8 нелепи ситуации при гинеколога

surgeon-2-1562062

Ако си направиш труда да разпиташ дамите наоколо за това какво се случва в кабинета на гинеколога, със сигурност ще научиш истории, за които допреди това си мислел, че са възможни само във филми със Саша Барън Коен.

Уви, светът е голям и абсурдът дебне отвсякъде, дори в кабинетите на най-съвестните и любезни лекари.

След кратко, но обстойно проучване по темата, естествено се обособиха следните 8 ситуации, в които, ако си жена, рискуваш да попаднеш с всяко следващо посещение при гинеколога. Някои звучат доста невероятно, други са си направо класика, но като цяло тези неща се случват:

Отвън си, но чуваш всичко от кабинета

Сякаш съществува някакъв злокобен вселенски закон, който обяснява правопропорционалната зависимост между количеството дрехи, които сваляш в един лекарски кабинет и лошата звукова изолация на същия.  Няма място, което така да сближава хората, без дори те да го целят, както чакалнята пред гинекологичния кабинет. Седиш си с 8 жени и слушате откъснати, но ключови реплики от разговора на вашия доктор с деветата дама, която е вътре. За първи път в живота си си казваш, че просто не искаш да знаеш повече и тайно се молиш някой някъде да започне да реже нещо флекс. По възможност – точно когато идва твоя ред за преглед.

Розови романи в чакалнята

Да, наистина. Това може да ти се случи в софийски АГ кабинет. Знаете, дори в цифровата ера е нормално пред лекарската стая да има натрупани списания, вестници и други четива, за да се разнообразяват пациентите в напрегнатия период на чакане преди преглед… Но… Розови романи? Ар ю сириъс? Цял кашон! Това как лелката до теб в момента чете нещо от рода на „Грейс усети, че зърната ú се бяха подули. Това беше нова стъпка в техните отношения.“ и после влиза в кабинета е нещо, което всява по-голям смут у теб от идеята за самия преглед. И сигурно това е целта.

Познаваме ли се?

Опаааа. Така. Решила си да смениш гинеколога си и хоп! – оказва се че доктор Петров всъщност е онзи от рождения ден на братовчедка ти преди 2 седмици, който, между другото, ти каза, че е гинеколог и си говорихте за това. Подпийнали, разбира се. Цяла вечер. С обичайния за темата просташки хумор и нелепи въпроси за практиката от страна на останалите мъже в компанията, последвани от дълги пикантни истории за пациентки. Замисляш се дали да не се обърнеш и просто да се направиш, че никога не си била тук, но май е вече късно. „Може да оставите дрехите си…“

Ам, къде си оставям… гащичките?

Да оставиш дрехите си, но къде?! Ок.. Тук има някакъв стол. А закачалка? Не виждаш закачалка, но май не е и добра идея. Стерилен плик? Някакъв силно дезинфектиран контейнер за еднократна употреба, в който да си сложа бельото? Или се държи в ръка? По дяволите, какво се прави с тези гащи! Не е ли нелепо, че точно човекът, който би трябвало да ти пили непрекъснато на главата за това как точно да поддържаш личната си хигиена, не се е погрижил за това да има къде да оставиш парчето плат, което се докосва до най-ценното ти.

Лежерни разговори за живота с чичо доктор

Особена, къде ефективна, къде – не баш тактика за предразполагане на тревожни пациенти е лежерният разговор за живота. „Завърши ли? Отпусни се, не стягай, а така. И какво учи? Педагогика? Дъщеря ми и тя така…“ Дам. Точно в това положение и състояние сто процента си мислиш за последната глава от дипломната си работа или за новия проект, който ти възложиха вчера в офиса. Защо пък да не го обсъдите с доктора, докато прави намазка от шийката на матката ти? Почти като на кафенце си е положението…

Неудобни въпроси

„Имаш ли сексуален партньор в момента?“ е ок. „И доволна ли си? Оргазмите са много важни за женското здраве!“ не е ок.  Това че току що си разкрила пред непознат част от себе си, която дори самата ти никога не си виждала, не значи, че вече сте си най-добри приятелки. По дяволите, та дори най-добрата ти приятелка не е наясно с някои детайли от интимния ти живот, които понякога гинеколога ти изисква от теб, без да осъзнаваш напълно каква е връзката им със здравето ти.

Комплименти от особен характер

Много жени вече са уморени да чуват за себе си по време на преглед с видеозон неща от типа на:  „О, какви красиви яйчници!“ или „Ех, такава тънка коремна стена имаш! Като няма подкожни мазнини всичко се вижда добре!“. Или просто „перфектна си, слизай“. Хем ти става някак добре, че явно нещата са наред, хем се убеждаваш, че красотата наистина е относително понятие и никога не си подозирала, че може да бъде употребена в подобен анатомичен контекст. Но човекът навярно разбира какво значи „красиви яйчници“ и държи да го сподели.

Изведнъж влизат група студенти…

Понеже всички гинеколози трябва да започнат отнякъде своята благородна професия, това „някъде“ често може да се окаже кабинетът на твоя лекар точно тогава, когато ти си там. Не са един и два случаите, в които нищо неподозираща дама отива на рутинен преглед и по средата на същия любезно, но внезапно й се сервира, че „тука има едни студенти на обучение“ и  „ще е добре да им покажа някои неща, ако не е проблем“. Още преди да изкрещиш: „Ами, проблем е, по дяволите“ 10 човека са се втренчили между краката ти, докато един им показва с показалка кое къде се намира и как се казва. Хората трябва да се учат, няма как…

И все пак, в крайна сметка, много по-важно е колко отговорно и съвестно подхожда към работата си един лекар. А добри професионалисти, слава Богу, има. Можем да им благодарим за грижата им към нашето здраве, като се молим друг благодарен пациент да не нахлуе с бонбони и туба ракия, докато ни преглеждат.

Стани и ти фотограф в 5 лесни стъпки!

Бай ти Ганьо на Балканите

Facebook коментари

Бинар коментари (3) :

  1. Е по малоумна статия не бях чела. Мила ми Антония, преди да почнеш да пишеш по някоя тема, трябва да имаш достатъчно житейски или емпиричен опит. Твоите писания ми напомнят на нервна 16-годишна, която отива за първи път на гинеколог и не знае какво я чака. И то преди прегледа. Ако досега не се престрашила,крайно време е да го направиш – добре е за здравето ти. И още нещо ми прави впечатление, пишеш с презумцията, че гинеколога ти е непременно мъж, нали знаеш, че има много жени, които работят тази професия.
    Ако комбинацията четене на еротични „розови“ романи и мъж който да ти бърка под полата те изнервя толкова много, винаги можеш да промениш едно от двете, освен ако не си отишла точно за това.

  2. Пишете и за липсата на хигиена в кабинетите и грешните диагнози !