Нико, който избяга от България, но се върна

Един истински мечтател и преследвач на свобода - Никодим Янушев-Нико, ни разказа своята невероятна и смела житейска съдба с автобиографичната си книга „Моите животи - Записки на един авантюрист“. 

Животите на Нико са много и различни. Роден е в село Угърчин през 1938 година, в скромно, но работливо семейство. Губи майка си съвсем малък. В един момент селският живот му отеснява и се мести в Ловеч, след това във Варна, после в София. Учи за проектант.

След промените през 1944 година Нико буквално се задушава от съществуващия режим. Не може да се примири с този начин на живот и съзнанието му заема идеята да избяга на всяка цена. Как точно и от кой път – ще научите във видеото.

Важното е, че Нико успява и на 30 годишна възраст попада в Ню Йорк. Там прекарва голяма част от живота си, но всъщност пътува през цялото време. Както самият той казва: „Живот на три континента“.

Освен че е успешен проектант, Нико притежава голяма доза артистичност, която вярва, че е наследил от своята майка. Голямото му раздаващо се сърце го кара да се върне в България, за да помага и тук. Открива и истинската любов – на 67-годишна възраст. 

За Нико най-голямото богатство в живота му са приятелствата, особено щедрите и красиви приятелства с Георги Парцалев, Христо Платов, Климент Денчев, Невена Коканова, Анани Явашев и с най-дългогодишния му приятел – големия художник проф. Иван Кирков.

„Думата свобода е нещо… не мога да ви го опиша, няма по-голямо нещо“, казва Нико. Останалата част от разказа му може да чуете във видеото.

Трима души в терапията, ако не броим кучето

PlasticRoad

Facebook коментари

Бинар коментари (6) :

 1. и аз прочетох книгата! невероятен дух и истинност!!! Благодаря, Нико!

 2. Нико е живял и живее в един слабонаселен свят от хора,които не правят компромис със свободата.Свободата е неговата същност.Прочетох с удоволстие и благодарност книгата,В нея той не се изтъква като герой,напротив-пропуска преживявания,събития и срещи.Тези неща ще бъдат много интересни в едно следващо издание на книгата.Успех,Нико.

 3. „особено щедрите и красиви приятелства с Георги Парцалев,“
  Mmm, da, ama Parcalew go po4inaha prez 1989 g, sledowatelno
  Niko se e warnal po wreme na BKP w Balgarija, koeto go prawi nedostoweren, poneze kato newazwra6tenec njam6e kak da stane towa, ako ne si ortak na DS.
  Taka 4e, tija, na baba mi ot Kestri4, nali taka kuki!

 4. Прекрасно интервю ,доказващо ,че когато свободата е кауза ,пречки няма ,дори и по „Татово „време.Голям човек е този Нико прочетете и книгата му ,забележителен живот на един истински човек посветил се на хората и всички негови близки ,тези ,които са се докоснали до него знаят че е магнетичен ,невероятен даващ и обичащ.Дано ги има повече такива ,за да служат за пример и подражание!

 5. Blaze mu….IMA KADE DA SE VARNE…

 6. Познато :)) Много готино интервю :)