Провинциалисти, не мразете София. И обратното.

selo

Снимка: БГНЕС

В продължение на 21 години живях в Своге, прекрасен планински град. Там учих, там завърших, оттам са голяма част от най-скъпите ми приятели, чиито най-съществен престой в София се оказа този в чакалнята на Терминал 2.

В първия ден от следването ми в университета се провикнах в стола на СУ „Абе, нЕма хлЕб“. Нещо, което колежка, расла на Петте кьошета, помни като разтърсващ културен шок, който неочаквано, но болезнено й се наложило да преживее в спокойния раннооктомврийски ден на 2007-ма година. Днес сме най-близки приятелки. Аз още сменям ударЕния по-интензивно от средния софиянец. За нея пък по-високо от Витоша нема. И макар и рядко да се качвам там, и двете обичаме на морИето.

Конфликтът „София – провинция“ е подобен на всички останали до болка дъвкани сблъсъци между „ние и вие“ в обществото ни и досущ като тях е колкото изкуствен, толкова и нелеп. И това е ясно на всеки мислещ човек, който познава бесни селяндури от всяка точка на планетата. Понеже пътува, за разлика от ония, дето се карат.

Същите от двете страни на барикадата обикновено са хора с тежки комплекси, които или се притесняват откъде произхождат, или се бият в гърдите с това. Нерядко и двете едновременно.

Едните идват в София, за да търсят работа и псуват колко мръсно, бетонно и гадно е тука. Другите ръмжат, че именно пришълците правят боклука и от своя страна ходят на село да практикуват йога на ливада и да се хранят био, но вярват, че иначе всеки там трича кучета по рождение и трябва да бъде осъден.

Има нещо положително в наивността на провинциалиста и нещо полезно в критичността на софиянеца. И ако двете се съчетаят по някакъв начин, животът би бил по-весел и добър за всички нас.

Това, разбира се, не е толкова лесно, защото, както повечето неща в живота, и ненавистта към другите е въпрос на възпитание. На възпитано уважение към себе си на първо място. Или по-скоро на отсъствие на такова. Защото ако се уважаваш достатъчно, никой не може да те нарече „прост селянин“ или дори да го направи, това би те впечатлило точно толкова, колкото отговора на въпроса „инжектира ли си филъри Фики?“. И съответно необходимостта да отвърнеш ще бъде естествено подменена от нуждата да свършиш нещо полезно, вместо да се занимаваш с глупости.

Пожелателно е хората от провинцията, дошли да живеят в София, да спазват максимата „опознай града, за да го обикнеш“. Много ясно, че всеки ще те мисли за ограничен провинциалист и навярно с право, ако животът ти протича в непрестанен цикъл на придвижване от вкъщи до работата и от работата вкъщи, с уикенди на село. А единствената кръчма, която знаеш, е някоя квартална такава. Където не е изключено да се стигне до бой. Язък, че се премести.

Столицата ни е един от най-хубавите европейски градове и да живееш в него, без да се възползваш от прекрасните възможности за социален и културен живот, които предоставя, особено ако си в разцвета на 20-те си години, е тъжна работа. Осъзнайте се. Ходете пийте една бира в парка. Поне. И все пак не прекалявайте. Прибирайте се да виждате мама и тате и не твърдете, че сте от София, защото живеете от 6 месеца тук. София не е Студентски. Студентски не е София. Те дори не се пресичат.

На младежите, чиито пъп е хвърлен на гърба на Коня, мога само да кажа: има много по-умни, кадърни, образовани и свестни хора от вас, които говорят на меко. Нищо, че звучи неприятно. Хванете някой приятел с къща на село да ви научи да затваряте буркани, полезно е. Па и е био.

Каквото и да си постигнал в живота си, ако те е срам да си кажеш, че си от Харманли, за тебе няма бъдеще,  брато.

Колкото и да повтаряш, че дядо ти е преподавал в Софийския, по-убав нема да станеш. И да нацепиш дърва не е селско, а секси.

А отвъд всичко това и паралелно с него нацията си се топи, хората си емигрират, правят деца другаде, не се оплакват и им дреме на необширни площи от плътта ние тук на какви се делим и за какво става дума изобщо…

Че свършиха ли се българите?

