Как да ъпгрейднем демокрацията за Интернет ерата?

 

TED-лекция на Пиа Мансини на тема „Как да ъпгрейднем демокрацията за Интернет ерата“

Могат ли новите технологии да променят нaчина, по който се прави политика, така че тя да стане по-привлекателна и за младите? Тридесет и три годишната аржентинка Пиа Мансини отговаря на този въпрос с „да”.

Тя е завършила политически науки, живее в Сан Франциско и досега е работила за различни тинк-танкове и политически кампании в родината си. Напоследък обаче се занимава с благотворителни организации и проекти за съвместна работа, финасирани от венчърни фондове, които могат да променят начина, по който гражданите участват в политиката по цял свят.

Pia Mansini

„Има твърде много несинхронизирани неща между държавата, правителството и по-младото поколение”, казва тя. „Съществува огромна пропаст между начина, по който ние организираме и общуваме в ежедневния си живот, и начина, по който тези стари институции очакват да взаимодействаме с тях”.

Един от централните проекти на Мансини – DemocracyOS, осигурява платформа за гражданите, които искат да участват в политиката, но далеч от тези остарели структури. Когато се внесе нов проектозакон в аржентинския конгрес, DemocracyOS го превежда и обяснява на разбираем език. Гражданите имат възможност да го дискутират и директно да гласуват за всички нови законопроекти през сайта или десктоп приложение.

Само две години след създаването й платформата вече се използва от правителството в Мексико като обратна връзка за политически предложения и от неправителствената организация iWatch, която дава възможност на обществеността в Тунис да участва във вземането на политически решения.

Мансини и нейни приятели активисти са отишли и една стъпка по–напред. През 2012-а те основават в Аржентина политическа партия – Партия на мрежата (The Net Party), чиято цел е да избира народни представители в конгреса, които да гласуват в съгласие с волята на гражданите. Гражданите изразяват вижданията си чрез DemocracyOS, а политиците от партията действат съгласно тях. През 2013 г. новата партия издигна първия си кандидат за местните избори в Буенос Айрес, а на праламентарните избори през 2017-а се надява да бъде избран и първият й депутат.

Политическата среда в Аржентина помага за развиването на идеи като DemocracyOS, смята Мансини. „Не мисля, че нещо такова би се появило в САЩ или Великобритания, където нещата може и да стоят зле политически, но са повече или по-малко стабилни”, казва тя. „Докато в Аржентина има много кризи и хората са много по-склонни да рискуват с нови идеи”.

Като млад човек със силни политически идеи и познания, Мансини често защитава своето поколение от обвинения в апатия и незаинтересованост към демокрацията и политиката. „Ние въобще не сме апатично поколение. Не се ангажираме със сегашната политическа система, но това съвсем не е същото. Наичните, по които политическите институции ни предлагат да се ангажираме с тях, са изключително лоши”, твърди тя.

Недоволството от това как работят нещата е основната движеща сила зад цялата дейност на Мансини досега. „Сегашната система позволява на гражданите да изразят мнението си за политиката едва веднъж на няколко години, когато се гласува. И имаш само една алтернатива – да излезеш да протестираш публично, обикновено в работен ден и в центъра на града. Да разрешим тези проблеми е въпрос на разбиране, че не искаме да се доверим на система, която се държи по този начин”.

Освен ролята си в DemocracyOS и Партията на мрежата, Мансини работи и по други проекти, които да подобрят представителността, прозрачността и отговорността в политиката, както и да създадат възможности за гражданите да работят съвместно в проекти по нов начин.

Проектът, който довежда Мансини в Калифорния, Open Collective, позволява на групи, които събират и харчат заедно пари, да работят при пълна прозрачност – от събирането на членски внос и дарения до възстановяване на разходи – само с един клик. Всеки, който участва в събирането на средства за колектива, може да вижда всички транзакции на групата по всяко време.

Най-новият й проект пък е Democracy.Earth, пуснат миналия месец, който се базира на технологии за смарт договори – компютърни протоколи, които автоматично изпълняват условията на един контракт и позволяват децентрализирано управление на всякакви организации – от градове до корпорации, студентски съюзи и футболни отбори.

„Това, което правим ние, е да изграждаме нова мрежа от институции или поне да полагаме основите, върху които да бъдат изградени нови институции”, казва Мансини. „Мисля, че това е предизвикателството на новото време – не само за моето поколение, но и за всички граждани на глобалния свят, които знаят, че нещата могат да бъдат направени по-добре”.

И добавя: „Ние сме граждани на 21 век, които дават най-доброто от себе си в опит да взаимодействаме с институции, създадени през 19 век и базирани на информационна технология от 15 век. Време е да започнем да си задаваме въпроса: какво е демокрацията в Интернет ерата?”

по „Гардиън“

Нови разкрития за аутизма

Уиндоус 10 и рекламите или Линукс

Facebook коментари

Бинар коментари (2) :

  1. Интересен анализ и стойностна идея, а както се вижда и реализации. Но, както казва Мансини, „Предизивикателството в цялата работа не е на технологично, а на културно ниво“. Развитието на политическата култура на нацията, у нас е оставена на самообразоването. Защото политическите партии никога не искат да променят начина по който вземат решения и управляват. Освен, ако не бъдат принудени от обществото.

  2. уф тая дама. да ъпгрейднем демокрацията както си ъпгрейдваме гардероба (и шала). нека дерзае.