в Мола. Много пъти, когато сме отивали някъде сме си взимали сандвичи и закуски и сме ги яли на някоя пейка в парка. Сигурно някои са ни мислили за оръфляци и смотаняци, но това, което мислят хората за мен не е моя работа, това си е техен проблем и мен не ме вълнува. Рядко ходим по кръчми, не че не ми харесва, напротив умирам за сладки приказки с чаша ракийка в ръка. Но установихме, че за парите, които плащаме в кръчмата можем да си прекараме и по добре и то цялото семейство. Знам и какво друго ще кажете и ще ви отговоря предварително- Не, не съм от София. Живея в малък провинциален град в полите на планината, която обичам.
  Имал съм периоди в живота, когато съм нямал пари за едно кафе, но не съм бил нещастен и не съм се оплаквал. Когато се роди първото ми дете едвам купувахме памперси и едвам си плащахме сметките. Не ни е било леко, но не съм се оплаквал, а търсих начини да извадя пари. Ставах в 5:00 часа за да работя и си лягах в 1:00. Така, че не ми обяснявайте как няма работа. Който иска нещо търси варианти, а не оправдания.

 30. Купихме си къща. Предишните собственици я бяха загубили заради ипотека. Двора (700 кв.) не се виждаше от боклуци, двуметрови тръни, къпини и бъз. Първата година само чистихме плевели. На втората година дори си направихме мини зеленчукова градинка. Доходите ни не изискват подобно усилие, ей тъй, за кефа го направихме. Цяло лято и есен брахме, а зимата изкарахме на собствени моркови и пащърнак. Мисля си, ако тия хора преди нас освен кафето, ракията и цигарите, си бяха купили за 20 лв семена и инвестираха нашите усилия, дали пък нямаше да се оправят?
  Никой не може да ме убеди, че сме бедни. Масово българите са мързеливи, а от там – и глупави. Така де, за да мислиш, иска да се напънеш. Но българинът гледа да мине с по-малко зор. А, ако има късмет, да попадне във властта, за да граби като за последно. Затова, колкото и да ги сменяме, всичките ни грабят….
  Съжалявам масовката от хейтъри, която и тук изписа хиляди теории защо някой друг ни е виновен, че сме бедни и нещастни. Докато не разберете, че сами сме се докарали на тоя хал, няма да се оправим.
  Няма кой да ни даде „немските заплати“, докато цялата ни работа е „българска работа“…

 31. Хора .Радвайте се на всичко което можете и на което не можете . Ако живеете някъде другаде и взимате „големите“ пари след време ще разберете и осъзнаете ,че живеете в същия омагьосан кръг както в Бг и навсякъде по света . Разликите само ще са ,че ще имате повече и ще давате повече .Ще си седите в къщи защото всичко наоколо ще Ви отегчава и срива психически и от скука .Ще ходите по почивки в други държави и с всяка следваща държава ще разбирате колко повече Ви харесва да не сте там където сте и след това ще поискате следващо място .По този начин ще дойде ден в който ще разберете ,че вече нямате „корен „. Тогава вече си давате сметка .. Къде тръгнах ?.Какво направих? .. Защо го направих ? Къде съм ? Какво всъщност искам ? Щастлив ли съм или се лъжа ?Хората ме мислят за преуспял ? А дали съм или се лъжа ? Милиони въпроси от рода ще Ви нападат често ако не сте се продали на някоя държава зареди соц. и придобивки ,Някой чужденец(ако сте жена) или просто не притежавате никакво достойнство и лична ,логична и ценностна представа за живота .Бг е много хубаво място за живеене във всички аспекти . РОЗОВИ очила се продават във всеки магазин за левче .Ако не е твоя цвят го смени .Просто почувствай, че това е което поискаш и си го вземи . Бъдете щастливи . Сложно написано послание е знам .Знам и ,че малцина ще достигнат до идеята .Но и знам ,че искам един ден когато се прибера и Ви срещна на улицата да се усмихвате без причина и да сте изтръгнали някой от лошите си черти за да си кажа “ Да ,това е моята родина .Това са моите сънародници .Няма по хубаво място от вкъщи .Успех на всички във всичко :))

 32. И защото никой в България не е прост, а всички сме нещастни, значи не знаем какво искаме.

 33. Когато не знаеш какво искаш си нещастен.Когато знаеш… и си нещастен,значи си прост.

 34. Голямото мрънкане, пак се оправдавате защото сте зле. Аз работя за себе си, изкарвам средно 800лв на месец печалба, брат ми изкарва много повече от мен и живее много по-зле, давам му пари на заем често, винаги е кисел, нещастен и прецакан, все той! Нямам нито една висяща сметка, не се лишавам от нищо жизнено важно, имам време за себе си и приятелите си, имам и алтернатива да изкарвам повече пари, но не толкова хеппи начин. Моят доход е основен не само за мен, но и за родителите ни – демек 3ма души със средно 800лв на месец / по хубавите 1000/. Аз съм млад човек, не се лишавам от дрехи, храна и забавления, без да трябва някой да ми купува нищо. Къде е ключа от палатката?! Нямам кредити за телевизори, коли – ползвам колело и не гледам телевизия, знам точно колко разходи имам за да е топло в къщи, хладилника да е пълен с хубава храна – демек 500лв за 3-ма души. Останалите пари се пазят и трупат. Не хвърлям храна, колкото се яде, толкова се готви, изолирах си къщата със собствен труд, инвестирам е енегоспестяващи уреди. Обмислям покупките си и какво ще ми донесат, всяка инвестиция трябва да се върне в рамките на 6м до 1г. Каквото остане след плащане на сметките се дели на 2, 50% касичка 50% кефче. 50% касичка е за важни неща, инвестиции, учене, здраве. Всеки инвестиран лев, в техника за работата ми увеличава постепенно приходите ми, започнах с 50лв капитал от стипендия за отличен успех. Не очаквам държавата да ми даде работа, стига ми да не ми пречи. И няма значение за мен от географското положение, мога да работя навсякъде.

