Най ми се яде, но по ми се ..е

04/08/2016

Share

×

Най ми се яде, но по ми се …

Така всеки чужденец, изучаващ български, може да разбере поредния ни парадокс, когато превъзходната степен отстъпва на сравнителната. Но проучване на 11000 пълнолетни респонденти от 37 националности е на път да ни убеди в обратното, що се отнася до поколението Z , известно също и като дигитално. Дали като компенсаторен механизъм спрямо отдадеността му на виртуалното, дали заради недоразбран въпрос или криворазбрана коректност, но над половината от анкетираните в диапазона 18-34 години предпочитат добрата храна пред пълноценния секс.

isfoodnewsex

По-точните данни са: 58% от т.н. „просуматори“ (проактивните индивидуални споделящи консуматори, професионалисти/производители) намират храненето за също толкова доставящо удоволствие като секса, като при долната възрастова граница процентът е 54, а в горната (моето поколение – бейбибуумърите от 60-те), процентите са само 42.

Попитани дали предпочитат вечерята в ресторант пред правенето на любов, генерациите преодоляват различията си, като средно една трета предпочитат кръчмите пред спалните.

Напомняме, че преди две години подобно проучване само във Франция показа точно обратното за поколението Z, като предпочитанията на всички поколения в най-голямата си част (42%) не даваха приоритет нито на едното, нито на другото приятно занимание.

sexvs

Може би мотивациите са различни, но в Дуенде не си падаме по абсолютизма на цифрите и диктата на таговете, пък били те #foodporn/#foodgasm и затова предлагаме и на едните, и на другите неограничен от менюта лист a la carte със заглавия, които не противопоставят тези два извора на радост. Открай време джазът е събирал привидно несъбираемото – тук се позоваваме и на три албума с любовно-густативна насоченост (The Main Ingredient на Шърли Хорн, замислен в кухнята й; Soul Cookin’ на Пончо Санчес и компилацията с изсвирени рецепти на джазмени Jazz al dente). Отделяме заслуженото на елементи от вкусовия спектър с бойния вик на Селия Крус Azucar! – за сънародниците й вкусно (sabroso) се римува с любов. Oпиваме се и от медни любовни трели във фадото и самбугалуто, не пропускаме и портокаловата тръпка в италианските традиции. Пак там ни води извечният вкус на сол, римуващ се с вкус на море и вкус на любима, а след десерта – целувки с кафе. Споменатият в един предишен подкаст Ноно Гарсия съчетава в едно рибата тон с шоколада, а дъщеря му прави сцената още по-истинска в кухненския джем-сешън в клипа по-долу:

И ако артисти, звучащи редовно в Дуенде, асоциират шоколада със смъртта (Лила Даунс , Де-Фаз), нужно ли е да припомняме на кой сюблимен момент се казва la petite mort (малката смърт)? Killing Me Softly, но като болеро, с  филина на Омара, останалото си го направете сами.

Людмил Фотев

от

публикувано на: 04/08/2016

Коментари 0

Коментари 0

БНР© 2018 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Дуенде
  • Пънк и Джаз
  • Класика
  • БГ Естрада
  • Фолклор
В момента:
Следва: