Как да пишеш модерна поезия

Напоследък е много модерно да се играе на литературна критика – забавни аргументи, свеж изказ, елегантна ирония спрямо автори, течения, издателства. Текстове на Рада Барутска и Иван Шентов грабнаха аудиторията, която обича да се надсмива над писатели/поети. Как може Бинар да допринесе към тази нова „традиция“? Като ви покажем няколко начина да пишете т.нар. „съвременна българска поезия“.

Пиша това, което виждам

Мда, „поток на мисълта“. Ужасно много имена в световната поезия са го правили. Само дето имат чудовищен бекграунд от прочетени книги, ярък език и умело използване на алкохол и наркотици. Но ако искаш да пишеш нещо такова, излез в обедната почивка от досадната си работа и си надраскай в бележките на телефона нещо от сорта:

паркирани коли
къде са всички?
ужасно е

те липсват на автомобилите си
а обратното валидно ли е?
възрастна жена разхожда кучето си
то препикава някоя автомобилна гума
това е обръщение към собственика ѝ
ще види ли той някога тази следа
или ще е прекалено уморен след работа?

може би старицата ще пресече прекалено бавно
и той ще сгази кучето ѝ?
може и да я пощади
защото кара прекалено бавно
и се прибира от същата
скучна
кошмарна работа

и ще лае по жената и детето си
ние всички сме автомобили

Това, което наблюдаваме тук, е онази липса на нормална логика, леко абсурдни метафори в комбинация с псевдохиперреализъм и придържане към градската среда (не дай Боже някой да каже, че авторът е „тъп селянин“). Пише се за почти всеки видим обект, като старанието е да има нещо-като-история. Огледайте се внимателно – така звучат поне 50% от опитите за поезия във фейсбук.

Липса на логика

Идваме си на думата – това е също много честен подход. Много големи автори са го ползвали, но е важно да знаете, че Дейвид Боуи е писал много от късните си текстове, като е изрязвал думи и фрази от вестници и списания. Може ли да не са съвместими по род и число? Може. Може ли да няма абсолютно никакъв смисъл от написаното? Може. Може ли някой да търси невероятен смисъл и да величае автора, именно защото всичко му се струва толкова сложно и мъдро? О, да, може.

смърт на маса
магистрали
коя си ти
божествен екстаз
чанта само за 30 паунда

не виждаме родителите си
премиерът отрича случилото се
криза в съдебната система
ние не виждаме защо
медицинска сестра убива децата ни
преместете часовника си с час напред

времето е
красива
мозъчна смърт

крутони

„Феноменално!“, пишат някои. „Изпреварил си времето си!“, убедени са други. Другият метод е да събереш заглавия от информационни сайтове и да ги плеснеш без никаква връзка помежду им едно след друго. Пак ще е много авангардно, ще си гений и т.н.

Става горещо

Третият „метод“ е да сте чели Буковски много, но умственият и емоционалният ви капацитет да не позволява да се възползвате от това. Какво се случва тогава? Искате да пишете вулгарно, ама романтично…, ама все пак вулгарно…, но, нали, не прекалено. И ето – започвате да стихоплетствате за жени, които сте видели някъде. (Запознатите наричат това „мотива с минувачката“ – жена, която виждате веднъж, имате емоционален, макар и често малоумен порив към нея, а после нищо не се случва. Много е модерно!)

косата ти пада на кокалестите рамене
гледам те от упор в трамвая
сякаш мога да те застрелям
но ако можех
нямаше

не мога да видя какви са гащичките ти
макар че си разтворила крака
полата ти ми маха за здравей

усмихваш се
но дали на мен
устните ти са предвидени
за друго

Сега опитай да напишеш нещо в този стил. Не се плаши, ако е пълен боклук според самия теб – много от авторите, които пишат така, също изобщо не си вярват. Номерът е да убедиш другите, че си велик. Помоли някой с 1000+ приятели във фейсбук да покани поне половината за поетичната ти страница там. Сложи някаква многострадална снимка, на която да не изглеждаш като соц чичак. После си направи четене в някое хипстърско местенце – малка книжарница, галерия или никому непознат бар. И си готов.

Да преживееш БДЖ

Жените на социализма

Facebook коментари

Бинар коментари (10) :

 1. Да се пише модерно, не е ли анахронизъм?

 2. …..Добри съвети, но….Старата школа е за предпочитане !

 3. Иронията е подходяща по простата причина, че всичко което мислиш трябва напишеш и да го обезсмислиш въобразявайки си че си открил топлата вода…
  Навремето по соц-а това беше сивия поток на литературата, следващият етап -“графомания“веднага след „разкрепостяването“ на правилата, после елитаризма заля себе си, а чалгата превзе попул-а хах Нали има Слави и лигави формати, вип?!? брадъри, сладки като баклави турски сериалчета, и претенциозни български киноизстъпления, в които само мутри и курви се разнасят с миризма на отлежали ла.на и само псевдофутболни теми,корупционни практики,изфирясало образование и тлеещо преди да загасне здравеопазване… на фона на една политиканстваща селяния, какво от това?!Керванът си върви и без кучетата да лаят, „потокът на съзнанието“ се изврати до садомазо ексхибиционизъми бисексуална шизофрения. Светът си отива в започващия Апокалипсис, така че и написаното от моя милост е без значение…Ла Роа е мор Вив ла Роа хахахааха

 4. Браво, Нинко, супер поет си и ти :)

 5. Браво за текста, чук е :D Отвори ми поетическите чакри една по една , бавно и приятно :D Това за „София поетики“ според мен е точно така, трябва автора да се пробва там задължително за някой от призовете :)
  Според мен щеше да е хубаво да има малко повече такива „трю“ текстове, вместо псевдо-позитивен хейт :)

 6. Hahah, I na samiq avtor se otdava tazi poeziq ochevidno

 7. хаха, отговорът е „пълнокръвен“ като текстовете ви ;) Голяма съм вече за сърдене, просто ви сипвам, мерси все пак за вниманието :) Кур от Байконур май ви подкрепя

 8. Стела, ние помагаме на всички млади творци да събират очите и телефоните на млади девойки, които ходят по кахърните литературни четения. Не ни се сърди на нас!

 9. Велика статия. Автора е готов за „София поетики“…

 10. Защо хич не проумявам целта на тия текстчета, с които си пълните сайта?! Очаквам някакво обяснение тук или утре поне едно текстче да барнете за такива недоволни из интернета като мен да си чета ;) Мерси, все едното ще го свършите, държавата плаща :)