Нощна музика от класически номади

След Chamber Music – Musique de Nuit. Класиката, която предполагат заглавията на дуото Балаке Сисоко – Венсан Сегал има много малко общо с кората на малиеца Балаке, звучащ често в Дуенде и в другото си дуо – това с Тумани Диабате, както и с триото 3МА (с още двама струнни маестри от африкански страни с „МА“ в името – Мароко и Мадагаскар). И малко повече с виолончелото на Венсан, дало и втората част на името на първия му проект – електроджаз дуото Бумчело. Но да не забравяме, че класиката е присъща както на Балаке – той е от фамилия на гриоти (поколения традиционни музиканти), така и на завършилия Консерватория Венсан.

Share

×

Втори албум за пет години: невероятни пространства, рисувани не само със струни, композиции, привидно лесни, но всъщност по своему дълбоки и не толкова поддаващи се на затананикване от първо слушане като хитовите от предишния албум. Записите са правени в голямата си част на покрива на дома на Балаке в Бамако (съсед му е Тумани!), според Венсан това му е „дало крила“. В някои парчета се прокрадва блеене на овца, далечна сирена и шум на мотор. Често не можете да разберете кой от двата инструмента чувате – толкова взаимно проникващи са звучностите им. Двете „бразилски“ парчета с автор Венсан всъщност се раждат по време на негово турне в Мина Жераис.

musique de nuitДжаzz+ ви дава само тук възможността за интегрално първо слушане в стрийм-формат на излезлия в петък, 4 септември, албум на класическите номади Балаке и Венсан. Първото му представяне пред публика е на 9.9 с Парижката филхармония. Това е видеото от гостуването им в редакцията на общественото радио на САЩ преди години.

 

Mentira с Ману Чао

Румбите на Армандо

Facebook коментари

Бинар коментари (0) :