Facebook YouTube Vbox7 Twitter Mixcloud

Йогата – път към мрака?

Media-76534-pic

Пловдивският митрополит Николай се обяви срещу йогата у нас. Още миналата година той нарече източното учение „ерес“. На 12 февруари владиката пък кани пловдивчани на премиерата на книгата „Йога – път към мрака“ с автор богослова Дарин Алексиев.

След като плъзна тази новина за пореден път се зачудих защо представители на българската православна църква, особено в лицето на дядо Николай, все водят някакви битки срещу нещо. Защо от тях винаги идва размахване на пръст, анатемосване и желание да те накарат да се чувстваш виновен и грешен?

Но „неговата борба“ ме засяга и лично, защото и аз практикувам йога. Явно сериозно съм загазила… Понеже се движа, правя полезни за тялото ми упражнения, прилагам дихателни техники и намирам отдушник от ежедневното напрежение и стрес. Дам, това ме прави много грешна – че една източна практика ме кара да се чувствам добре. 

През годините на личното ми израстване не станах свидетел на истинската функция на църквата – да подава ръка, да бъде притегателен център за хората в беда, да бъде съпричастна към проблемите на обществото и да се опитва да ги решава. С малки изключения. Човешки.

Видях разцепление, видях тъмно минало, видях изключително нагли по естеството си материални придобивки, видях заклеймяване.

Тези равносметки не ми пречат да съм вярващ човек, защото човек трябва да вярва. Това е личното спасение. Но въпросите по-горе остават. Както и някои други лични отговори.

Разбира се, йога е философия. Всеки взима от нея това, което иска. Нищо не се налага и не пречи на всички други вярвания и отношения към света. Йога е свобода.

Няма как да присъствам на представянето на въпросната книга в Пловдив, за да разбера с какво толкова съгрешавам. Сигурна съм, че поддръжниците на пловдивския митрополит имат много аргументи в защита на мрачната си теза.

Сега, докато пиша този неоправдателен текст, понеже днес е четвъртък и отново ще отида на йога с огромно удоволствие, се сещам и за думите на Майка Тереза: „Никога не бих участвала в митинг ПРОТИВ войната… но ако има демонстрация ЗА мира – поканете ме!“

Дано поне веднъж една добронамерена и важна кауза дойде от български духовници. Тогава и аз бих станала част от нея.

Да ти БГ мамата

Винаги ще има и бедни, и богати…

Facebook коментари

Бинар коментари (11) :

 1. не разбрах вредна ли е Йогата за какво помага как и защо на кого е помогнала, кое е вредното на какво вреди с какво на кого е навредила по какъв начин….

 2. КОЙ ТРЪГНАЛ ДА МИ ДАВА АКЪЛ…МАЗНИЯТ ПОП НИКОЛАЙ ДЕТО ИМА БЕЗБОЖНО СКЪП ЧАСОВНИК И ТВЪРДЕ ЛУКСОЗНА ЛИМУЗИНА ЗА ЕДИН ИСУСОВ РАБ…А СТИГА БЕ…

 3. Преди време четох за един католически екзорсист, който твърдеше, че Йога е практика, която води до приемането на хиндуизъм и следователно е опасна за хритияните. Такова твърдение би ми било смешно преди години, когато възприемах всички учения и регии за единни. но различни само културно. Това разбира се още го мисля, но не е дин мой познат, които се занимаваха с източни практики и по специално ц Йога, след посещение на Индия рязко спряха с тях и станаха православни. И това са хора, които дори се подиграваха и хулиха съвремената християнска църква. Всички тези наивни твърдения за ересите и източните учения и тяхната вреда в един момент, когато би трябвало да съм още по-отворен към различните виждания и култури ми се сториха не напразни. Все още практикувам някои техники от Йога, но имам едно наум, че ние сме от различен вид култура и дори човечество и твърде е възможно тези практии да не са за нас. самият Петър Дънов, който също се отрича официално от църквата и който ползва доста от практиките на източните религии, твърди, че Йога не е за евроейците и едва ли не е вредна за нас.
  Добре е преди да изберете някаква страна да притеглите истините и да оставите времето да даде отговор. Атаката срещу църквата стана много модерна последните десетилетия. Това не е случайно…МОЖЕ БИ :)

 4. Църквата да го духа.А правилно ли е да карат най-скъпите коли мазните попчета.Не правете йога и живейте жалко с хиляди болести,накрая умрете в мъки и роднините ви ще купят свещи от църквата,вместо те да са безплатни.Фък да ортодокс !

 5. Йогата е учение, не е религия, но тя не е гимнастика, фитнес или физкултура – както се преподава и възприема – „криворабрана циливилизация“ и в двата случая. Физическите практики в Йога произлизат, следват и се преплитата с филсофските учения. Интересно е че всеки един йога учител би насърчил и би се радвал, ако ученикът му е православен или от което и да било друго вероизповедание, докато отговорът на правослвната църква ми напомня тъмните, средни векове и пре-светата християнска, както и синода, инквизиция.

 6. Йогата е философия, а не религия или псевдорелигия.Някак си ми е трудно да приема за вярващ митрополит Николай носещ часовник за десет хиляди. Струва ми се, че е обърнат прекалено към земното, а не към небесното.

 7. След като не си въцърковен човек, то тогава защо те интересува мнението на Църквата по отношение на Йога? Защо се палиш, че тя (Църквата) била отричала Йогата? Не би ли следвало, че щом ти нямаш нищо общо с Църквата, то за теб ще е все едно какво тя мисли по въпроса? Например, на мен ми е все едно сдружение „Млад рибар“ какво мисли за еди-кой-си модел въдици.

 8. Луцифер е светлината. Стига сте се карали 3:)

 9. Мракът хич не е лош, по-добре отколкото да ти светят с фенерче в очите. ;)

 10. Не е далеч от истината… За съжаление българите винаги сме приемали християнството не като лек за душите си, а като някакво традиционно обикаляне около църквата и палене на свещи. А, понеже йогата е модерна всички сме ок с нея, но рядко мислим какво стой зад техниките, които има в йога. Това не е просто тренировка, това е учение – псевдорелигия

 11. Аз не съм на това мнение.Познавам хора,които се излекуваха със йога и то от много сериозни заболявания……………………..Въпрос на гледна точка :)