Гитариада номер 49 – Зайчар, Сърбия

„Гитариадата” в 40 000-ното градче Зайчар, Сърбия, само на няколко километра от северозападната ни граница, е най-дълго просъществувалият рок-фестивал в СВЕТА! Следващата година ще е нейното юбилейно 50-то издание. Точно половин век. В конкурсната програма ще има и една българска група – и тя задължително ще е победителят в нашия фестивал „Силата на Рока 5″ през септември.

Ето и впечатления от 4-те фестивални дни на тазгодишната 49-та „Гитариада” в слова и картинки:

03rundek1

Легендата от група Haustor – Дарко Рундек и неговото Cargo Trio бяха първите големи звезди на главната сцена в сряда, 29-ти юли.

04vlatkostefanovski

Влатко Стефановски като част от прекрасната група на звездата Gibonni буквално разцепи над 20 000 души в блестящ концерт от час и половина. Наистина световна класа. Неслучайно формацията получи покана да се включи и догодина в 50-тата юбилейна „Гитариада”.

06zreb-polufinalisti

На 30-ти юли (четвъртък) в обедните часове беше изтеглен жребият за участие в полуфиналите на демо-бандите. Пловдивската група Merian се падна да свири първа във втория полуфинал, непосредствено след звездите от Guano Apes. Така се сбъдна мечтата на вокалистката ни Мария Иванова да пее на една сцена със Сандра Нашич.

07-medjunarodni-salon-rock-fotografije

Беше открит Десетия международен салон за рок-фотографии, в който участваха 310 автори от 52 страни. В близките дни тази изложба тръгва на турне в три страни: България (Видин), Кипър (Никозия) и Хърватска (Осиек).

08-

„Джура и Морнари” въодушевиха стотици хора на централния градски площад в следобедните часове на World Music Stage.

09dok7feature

На главната сцена група Dok7 от Ниш (видяхме ги в София и Кюстендил през април на промо-турнето с група SEVI) подгряха мощно с веселяшките си пънк хитове.

11publikavangogh

Близо 40 000 души фанатично посрещнаха група номер 1 на Балканите (според наградите на MTV) – Van Gogh.

12DSCN4925

Васко Громков – първият член на журито от българска страна в 49-годишната история на фестивала „Гитариада”, и фронтменът на Van Gogh – Джуле.

13DubiozaKolektiv

Изключително популярните в България Dubioza Kolektiv подлудиха хилядите фенове и ги накараха да подскачат и танцуват почти 2 часа време.

15DSCN4964

На третия фестивален ден, в обедните часове за саундчек, за първи път в живота си на сцена, дълга 36 метра и висока 18 метра, се качи и българската рок-група Merian от Пловдив.

16DSCN4969

Guano Apes отвяха глави в продължение на 65 минути, независимо че вокалистката им Сандра беше болна в този ден.

18kerber

Рок-легендите от група Kerber бяха безкомпромисни и въодушевени, че виждат толкова много хора от всички бивши юго-републики и България.

19Leibach

За втори път в историята на „Гитариадата” в Зайчар се развихри шоуто на великите Laibach. Излязоха към 03:30 часа българско време, когато температурите рязко паднаха до към 15 градуса.

20DSCN5041

Журито на 49-тата зайчарска „Гитариада” беше в състав:

Бранимир Локнер, рок-критик и публицист (Сърбия); Игор Полак, представител на фестивала HHF (Хърватска); Душан Хедл (Словения); Драгутин Матошевич, журналист (Босна и Херцеговина); Панта Джамбазовски, журналист и рок-критик (Македония); Васко Громков, фестивал „Силата на Рока” (България); Драгиша Радулович, PR менажер (Сърбия); Ненад Кузмич, музикален редактор на радио Beograd 202 (Сърбия) и Марко Ранджелович, от ръководството на „Гитариада”, Зайчар (Сърбия).

22Syleth02

Групите Dingospo Dali и Mangrov дадоха старт на финалния ден на „Гитариадата” в Зайчар за 2015 година, а веднага след тях се състоя и големият финал, спечелен от страхотните хървати от група Syleth от град Риека, станали носители на голямата награда на 49-тата „Гитариада“ (запис на албум и пълна PR поддръжка).

24therapy11

Култовите британци от Therapy? за първи път свириха в Зайчар. Енди каза, че това е феноменален фестивал и че барабанистът им има рожден ден и са си изкарали невероятно. Накрая пожела още поне 50 години съществуване на „Гитариадата”.

25DSC_5103

Призът на публиката заслужено отиде при словенците от Up n’Downs (направа на видео-клип и пълна PR поддръжка), а техният фронтмен изкрещя: „Зайчар, ти си сърцето на рок-ен-рола!”.

28elektricni-orgazam

Още една култова група от времената на бивша Югославия – Elektricni Orgazam, закри официално 49-тата „Гитариада”. За последно те са свирили на този фестивал през 1994 година.

 Снимки: Васил Громков-Vagro и Gitariada

Световната музика идва при теб

"Ние сме промяната" - Кристиане Карам, цветето на Леванта

Facebook коментари

Бинар коментари (0) :