 35. To I komshiqta ima mercedes az nqmam I me boli fara .da e jiv I zdrav I oshe edin da sikupi :)

 36. I kade jivesh v bulgaria li I li v germaniq.are stiga s tezi primeri koi kak jivee v drugata durjava.gledai si tvoita.germaneca si e dobre zashoto negleda v drugi te gurjavi :)

 37. Napravo se sraznim veche :)

 38. Koe v statiata ne e taka,da ima bira I vince samo,to bulgarina do tam se dokara I nqkoi lev da mu dade nqkoi I si e super.

 39. Hora ,stiga s tova Ako. Samo tova chuvam ot horata Ako.ako.ako. Tova ako nqma da vi napravi jivota po dobur.bori se imai cennosti radvai se I nezloboe samo :)

 40. И някак си, коментарите потвърждават написаното :))) МРЪН, МРЪН, Мрън, мрън…

 41. Искам да попитам всички фолософи тук: Знаете ли колко струва примерно една кутия цигари в Германия? 5 евро..Не казвам че тук заплатите са добре, но на фона на тези запрали поне да не ни ограбват политиците

 42. Ако в България средната заплата стане колкото минималната в Германия,тук ще има средна класа.Разбира се Тогава алчните олигарси веднага ще оскъпят всичко,наеми ток бензин,независимо от това че са скъпи и в момента.Или тук като става въпрос“Да си го мерят“мерилото е в полза на богатите които винаги са затягали въжето около врата на обикновенния гражданин.Факт е че всеки обзавежда дома си добре ,а не го интересува че на вън по улиците е кочина.Двоен стандарт за едни има закони за други не!! Докато има „наши ваши“ няма как да си щастлив че си кадърен но нямаш връзки нали,гадничко е да гледаш некъдърници на постове които не заслужават.Тези същите връзкари и некъдърници поради некъдърност сриват реда и честността.Ако тук стандарта стане като в развитите ЕС държави ще се върнат 2 та милиона Български Емигранти и ще се самоунищожат от „МЕРЕНЕ“.Българина и в чужбина си остава различен от тамошното общество.Познавам 10 ки българи,които за 10-15г в чужбина не са приели нищо от възпитанието на тамошното общество.Пак си говорят на български диалект и в чужбина пак си правят мръсно един на друг като сънародници.Българина иска лесно да си взима заплатката ако може без да прави нищо.Просто да му изтече работния ден и после хоп искам 1500 евро например.Затова на запад се плаща на всеки изработен час,не за час имитиране на дейност:да си зяпаш в Ай фона за 1200лв.да плащаш сметка за разговори 50лв и да мрънкаш че заплатата тие 500лв.Въобще даже не разбирам защо като сме бедни всеки трябва да е с чисто нов Ай фон?Да иска супер яката кола за максимум пари?!А да се примири с 500лв заплата?!По голям парадокс не-съм виждал?!Да си гласуваш за същите хора в парламента….. да те шибат и пак да гласуваш и даже ако имаш лична изгода да се наведеш още по-ниско…..Ало уважаеми сънародници в чужбина хората се борят с дела и със дела.почасов труд,борба за права.Не може да ти е все едно дали вземаш 2000лв или 500 и да искаш промяна.Нали като взимате 500лв заплата ще умрете от глад!Докато има чакащи за светлото бъдеще,ще има действащи,които СЕГА ще реализират мечтите си.Стига мечти ,да направим всичко тук и сега иначе да си ходим на запад ….

 43. Ама аз много се кефа на бежанците! Сами те казват, че тука е по мизерно от Сирия и Афганистан и искат да се махнат, а тая горе ще пише, че сме добре!

 44. Ako evropeeca go pusnesh v Bulgaria,s tezi dohodi i razhodi…more sled edna sedmica shte drapa sas zabi i nokti,po lakti da se dokopa i prebere prez granicata obratno!

 45. Не съм много съгласен със статията, поради простата причина, че всеки си има къща, ходили сме на ресторанти и т.н. Ами наводненията, свлачищата и всички останали природни бедставия. Дали тези хора ходят на ресторанти? Имай предвид, че в по – голяма част от България проблемите са много повече отколко си представяш. Май авторът на статията е от София, не намирам друго логично обяснение. А в София стандарта на живот в сравнение с други градове от България е много много по – висок. И все пак не забравяйте – София не е България!

 46. Автора може би визира хората в София, в провинцията наистина нямат пари, лъскавите коли ги карат малка част от населението, кора които за забравили от къде са тръгнали и живеят в своя си свят, изолирайки се от действителността в България.

 47. Слабо и тъпо!

 48. „Ако не сте разбрали, според изследване на европейската статистическа служба Евростат, пак се оказахме най-нещастните в Европейския съюз…

  Живеем на място, където няма война, масово хората НЕ умират от глад. Масово хората имат собствено жилище, ток, течаща вода….“

  Всъщност противоречие няма, просто сме си на най-„нещастното“ място в ЕС.

 49. Или има друга по-проста причина. Всичко е доста несправедливо и неподсъдно. Едни крадат и крият данъци, няма кой да ги хване. Робовладелци си мислят, че могат да експлоатират хората – няма закони за тях. Луди шофьори летят по пътищата – няма санкции. Откъдето и да го погледнеш няма нито ред, нито честност, нито справедливи санкции и наказания.