С палатка на море: зли мутри vs мазни хипари

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

В началото на седмицата започнаха масови проверки на къмпингите по Черноморието, придружени от издаване на глоби и актове за нерегламентирано палене на огън и незаконно поставяне на палатки на общинска територия.

На фона на години наред незаконни и полузаконни строежи по плажната ивица на скъпата ни родина, осъществявани от разни недосегаеми мутри, това да си свариш леща на огън, възпламеняван от морския бриз, едва ли е най-голямото престъпление на света.

Най-добрият вариант за всички е просто да има недокоснати от бетона платени къпмпинги, в които да се спазват установени правила и всеки да знае къде се пишка и къде се ака, къде се паркира, до колко часа се шуми и т.н.

Лично аз съм изживявала страхотни летни емоции на опъната в нищото палатка на морето, без да давам една стотинка за това удоволствие и това са го правили повечето хора, за които почивката под открито небе в полеви условия, поради редица причини, е приоритет. Няма какво да се лъжем.

И все пак нека не се правим на ударени – всеки, който е ходил на Кара дере или Иракли в последните години може да потвърди, че измежду добрите, съвестни и грамотни къмпингари е пълно с различни крайни типове, които и по-малко да са на брой, са достатъчна причина да се замислим дали свободният достъп на всякакви хора до тези територии с цел почивка сред природата е добра идея.

Мисля, че малките диви плажове, останали по черноморието ни, или трябва да са абсолютно забранени за къмпингуване, или същото трябва да е регулирано и контролирано под някаква форма. Иначе настъпва анархия и всеки си прави, каквото си иска – мечтата на средния българин. Да няма никакви правила за нищо.

Да, обаче така все по-често ставаме свидетели на всякакви бесни селяндури с големи джипове, които паркират огромните си фризери и генератори по красивите необлагородени плажове на морската ни ивица, надуват си селската музика и никой не може да им каже копче. Най-вероятно дори тези, които сега правят проверките, ще погнат младите хипарчета с кухарките, а за тези може и да си затворят очите. България.

Има ги и другите. Онзи модел,  които са много био, обаче идват с брадви и резачки и почват мощно да секат гората, понеже ги мързи да мръднат километър по-надолу да си съберат дърва за огъня. Да оставим настрана регламентирано запален ли е той, или не.

Куцо, кьораво и сакато почна да къмпингува както си иска. Колко от тях знаят, че е добре да ходиш до тоалетна в гората с лопатка и да си заровиш следите след  това, а не да набомбиш целия терен за седмица и после да се спъваме и цапаме от потенциално заразните ти биологични отпадъци.

Да отидеш без два лева и никакво оборудване, надявайки се да изпаразитираш на нечий подготвен гръб като в замяна му разказваш досадните си истории за фотосинтеза при хората, Индия и левитация също не е особена оферта.

Да спиш под звездите е усещане, което всеки трябва да изпита, дори да не е фен на подобен тип преживявания. Има хора, при които от години това е семейна традиция. Деца на родители къмпингари, които помнят морето, когато то беше чисто и непокътнато от безсмислен бетон, жестоко излят там, за да си изпере някой парите, помнят и времето, когато не всеки притежаваше високопроходимо возило, с което да си транспортира селянията сред природата по необясними за разумния човек причини.

Ситуацията вече се е разгърнала до такова равнище, при което няма как просто да се надяваме на съвестта и отговорността на хората, че ще опазят просто ей така природата, отивайки абсолютно нерегламентирано да летуват на плажа. И това че има къде-къде по-големи гаври с  българското Черноморие не оправдава по-малките такива.

Това че аз, ти и Пенчо можем и ще къмпингуваме разумно, не значи, че Генчо и Траянчо ще постъпят по същия начин, ако имат мегдан да се разпищолят там, както намерят за добре.

Да си запалиш огън с приятели, да няма кьорав човек наоколо и да духа летният бриз – това са божествени работи, но за жалост няма как. Това е. Законите и правилата са измислени, за да спират и ограничават онези, които не могат сами да спазват неопасно поведение, но за добро или зло, важат за всички.

Супер много ми се иска ей сега да стана, да зарежа всичко, да си взема чувала и да потегля към голямото синьо, където да прекарам на пясъка две седмици само на филии с лютеница и без ток. Ако трябва да избирам обаче дали това нещо да се случи някъде, където нямам никаква гаранция за поведението и прищявките на човека в съседната каравана, който във всеки един момент може да мине с резачката си през малкия ми лагер или да дам 20 лева, за да спя в дървено бунгало и да имам тоалетна, душове и хора наоколо, които уж следят дали някой няма да ме гръмне, то избирам второто.

Самата опозиция „мутренски ол инклузив“ – „анархична неохипария“ в традициите за летуване по морето е изкуствена и безумно тъпа. Поредният сблъсък на крайности в тази държава, с който навярно се очаква да се примирявам. Ми не, аз търся нещо нормално. И се надявам, че е възможно. Пък може и в Гърция.

