За забраните на кръщенета и разликата между поп и маг

Тия дни БГ фейсбукът отново беше разтърсен от „скандална новина“. А именно, че от март 2016 г. кръщаването на бебета щяло да бъде престъпление според решение на Европейския съд по правата на човека.

Освен че за пореден път една откровена глупост получи широко разпространение и успя да всее определени настроения у масата българи, които пишат на шльокавица и трият картинка на зодия с монета от 5 стотинки, за да забогатеят, заговори се и за религия, християнски традиции, защо кръщаванeто напряга така хората и тем подобни.

Ако у нас Църквата действително беше обединяващ обществото фактор и духовен център, както е в развитите общества, едва ли толкова много хора щяха да се връзват на всякакви глупости, лъжи и да изпадат във всякакви истерии непрекъснато. Всъщност, едва ли щяхме да сме толкова глупави, ако не бяхме толкова изгубени.

В България, тези които се бият в гърдите колко са православни и онези, които се обявяват срещу тях и „закостенелите им ценности“, си нямат хал хабер от православие, християнство и религия изобщо. Нито едните, нито другите.

Аз също си нямам. Не ходя на църква, не съм чела Библията, не съм запозната с един канон като хората. Затова и не поствам подигравателни статуси относно църковния брак, да кажем. Даже го намирам за симпатичен ритуал. Присъствала съм, допада ми. Приятно е, не виждам нищо лошо, напротив. Уважавам всеки човек, който изповядва каквото пожелае и вярва в каквото си иска, ако по този начин не пречи на другите да правят същото, и ако неговите убеждения и действия не са видимо вредни и опасни за останалите и обществото като цяло.

Не знам коя от двете горепосочени групи хора е по-неприятна. Псевдоправославните или самоцелно-неграмотно-антиправославните. Очевидно е обаче, че в България духовността е завряна в гъза на нацията. А оттам нищо хубаво не излиза.

Едните бъркат маг и поп, червен конец и кръст, чудо и магия поради един тон историческо-културни натрупвания, народопсихологически фактори и лична тъпота. Казват си „Честит празник“ на Разпети петък. На Коледа си викат „Христос Воскресе!“. На Великден отиват до Троянския с мерцедес с фолио и жена с деколте, купуват си от най-дебелите свещи – за лев едната – за да не изглеждат сиромашки, ами баровски. Пожелават си здраве и печалба от тотото. Хвърлят си фаса пред храма и след една седмица се бият с някого пред дискотеката. Ако този някой почине, цялата държава цъка с език.

Другите са чели книги за световната конспирация, което автоматично ги прави около 15 пъти по-осведомени от всички нас, независимо че ние също имаме достъп до подобна литература, но не и нерви за такава. Там пише, че религията ни промива мозъците. Или пък са горди потомци на видни личности отпреди 89-та, когато знаем, че не се е тачело много да ходиш на църква. Достатъчни основания да имаш „лично мнение“ по въпросите с вероизповеданието. Освен това, са „за“ всички мюсюлмани и техните традиции, понеже това е цивилизовано и не може да сме срещу различните, но против да се обикаля църквата, да си кръстиш детето или да се играе хоро. Към последното не е ясно защо се противят. Да приемем, че е селско. Против църковния брак, но за гей брака. Логиката на това гледище продължава да ми убягва години наред. Ако някой я схваща, да каже, барем прогледна.

В крайна сметка обаче, за да бъдеш убедено религиозен или нерелигиозен, трябва първо да си грамотен. Да си прочел това-онова. Просто не може да си за или против нещо, с което не си запознат. Затова и не вярвам на хора, които ми казват, че хем мразят чалга, хем не слушали. Но това е съвсем друга тема.

Или пък не е… Наблюдавайки години наред как народът се обединява именно от тази чалга, как отчаяно търси екзистенциален смисъл някъде между „Бинго милиони“ и Ванга, как грам си няма идея кое е истина и кое – лъжа, кое е хубаво и кое – лошо и как религията е наистина движеща сила и обединение, ама за едни други хора, поне у мен се буди някак естественото желание да отида на църква. За вас не знам.

Холивуд VS. ИДИЛ

Който псува, зло не мисли

Facebook коментари

Бинар коментари (2) :

  1. Когато изказвате вашето лично мнение все пак е добре да сте наясно,че е субективно.Това,че има голями групи хора с такова мислене е вярно,но съвсем не означава,че така мислят всички българи.Вярно е,че сме инертни и не сме наясно,но има желание,а изучаването на вероучение се бави..

  2. Корумпирана институция като църквата не може да бъде обединител!