Балада за Петър Увалиев

 

Въпреки че е  признат и награждаван, днес Петър Увалиев все още не е достатъчно познат. Радиожурналист, теоретик на изкуството, продуцент, сценарист, режисьор и писател, той е   ренесансова личност, надхвърляща граници и условности от всякакъв вид. Носител и пример е за дълбоко хуманни ценности, утвърждаващи човешката свобода и достойнство.

По-известен е извън България, където прекарва по-голямата част от живота си. Наричат го “Пиер Рув“ и впечатлява всички с ерудицията и оригиналността си.

В продължение на 50 години работи като водещ в българската секция на радио Би Би Си, Лондон. Пребивава  в обкръжението на видни творци и е част от културния елит.

Работи с Джордж Бърнард Шоу и Карло Понти. Изпълнителен продуцент е на известния филм на Микеланджело Антониони „Фотоувеличение“. Увлечението му по театъра се реализира в няколко театрални постановки, на който е режисьор. А в киното е сценарист на филма “Съдебна грешка“ (1962) и режисьор на „Непознат вкъщи“ (1967). Също е продуцент на “Милионерката“, “Дилемата на лекаря“ и “Диаманти за закуска“. Изявява  се също като публицист и критик.

През цялото време остава силно свързан с България, за която радее. Популяризира българската култура и изкуство. Космополит и хуманист, здраво свързан с европейските ценности, в основата на които споен с българския дух и култура.

Да си спомним за него с гласа му от Златния фонд на БНР.

Двама с Богомил Гудев

Спомен за стършела Йордан Попов

Facebook коментари

Бинар коментари (0) :