Стига новини, пускайте порно

surreal-884695_1920

Навярно точно ти не гледаш телевизия, разбира се, но повечето хора го правят. Това не означава, че задължително харесват всичко, което виждат. А то може да се раздели условно на три основни части: реклами, новинарски емисии и всичко останало.

В една частна медия, каквито са две от трите най-гледани телевизии у нас, новините и „всичко останало“ зависят от рекламите. Тоест, това което се показва между рекламите е оформено и поднесено така, че да има възможно най-висок рейтинг, та като дойде времето за самите реклами, от които всъщност идват парите, заплатите и всичко, на възможно най-много хора да им стане ясно какъв точно кредит е най-подходящ за тях. Повече рейтинг – повече реклами. Повече реклами – повече кинти.

Онзи ден се замислих дали хипотетично съществува вариант, при който новините просто да бъдат заменени от обикновено порно. Директно. И така да се достигне до грандиозен рейтинг, без това да води до масова психоза. Лошото е, че вече не сме в 90-те, има интернет, а в интернет безплатното порно е повече, отколкото времето във Вселената. Не става. Ми като не е секс, какво да е? А, да – смърт! Смърт, смърт, смъъъъъърт!

Редакторите в телевизиите разбират от чичко Фройд – всичко в крайна сметка се свежда до секс и смърт. Това е! Нищо не може да грабне човешкия интерес, независимо дали говорим за тълпа от зидаромазачи или професори, както цици и кървища. Така е устроено човешкото съзнание.

И понеже в развлекателните формати гледаме цици непрекъснато, за новините остават кървищата. А и това звучи по-сериозно някак си… „Не ви показваме голи каки, а изядени от кучета дечица. Изядените дечица са си нещо сериозно, не са просто за забавление. Ние сме важни, отговорни и загрижени за вашите проблеми и за проблемите в света наоколо“. Следва репортаж с опечалени родители на сгазено, изядено, заклано, изнасилено или нещо в този дух 20-годишно момиче и гениален въпрос от устните на професионална репортерка: „А вие как се чувствате след това, което преживяхте?“ Близък кадър. Сълзи. Ужас. Смърт. Мерси.

Ако изгледате една новинарска емисия от начало до край, ще установите, че всичко в Космоса е само клане и бесене, катастрофи, пребити лекари с изтекло очно съдържимо, пак катастрофи, застреляни от Христо Стоичков жирафи, катастрофи, обикновени забравени чанти, в които може би има бомба и всички ще умрем. Сега. Онзи ден спуках балон в метрото и хората се разпищяха.

Макар че нещата, които се случват по света и у нас, просто си съществуват едновременно като факти и събития от реалността, то новините от друга страна са нещо, което се прави от човека. Тоест, да, навярно отделните парчета информация в една емисия новини са нещо обективно, но емисията, сама по себе си, е нещо субективно, измислено и нагласено. И това е нормално. Просто защото няма как да отразиш всичко на света. Трябва да подбереш.

Но е и зверски отговорно да подбираш и да акцентираш на едно нещо за сметка на друго. Защото, ако всеки ден в продължение на години отразяваш само смърт и лайна и населението гледа и слуша това, то човешкото съзнание свиква, настройва се към смъртта и лайната и започва да ги вижда, търси и най-лошото – да ги възпроизвежда.

Всичко е в главата. Героизираш някой самозапалил се и Пенка от Долно Нанагорнище решава, че това е много добра идея и хваща тубата. Ама Пенка има деца, приятели… Нищо. После Сеиф Елдин Мустафа, който принципно хич не е терорист, чува по новините, че е модерно да се отвличат самолети и понеже му е писнало и си има лични драми човека, решава да разнообрази ежедневието и отвлича самолет на EgyptAir. Показваш по телевизията 3 случая на заливане с киселина и утре вече са 20.

Всичко е в главата. Човешките мисли и нагласи градят реалността. Новините пък създават мисли и нагласи у хората масово и в глобален мащаб. Медиите са архитекти на реалността в този смисъл. Но реалността не е само клане, мизерия, отчаяние и кредити. Поне не беше довчера. Поне не беше допреди последната емисия новини, в която някой редактор умело е подбрал най-голямата гняс, за да бъде тя поднесена с тревожна интонация от водеща, която всъщност видимо е на антидепресанти.

В следващия момент гасиш телевизора, излизаш навън и грее слънце. Съседите са любезни, садят нещо в градинката пред блока, хората се женят, защото е април. Най-хубавият месец за сватби. В небето летят не само самолети, но и птици. Улиците са пълни с красиви жени, които не са извадили циците си (освен, ако не кърмят, тогава вече имаме новина!), а само са разголили рамо. И мъже, които тихо ги ревнуват от чуждите погледни, но не ги бият, а ги държат за ръка и обичат.

Срещат се дори и хора, които все още не са изтеглили кредит. Навън е пълно с нормални неща. Някои дори са хубави. Много.

"Гроздето е комерс", рекла лисицата

Единственото смислено предаване в БГ ефира

Facebook коментари

Бинар коментари (4) :

  1. Браво!

  2. С телевизията (а и не само) нещата са както с яденето – когато си преял губиш апетит. :)

  3. Bravo!

  4. БРАВО…..!