Никой не е съвършен. Приближи се.

Ето ги белите пластмасови манекени на дрехи, които ни гледат втренчено от витрините и ни напомнят как трябва да изглеждаме. Какво е красиво и съвършено? Какво е модерно? Спомням си как като тинейджърки заставахме с моите приятелки точно срещу тях и се опитвахме да се слеем с отражението. Да паснем към него…

Трябваше да мине време, за да разберем, че един шаблон за красота не бива да става гарант за нашето щастие и самочувствие.

Какво значи стандарт, модел, еталон за човешка красота? Безброй условности, които времето и самите ние налагаме върху нашите тела и най-вече върху нашето съзнание.

А какво означава завинаги да останеш различен? Да си извън рамката по рождение или да се случи изведнъж. Как се живее отвъд сянката на стереотипите? И то с гордо вдигната глава!

Германската неправителствена организация Pro infirmis  ни показва лицата и телата на хора със  сколиоза, ампутация на крайник, паралич. Проектът се казва “Никой не е съвършен. Приближи се” (Nobody’s perfect. Get closer).

Екип от дизайнери уговаря петима хора с увреждания да покажат истината за деформираните си тела. Това са радиоводещият и филмов критик Алекс Оберхолцер, Мис Handicap 2010 (Handicap е конкурс за красота, в който участват жени с увреждания ) Ясмин Рехщайнер, лекоатлетът Урс Коли, актьорът Ъруин Алюкич и блогърът Надя Шмид.

След като им вземат мерки, екипът прави истински манекени, идентични с техните тела. Готовите манекени са изложени на витрините в бутиците на световни топ марки на главната търговска улица в Цюрих „Банхофщрасе“.

И докато гледах видеото, се усетих, че плача. Защото за момент видях, че светът е спрял да се опитва да бъде съвършен, пластмасов и далечен. И се е приближил до човешкото сърце, показал е любов и приемане! А ти какво почувства?

Добрият, лошият и социалният... пример

Българските отбори седят много хубаво на терена

Facebook коментари

Бинар коментари (3) :

  1. Kак точно заставащ срещу тези човешки същества и им казваш, че тяхната история е болна, мъчителна и извратена? В твоето съзнание може и да е, толкова по-жалко за теб! Едно израснало общество би трябвало да застава в очите на тези неща, не подобно на щраус да си завира главата в земята!
    В България вече си отгледахме първото чалга-наци поколение, няма нужда всяка отделна минорна група да бъде допълнително подлагана на дискриминация и тормоз!
    Как се възпитава толерантност точно? Както по комунистическо време всички инвалиди и хора с недъзи са били скривани от очите на обществото ли?
    И подобни инициативи съвсем не са чужди на запад – артисти на Marc Quinn отдавна показват нови възприятия на красотата на човешкото тяло.

  2. Гледах и плачех. Просто си спомних колко бях нагла в своята младост и перфектна тогава красота. Досрамя ме. Нека Бог ми прости.

  3. Болна, мъчителна, извратена история. Светът няма нужда от тези манекени. И „толерантност“ не се възпитава по този начин.