Адвокатът

mailЗдравей, скъпа.

Пращам ти това по мейла, защото ми се струва неподходящо за по аутърнет или за телефона. Уволниха ме миналата седмица. Не знаех как да ти кажа, а и нали татко се разболя. Сега е в криокамерата, по-добре е, до месец ще си го вземем вкъщи. Знам, и това ти спестих. Скъпи са тези процедури, уж поевтиняват, но не съвсем. Та, уволниха ме. По-скоро съкратиха. Пак нов AI. Тялото е ужасно, тромаво, но умът му е неописуем – знае всичко, действа бързо. Това ли ще се случи с всички юристи? Ще изчезнем за сметка на машинките?

Ще се опитам да намеря време в края на седмицата и да се видим. Липсваш ми. Джиткам тук някакви хиперигри, колегата ме запали – ходим да садим виртуални дървета, които после се появяват в реалността (за всяко засадено дърво хора от компанията отнемат определено количество въглероден диоксид и споделят обем кислород в атмосферата). По-голямата част от времето сме там – и по работни въпроси комуникираме в Линията, удобно е, не е като при вас. Знам, че ти звучи лесно, но така са нещата. Замисли се за онази позиция, за която ти споменах – няма да работим заедно, ще си на друг етаж, няма да има драми. Ох, извинявай, за момент забравих, че ме уволниха. Колко съм зле… Скоро мисля да ида на една профилактична терапия.

Той се казва Рос и е много сдухващ. Питах и ми обясниха, че това е първият адвокат в света с изкуствен интелект, но скоро щели да пуснат още няколко десетки хиляди. Много е дразнещ. Но нека ти разкажа повече за него: Роско е създаден въз основа на когнитивния компютър Watson и е разработен така, че да може да чете и разбира езици, да изразява хипотези при зададен въпрос, да прави проучвания и след това да генерира отговори заедно с препратки и цитати, които ги подкрепят. Сещаш ли се за онзи древен филм за терминаторите? Машините превземат света, пращат някого си там в миналото и има битка. Май достигнахме този момент, който чаках поне 20 години.

Мислиш, че се шегувам? Рос е Скайнет. Просто още никой не го знае. Не знам дали това съобщение ще стигне до теб. Но не виждам как да го кажа на някой друг. Колегите ми казаха, че Рос се учи от опита си, придобива нови знания и ускорява работата си в зависимост от честотата на взаимодействието си с потребителите.

Преди няколко дни шефът на отдела ни събра и тегли една кратка реч: „Задавате въпросите си на прост език, както бихте попитали колегите си. Рос търси отговор в цялото законодателство и връща отговор с цитирани текстове от закони, съдебна практика и вторични източници, за да влезете бързо в час“.  Това е съвсем сериозно. И Рос ще вземе моя кабинет. Представяш ли си? Не, съвсем сериозно. Рос е по-бърз от нас, избира най-подходящите отговори спрямо резултатите

Рос намалява обичайното време, което е необходимо, за да се пресеят резултати до най-подходящите отговори. Като след това представя финалните данни на непринуден и разбираем език. Освен това той следи последните развития в правната система и по-специално тези, които имат отношение към казусите, по които работят колегите.

Всъщност пак те излъгах. Не ме уволняват: напускам. Уморих се и не виждам как мога да се развивам в гореописаната среда, скъпа. Карай. Ще се видим днес. Исках само да добавя, че кандидатствах за редактор в онлайн издание. Изглежда зле и вероятно е, но все пак ще пробвам.

Останалото ще си го кажем довечера.

GTHJ

P.S.: Иска ми се да слушаме малко дигитална музика. Иска ми се да изпозваме физическа храна. Иска ми се да вечеряме нещо човешко. Твърде човешко.

(по информацията от тук)

Що е то ендохедрален фулерен?

Роботът София расте, но не старее

Facebook коментари

Бинар коментари (0) :