Хвърли бебе, хвани букет или сватбата, която потресе света

София ту диша, ту не диша

Facebook коментари

Бинар коментари (9) :

 1. Неправлна Статия аз предпочитам на хотел

 2. не съм чел статията, но ми харесва дупето в черния бански…

 3. Статията можеше да бъде силна, ако бяхте си направили труда да развиете тази тема: „На фона на години наред незаконни и полузаконни строежи по плажната ивица на скъпата ни родина, осъществявани от разни недосегаеми мутри, това да си свариш леща на огън, възпламеняван от морския бриз, едва ли е най-голямото престъпление на света.“
  Но нейсе. Госпожицата избра да критикарства на дребно по прийом на останалата мързелива и мазна журналистика в България.

 4. Ники Русиновски

  Здравейте, г-н Ценев, аз съм редактор в Бинар. Снимката ни – както е посочено – е от БГНЕС, с които БНР има договор за използване на техния фотоархив. За това използване ние плащаме, а БГНЕС от своя страна се задължава да предоставя само снимки с уредени авторски права. В този смисъл ние сме напълно юридически изрядни и ако имате някакви претенции, следва да ги отправите към БГНЕС, които са собственици на въпросната снимка и я разпространяват с комерсиална цел и без други ограничения. Разбира се, не бихме искали да Ви причиним дискомфорт, дори и неволно, като Ви асоциираме с тези и идеи, с които не сте съгласен. Поради което сменихме снимката. Надявам се това да Ви удовлетвори. Моля да ни извините за причиненото неудобство!

 5. Според мене трябва да забранят караваните и гореописаните джигити с джиповете да се добират до плажа. Да има правила къде може да е пали огън и прочие, но да не става прекалено ърбан с душове и тем подобни удобства.

 6. Уважаема г-жо /г-це Антония Антонова, считайте, че НЯМАТЕ моето съгласие да използвате снимката , на която съм изобразен (човека с дългата коса в дясно), като заглавна за тази Ваша статия, с чието съдържание ни най- малко не съм съгласен и чието заглавие, под което стои моето лице, намирам за ОБИДНО. Надявам се да я замените с някоя друга, ако не искате да се видим в съда по гражданско дело за посегателство над лични данни и нанесена обида. Благодаря. П.П. Из едно решение на ВАС от 2010 г., неподлежащо на обжалване.
  „Забраната за разполагане на палатки на територията на цялата община Несебър нарушава основното право на гражданите свободно да се придвижват на територията на страната. Това право е гарантирано от чл.35 на Конституцията на РБ и може да бъде ограничено само със закон и то само за посочените в разпоредбата цели, а именно за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани. Желанието на група собственици на неурбанизирани поземлени имоти в. м.“Иракли“ да ограничат достъпа на хора, автомобили и палатки до морския плаж не може да бъде причина за приемане на правна норма /общо правило за поведение, което се прилага към неограничен кръг от субекти, има нееднократно действие, а териториалното му действие се разпростира по отношение на цялата община/, регламентираща състав на административно нарушение, с което се забранява разполагането на палатки и/или каравани извън туристическите обекти, категоризирани като къмпинг.

 7. Г-жо /г-це нтонова, считайте, че НЯМАТЕ моето съгласие да използвате снимката , на която съм изобразен (човека с дългата коса в дясно) като заглавна за тази Ваша статия, с чието съдържание ни най- малко не съм съгласен и чието заглавие, под което стои моето лице намирам за ОБИДНО. Надявам се да я замените с някоя друга, ако не искате да се видим в съда по дело за посегателство над лични данни и нанесена обида. Благодаря. П.П. Из едно решение на ВАС от 2010 г., неподлежащо на обжалване.
  „Забраната за разполагане на палатки на територията на цялата община Несебър нарушава основното право на гражданите свободно да се придвижват на територията на страната. Това право е гарантирано от чл.35 на Конституцията на РБ и може да бъде ограничено само със закон и то само за посочените в разпоредбата цели, а именно за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани. Желанието на група собственици на неурбанизирани поземлени имоти в. м.“Иракли“ да ограничат достъпа на хора, автомобили и палатки до морския плаж не може да бъде причина за приемане на правна норма /общо правило за поведение, което се прилага към неограничен кръг от субекти, има нееднократно действие, а териториалното му действие се разпростира по отношение на цялата община/, регламентираща състав на административно нарушение, с което се забранява разполагането на палатки и/или каравани извън туристическите обекти, категоризирани като къмпинг.

 8. „Мисля, че малките диви плажове, останали по черноморието ни, или трябва да са абсолютно забранени за къмпингуване, или същото трябва да е регулирано и контролирано под някаква форма. Иначе настъпва анархия и всеки си прави, каквото си иска – мечтата на средния българин. Да няма никакви правила за нищо.“ И аз така мисля.