Не астероид, чалгата е убила динозаврите!

чалгаТази сутрин във фейсбук попаднах на снимка и статус на Тихомир Георгиев, музикант, DJ и бивш музикален редактор на някогашното „Радио 99”.

Ето какво пише той: „Вчера ми се наложи да пускам музика на рожден ден. Рожденичката и нейните гости бяха на възраст 17 години от Американски колеж. Не харесаха музиката, която пускам. Направиха списък с желаната музика. Публикувам го, за да добиете представа какво слушат българските 17-годишни, когато родителите им не присъстват…”

Сине, сине

Нещо подобно ми се случи и на мен преди година. Обади ми се познат собственик на заведение. Човек, заклет фен на джаза, който загуби десетки хиляди, за да си направи бар, в който цял сезон да му свирят най-добрите български джазмени – и после фалира, разбира се… Негова позната искала да направи рожден ден на сина си и съучениците му, и й трябвал DJ, за да е музиката по-така. „Нали знаеш, че аз не пускам чалга”, предупредих го за всеки случай. „Разбира се, тя е свястна жена”, закле се той.

Направихме си в бара среща с жената и сина й, ученик в елитна столична гимназия. Започнах пак с това: „Не пускам чалга, изобщо”. Жената ме увери категорично, че и дума не може да става за това. Продължихме да уговаряме подробностите. Синът й мълчеше и си гледаше в краката.

Накрая подчертах вече дебело: „Сигурна ли сте? Не знам как го мислите, но според мен тези деца ще искат чалга. Аз не пускам, ама грам. Няма ЮТюб, няма „ей ти флашка, тука има”, технически ми е невъзможно, а и да можех, не бих пуснал. Ако искате това, не съм аз човекът, а и въобще не ви трябва DJ в такъв случай, можете да си спестите парите и да си пускате сами каквото си искате.” Абсолютно убеден отговор: „Дума да не става, никаква чалга, той е интелигентно момче, те не слушат такива работи в тяхното училище! Аз затова искам DJ, за да го контролирам да няма някакви изстъпления.”

Аз обаче, тъп и упорит – и патил – обяснявам за стотен път: „Децата са непосредствени, много директни, понякога нахални и дори брутални, ако имат самочувствието, че някой е платил специално за тях да се забавляват – те ще идват да си искат разни работи и повярвайте ми, 100% ще искат чалга. Обяснявам ви предварително, че аз нямам и една-единствена такава песен и няма как да им пусна „само тая” или „само 2-3”. Нито една! Те трябва да са изрично наясно с това предварително. Иначе ще ме ругаят и даже заплашват. Работата ми е да забавлявам хората, да им е приятно – за това получавам пари, а не за да им развалям празника. Ако дойдат няколко пъти, упорстват и се стигне до неприятни сцени, аз спирам, събирам си нещата и си искам парите, а вие се оправяте както можете нататък. Разбрахте ли ме правилно? Работата ми не е да се карам, да ме ругаят или да възпитавам децата ви – това е ваше задължение и ваша отговорност.”

За първи път по лицето на майката пробягна някаква бегла сянка на съмнение. Тя се обърна към синчето си, което не беше обелило нито дума по време на целия разговор, тя не беше го и питала нищо. „Ти нямаш такива между съучениците ти, които да слушат чалга, нали, бе?” Синчето (18-годишен мъж) изведнъж цялото се изчерви и заби поглед вече някъде направо под килима. „Миииииии….”, изхъмка то. „Какво…?!”, изуми се майката. Светът й полека започна да се срутва пред очите й. „Те…”, отвори уста синът, пое дъх, затвори я и пак млъкна. „Кажи бе, недей да мънкаш!”, изрева родителката, предчувствайки ужаса, който ще я връхлети само след миг.

Синът отново пое дъх, стисна зъби, вдигна поглед и, гледайки майка си в очите, процеди: „Всичките ми съученици до един слушат чалга! Има двама-трима, които слушат и друго, но ако им пусна каквото и да е друго, ще ми се смеят, ще ми се подиграват и ще ме мислят за пълен малоумник и лузър, ма! Що не ме попита поне веднъж как искам да ми мине рождения ден?…”.

Пътешествието на Оливър, който не танцува туист, а чалга

Докато се отдавам на тегави мисли и спомени, колежката Белослава Димитрова носи в редакцията видео от Софийския университет. Отишла там по друга задача, тя попада на 25-годишния англичанин Оливър. Преди 5 години той идва в Банско, пуска си телевизора и попада на телевизия „Планета” и Таня Боева. Фолкаджийката толкова му харесва, чалгата го изумява (по най-позитивния възможен начин) и той остава така запленен, че решава да учи български език в лондонски университет. Вижте и чуйте сами:

Това видео е доказателство, че чалгата е вирус, опасен вирус, мисля си аз. Сега този клет британец ще го занесе в UK и ще изпозарази всички там… Ей така идва краят на света… а ние треперем ли, треперем, че някой астероид ще ни затрие. Сега вече знам – не астероид, а чалгата е затрила динозаврите!

Струва ви се пресилено? Не е особено интелигентно да коментираме и да съдим разбиранията и вкусовете на другите, разбира се. Така е. Но не става дума за чалгата като музика или като начин на забавление. Става дума за чалгата като култура. Или като за липса на такава.

Което и да е от двете, то е в състояние да ни убие далеч по-ефективно от всеки астероид.

Винаги ще има и бедни, и богати…

Да приемеш грешката си с достойнство

Facebook коментари

Бинар коментари (7) :

 1. Първото не истина а съчинение 10000000000000000000% съм убеден!

 2. Подкрепям Таня Боева за това, че не чалгата е виновна за злобата, завистта и лошотията. И още нещо – за да бъдем докрай обективни, Оливър е на 21, както самият той казва, а не на 25, както сте написали… Честит национален празник на всички българи!

 3. Художественият препис е по-добрата чалга.

 4. Честита Баба Марта ! Бъдете живи и здрави ! Да не си предубеден ,а обективен е привилегия на истински интелигентните , не на тези ,които само претендират да са такива :)
  Познавате ме като фолк певица, а колко от „интелигентите“ знаят,че същата тази „чалга певица“ спечели голямата награда за изпълнител на Златния Орфей !!!
  Много сме добри ние българите в намирането на виновници за това или онова. А да, пак чалгата е виновна и за злобата и за завистта, и за лошотията,която все повече превзема иначе този толкова умен и интелигентен, исторически род…

 5. Хайде, хайде, според мен от този вирус се заразяват само хора с отслабена нервна система.

 6. Абсолютно вярно !

 7. и Учиндолския селяндур!