Престъпление е…

Ако любовта беше престъпление„, можем само да си представяме какво щеше да се случи. Но като престъпление изглежда това, че песента, с която Поли Генова участва в тазгодишния музикален конкурс Евровизия, не грабна първото място, въпреки че парчето впечатли половин Европа, включително държави като Италия, Великобритания и Дания. Все пак четвъртото място, на което българската певица завърши, не е никак зле. Напротив, ако България бе на четвърто място и в други сфери от живота, щеше да е повече от страхотно. Но не е.

„Певица с името на един от най-красивите и артистични италиански градове трябва да спечели“, бе един от коментарите в Италия във връзка с фамилията й, която изписана на латиница е точно, както името на Генуа (Genova). “Перфектната радио песен, направена от хора, които разбират„, пък е професионалният коментар на музикалния редактор в Бинар Николай Стоянов. И наистина, ритъм, мелодия и съвременно звучене – всичките компоненти за добро настроение присъстват в парчето на Поли, което няма как да не се превърне в хит (ако това вече не е станало). „Не е хубаво обаче, когато един фестивал, още повече музикален, се превърне във въпрос на политика„, допълва компетентното си мнение Николай Стоянов.

Поли Генова се представи блестящо на сцената в Стокхолм.

Поли Генова се представи блестящо на сцената в Стокхолм.

На сцената в Стокхолм в събота вечер наистина се получи за пореден път едно прекрасно шоу, в което чрез музиката се преплитаха различни знамена, ритми и култури, включително и от далечна Австралия (и дали след време Евровизия няма да прерасне в World-визия?). И Поли Генова се вписа прекрасно в този празник на музиката с колоритното си и ритмично изпълнение, което напълно заслужено обра овациите на присъстващите в залата.

Въпросът след участието на Поли Генова в Евровизия през тази година е друг: ролята на българите в чужбина. Именно те имаха основен принос за предното й класиране, тъй като само те разполагаха с възможността да я подкрепят със sms или телефонно обаждане.

Това стана напук на някои псевдо-патриотични и направо грозни нападки към тях, че претендирали за повече права, въпреки че не живеят в родната си страна. Само че голяма част от тези наши сънародници са зад граница, защото по една или друга причина са били принудени. Защото са искали нормални условия за работа, живот и училище за децата си, но не са ги намерили в страната ни. И макар далеч, те са по-големи родолюбци от мнозина, които продължават да живеят тук и да прокарват тарикатлъците си всеки ден. Това са можещи лекари, преподаватели, спортисти… Интелигентни хора, с качества, които са оценени по света, но не и у нас. Защо ли? Защото не им харесва да живеят на дребно. И въпреки това продължават да се интересуват живо за своята страна и да следят какво се случва.

Посланието, което Поли Генова записа часове преди финала на Евровизия в подкрепа за изборните права на българите в чужбина, е достойно за уважение. Защото България има нужда от своите „българи“ в странство. Тези хора заделят всеки месец толкова от спечелените си с усилен труд пари, че формират основна част от бюджета на стотици хиляди домакинства у нас и дори на цялата ни икономика. Може би всеки от тях си мечтае един ден да се завърне в родната си страна, за да бъде сред близки и приятели. И да види, че с тези изпратени и инвестирани средства нещо се е подобрило тук. Да се завърне в една по-чиста среда, където на мода са истинските ценности. Като любовта, за която Поли Генова пее. А не да стават свидетели на люта надпревара чии силикон е по-голям или колко затъмнени да са стъклата на последния Мерцедес на съседа.

Българите в чужбина са тези, които могат и трябва да бъдат пример за всички нас. И ние, които сме останали тук, сме длъжни да направим така, че да създадем условия те да се върнат. И по-важното, да се спечели битката с порочните практики, които изпълват всекидневието ни.

Четвъртото място на Поли Генова е страхотен успех, но нейната най-голяма победа е, че успя да обедини разпръснатите по всички краища на Европа българи. А съберат ли се, населението на страната ни ще бъде доста повече от това, което показват сегашните постоянно намаляващи цифри и статистически данни. И който не оценява това, което направиха сънародниците ни в чужбина по време на Евровизия, ще извърши поредното престъпление, лишавайки ги от правото на глас за бъдещето на родната им страна.

Великден изтрещя

Чалгата - от суб- към паракултура

Facebook коментари

Бинар коментари (2) :

  1. Ники Русиновски

    Аман и от българи, които вечно хейтят всичко и всички други – което също не е супер патриотарско, нали? Интелигенцията никъде процентно по света не преобладава, но е факт, че голяма част от не само интелигентните, но и просто образованите и свестни хора се изнесоха от България. И, да – знам, че защитавам непопулярно мнение, но обикновените, необразовани общи работници и даже циганите също са българи (български граждани) и също са хора – и те също гласуваха с краката си, като отидоха навън… Факт е, че плъховете напускат кораба първи, но те го напуснаха още през 90-те – престъпници, крадци, измамници, автоджамбази… Огромната вълна след тях беше от нормални хора – от образовани и високо квалифицирани специалисти до напълно неграмотни цигани. Фактът, че последните емигрираха масово и работят и се устройват другаде (а не крадат) говори много брутално за България и нивото на българите (независимо от етническата им принадлежност), останали тук. Не искам да внасям разделение между хората, нито да генерализирам, но някои неща се набиват наистина фрапантно на очи – освен ако не си затънал до над гуша в тинята на родното блато и неговите зловонни изпарения. И последно – Америка и Австралия са страни, основани от „неудачници“, както им викате, и даже престъпници и авантюристи. От векове в тези държави хората обаче живеят по-добре отколкото хората в държавите, от които са избягали. Излиза, че е въпрос не на „мат’риал“, а на труд и желание…

  2. Охх айде пак… дайте да се преброим кой колко емигранти има, да превърнем изкуството в политика, понеже не можем да се почувстваме по друг начин значими. Дай да покажем на целия свят колко сме комплексирани на тема държава…
    За емигрантите родолюбци – да, една част са лекари, друга част са обаче необразовани неудачници – и тия са първи на опашката за самолетни билети. Процентно ако ги броим интелигенцията със сигурност няма да преобладава. То не случайно по света като чуят българин и изтръпват.
    Мита за интелигенцията, която се била спасила отдавна го развенчахме – достатъчно е само човек да хване един полет до Лондон и да види какво представлява контингента на летището за тоя полет… Една нормална физиономия не можеш да видиш. А като им чуеш речта – съвсем…
    Аман от псевдопатриоти, дето се мерят по това колко СМС-а били изпратили от по 20 стотинки…