„Гроздето е комерс“, рекла лисицата

Известният български влогър Емил Конрад издаде втората си книга „#Сподели“ и пак направи фурор. Хората, тийнейджъри или не, искат да го четат. Това е. Разбира се, и сега, както след излизането на първото заглавие от същия автор, се намериха възмутени полуанонимни интелектуалци, които да реагират с „Това не е литература! Как може! Развалиха младите!“.

Но кaкво е общото между Емил Конрад, Криско и Мария Илиева, Камен Донев, и ако щете – дори Слави Трифонов? Просто е. „Интелигенцията“ ги мрази. Мразят ги едни и същи хора, вживели се в ролята на някакви морални съдници, културни стожери на нацията и т.н. Мрази ги поредният неразбран алтернативен артист с дъх на топла мастика, който възмутено  се провиква „Халтура!“ от дъното на социалната стълбица.

Буч, върху дървен сал в морето, заедно с Ицо Хазарта и Бат Венци в един клип на Ъпсурт от преди 10 години, го каза най-добре: „Некои хора изпаднаха в паника, че праим навалица като у Пловдив на Металика“.

Българската интелигенция спи и бълнува конспирации за опростачване на нацията, като същевременно не се интересува грам от нея и всъщност – от нищо, освен от себе си и атрофиралия си самопровъзгласен гений.

Тъжен, но обективен факт е, че нито един побой над безпомощна възрастна жена в българско село не може да притесни толкова родния интелектуалец и да събуди у него реакция, колкото чуждия комерсиален успех.

Всичко, което е оценено положително от повече от 100 човека и носи радост, а не суицидни мисли у аудиторията, бива мигновено етикирано като върла простотия и гняв се сипе отгоре му на общо основание. Няма значение, че Черната Златка се занимава с благотворителност, а ти муфтиш цигари от младежи в градинката на Кристал срещу рецитал на стихотворение. Важното е, че тя не знае столици, а ти си завършил философия. Браво!

Хората, които под някаква форма и с различен интензитет потребяват продуктите на масовата култура у нас, пък са задължително прости, елементарни и облъчени. Демек, цялата ни нация си е горе-долу съставена от такава екземпляри, ако слушаме така загрижените за културното ни развитие хейтъри на комерса.

Разбира се, далеч не липсват поводи да се мисли точно така, но ако наистина сме толкова изпростели, то имаме нужда от интелектуален елит, който да посочва добрите примери, реално да прави и предлага нещо, и да създава оптимизъм.

У нас някак си това не се получава. За сметка на злобното самоцелно критикарстване, снобарията, демонстрациите на патологичен нихилизъм и безрезултатното бучене относно това как всички сме бесни и елементарни селяци, а България е чао. Мерси за констатацията, полезно инфо. Ограмотих се.

Някак черно-бял е светът в съзнанието на претенциозния критикар от другата страна на комерса, който не гледа телевизия и се подиграва на случайни минувачи, че скролират във фейсбук, вместо да разгръщат прашни три-килограмови томове световна класика в метрото.

Свят, в който човек или танцува в дискотеката на Гери-Никол и не е чувал никога за Достоевски, или тихо псува „Видимо доволни“ на пластмасов стол пред кварталния плод-зеленчук, докато пуши лула и скицира цъфнала японска вишна по време на гаражен хайку рецитал. Средно положение няма. Това е.

Хейтещият комерса човек със свръх висока култура хем е неоценен от хората за това, което прави (и което често тъне в такава сянка, че никой почти не знае какво точно е то), хем всъщност не иска да бъде оценяван, защото това значи да стане „комерсиален“ и петте му приятели, двама от които – въображаеми, да го отлъчат от дружинката си.

Не всеки популярен артист е кадърен, но когато си некадърен, винаги можеш да замажеш този факт с оправданието, че всъщност  просто си „некомерсиален“ и затова никой не те харесва. А не че не ставаш, нали…

Междувременно онези, които успяват да изкарват пари от култура без претенции за възвишеност, си действат. А „когато пееш с блондинка, много ясно, че ш’ти викат „комерсиал“. Но истината винаги остава ъндърграунд…“ е казал поетът. И даже го дадоха по телевизора.

За дивото регулирано къмпиране

Стига новини, пускайте порно

Facebook коментари

Бинар коментари (11) :

 1. Мразя хората, които критикуват комерсиалната попкултура, защото Гери-Никол не е симфоничния оркестър. Обаче не може да кажеш и че Ъпсурт са по-стойностни от някой човек, написал книга, нито че Емил Конрад създава „изкуство“.

 2. Доста ми харесваха статиите в сайта и начина на мислене и представяне, докато не прочетох тази!

 3. Хей, как мога да се свържа с теб? Разгледах и останалите ти статии и просто се влюбих в начина ти на мислене, в изказа ти и иронията ти. Като човек, който също пише изпитах неутолимо желание да ти пиша и да ти кажа, че България СТРУВА именно заради такива хора – б-у-д-н-и!

 4. И ти сега като изхейти хейтърите ква се явяваш в случая?

 5. Послушайте Сульо. За Сульо културата свършва 89-та. Голямо свършване беше. То беше БГ-естрада, то БГ-кино, то беше чудо ви казвам.

 6. Браво! Чудесна статия.

 7. Дрън дрън та пляс! Верно,че т.нар Емил Конрад и Камен Донев не са култура, но и вечно пияните псевдо интелектуалци не са култура. Културата изчезна след 1989 г. Гледайте стари филми,четете стари книги,слушайте стара бг музика на бинар бг поп и ще се убедите (за тези ,които разбират -за тези които не разбират по велик от Дриско няма)

 8. Съгласен съм, ама Слави е верно турбо халтура.

 9. Super!

 10. Каква интелигенция бе? Баси самочувствието.

 11. Хейтване на хейтърите :)