Добрият, лошият и социалният... пример

Facebook коментари

Бинар коментари (12) :

 1. В София има борба за надмощие на махалите в идеалния център, вие ще ми говорите за провинция :D

 2. Най-вече конфликтът идва от надменното отношение на т.нар. „столичани“ към останалото българско население. Въпрек чи в София се говори един безобразен български език, полу-жаргон, и една странна смесица он полу-западнобългарски диалекти, софиянци се дразнят когато някой ми говори „меко“ а те самите говорят безобразно и меко и твърдо и с едно неприятно за ухото екане и натъртване на отделни звуци (лъ, уъ, уе и т.н.). Другата причина е във факта, че софиянци като цяло са все „тарикати“ и от 20 години експлоатират останала България като колония, дори не като провинция.
  Смятам че ако възникне Четвъртата Българска държава, тъй като Третата вече е напълно изчерпана, разложена и умираща, столицата трябва да се премести в Плиска и да се почне на чисто, най-близо до корените на дедите ни! София отдавна е изчерпана като столица, а такава тя става напълно случайно!

 3. София и „провинцията“ са едно и също нещо от доста отдавна.Манталитета на целия български народ е като цяло селски и ограничен, сравнено с развитите страни.Да не говорим, че „кореняците“ от София даже не знаят какво означава коренен жител(пояснение – не е когато мама и тате се преместили малко преди да го създадат).
  Навсякъде простотията, некадърността и корупцията са стигнали колосални нива – стигнали сме дъното и продължаваме да копаем надолу.Точно селския манталитет е постигнал слава на цялата ни държава като няколко неща – дестинация за секс/алкохолен туризъм, място откъдето идват „онези черните хора“ и т.н. все позитивни определения.
  Преди да си сравняваме гредите, които са станали цели стволове и да си мислим, че столицата ни е велика, а провинцията нисша, на едното място плащали с някакви мизерни 1000 отгоре, а на другото не…преди всичките тези подробности трябва да осъзнаем едно доста важно нещо – ние сме селяните на Европа.Комплекса на българина е толкова голям, че той без да осъзнава го подхранва като се опитва да се изтъкне навсякъде.Точно затова ще продъжава да ни се смее целият свят, а ние през това време ще си сравняваме и ще се присмиваме на нечий диалект.

 4. Имам,малко хотелче в ПРОВИНЦИЯТА.Беше зима, две „отворени“ жени наеха стая. След няколко часа, едната от тях се оплаква че е хладно в стаята.Обясних и че трябва да завърти термоглавата на желаната степен,а тя отговори.
  -Зная господине ние сме от София!!!

 5. Аз съм хибрид: Дунав-Тракия. За съжаление положението е такова, че в „прованса“, особено нашият тук, се живее трудно/бедно, камо ли достойно. Обидно малкото, което се инвестира е в столицата и останалите 2-3 големи града. От тук идват дразгите. Но, нека си кажем кривиците и да вървим заедно :) , както е казал един велик Българин.

  поздрав: Оркестър Мелодия гр. Добрич – Варненски танц

 6. Провинцията мрази София и обратно защото с годините в столицата са се преместили да живеят селяните на страната.Ето и малко факти. 1.Население на София: 1870 -19 хиляди. 1920 -154х. 1975-965х. 2015 -1286х. 2.През 1880г. София е на пето място по жители в страната -1.Русе-26хиляди 2.Варна -24х. 3.Пловдив -24х. 4.Шумен -23х. 5.София -20х. Е..питам аз къде са се скрили селяните на страната?

 7. Желката прееба всичко :(
  „Жельо бе трамплина в София на тоя селски скок..“

 8. Защо съм против селяните?Веднага ви казвам,защото не подлежат на социализиране,до портата това е тяхното символ верию!Това си личи и в големите градове,не са активни,живеят ден за ден,не се борят за правата си и работят за жълти стотинки!За съжаление 80% от населението в БГ е със селски корен,затова няма и гражданско общество!Лев Толостой е казал изчисти си пред портата и цялата улица ще е чиста,нали знаете защо при нас не се случва,защото повечето сме до портата?!

 9. повечето кореняци са в чужбина,но защо не погледнете рождените места на управляващите ,на тези които ограбиха България, на наглите,погледнете в какви села и паланки са родени,има значение,къде си расъл и къде си пасъл.Най-големите крадци,мошеници,управляващи са от селата.Това е факт,колкото и да е неприятен!

 10. във Варна, защото „всичко, което не е на море е провинция“ също сме с навирени носове и е много смешно какво ни е отношението към регистрационните номера като TX, H, CC, PP и т.н. Но иначе живеем с мисълта и самочувствието че сме много „модерен“, голям и важен град :)

 11. В същност има ли значение? Те истинските софиянци избягаха от София.

 12. Обикновено, тези дето мрънкат против „провинциалистите“ са шопите(не софиянци), които са всъщност най-големите селяни. А иначе това да наричаш провинция всичко, което е извън София е смехотворно. Понятието провинция значи нещо съвсем друго. И не, в България НЯМА провинции…..