Кратък филм за един съвременен художник в България

Разпространява образа си на плакат с жълти гумени ръкавици в боксьорска поза. Обещава, че изкуството ще победи и заплашва старите художници, че ще ги смачка. Така мнозина са запомнили в началото на 90-те Красимир Кръстев, който се нарече Расим или по-скоро Rassim® (от арабски: творец създател). Но ако се замислим, всъщност това е име в името. Лесно е като детска игра.

Дълго време използва себе си за бодиарт и видеоарт проекти. Заснема се как диша лепило в продължение на часове във видеото „Дрога“, скулптурира буквално тялото си в естетиката на бодибилдинга за „Корекции“, като пресъздава култа на съвременния човек към определен тип визия, а в „Корекции 2″ показва обрязването си в швейцарска клиника като молба за прошка, адресирана към турската общност в България. И не само това.

В последните години Расим се върна към живописта. Той изработва нова техника – рисува с органични материали, пак през тялото с преработената му урина или с моторно масло – петрол, идващ от земята. Расим никога не си позволява да скучае в изкуството, затова измисля свой начин да пресъздаде и морето. Въпреки че признава, че преди не е виждал смисъл да се занимава с природата.

Повече за този процес, заедно с това какво мисли за съвременното изкуство в България и кое е страшното в пазара на изкуства, разберете от самия Rassim, застанал точно срещу вас на трикрако столче без цигара в неговото ателие близко да небето.

Джунгла в центъра на София

Жюстин Томс или изкуството на минимализма

Facebook коментари

Бинар коментари (1) :

  1. Радвам се,но не се учудвам,че е израснал толкова.В отвратителната казарма както и той каза нямаше не нарисуван лист от тетрадката.Давал съм го много пъти за пример на децата си тъй като знаех ,че е запонал от малък и се е лишавал от хубавите тогава плевенски пици.И да го попитам?Помни ли бабата която му позираше за портрет при кандидатстването му преди казармата и рисунката която е подарил на приятелката си .Нарисувана със свински …Пожелавам му здраве на него и на семейството му.Дерзай ломче!!!