Черно-бяла снимка

Ако се вгледате във фотоапарата, ще видите себе си.

Ако се вгледате във фотоапарата, ще видите себе си.

„Приех предизвикателството!”, съпроводено с черно-бяла снимка на титуляра – това действие обиколи в последните дни много женски профили във фейсбук. Това, според обяснението на някои, е кампания, която ще помогне против рака на гърдата. Как точно – не е ясно, защото действието не е съпроводено с никакви последствия или поне линк към информация, кампания, организация… нещо, каквото и да е. Което би могло да има каквито и да е последствия или смисъл.

Това породи огромна отрицателна реакция у мнозина – първо недоумение, после насмешка и накрая откровен хейт. Разбира се, последното веднага на свой ред породи анти-хейт.

Бяло

„Съгласна съм, че това, че ще си смениш снимката няма да облекчи положението на никого, но според мен дори само фактът, че това се говори в обществото, ще накара много жени да отидат на превантивен преглед и ще има шанс поне част от тях да бъдат излекувани предварително“. Това каза в телевизионна дискусия по темата Жюстин Томс, експерт по онлайн медии.

Тя и мнозина други, които я подкрепиха, смятат че на пръв поглед безсмисленото действие не пречи никому, а ако дори един човешки живот бъде спасен заради това, че някой е повдигнал тази тема, дори и по такъв начин, значи всичко това си струва и има смисъл.

Безспорно е права. Няма как да възразиш на това, а и не бива.

Сиво

Една от най-интелигентните жени, които някога съм срещал – а аз съм срещал много такива – преди доста години стана жертва на изключително наивна измама.

Малко преди Коледа на вратата на офиса ни позвънила циганка, която й предложила да й гледа срещу пари. Колежката нямала дребни, затова извадила 20 лева.

„Чакай, нещо много важно и хубаво виждам тука!”, оживила се циганката. „Ама много хубаво нещо, но не го виждам добре, парите са малко за толкова голямо и хубаво нещо. Иди донеси още и ще го видя ясно цялото!”, наредила й тя. Колежката хукнала в офиса и взела назаем още 10 лева. Когато обаче се върнала на вратата, там нямало никого. Циганката, естествено, била изчезнала заедно с 20-те лева.

Защо ви разказвам тази история? Може би защото тогава тези 20 лв. бяха една десета от месечната заплата на въпросната колежка? Не… Или защото това беше наистина една от най-умните жени, които съм познавал – и въпреки това тя постъпи учудващо лековерно? Отчасти – да, просто това може да се случи на всеки, включително и на съвсем интелигентни хора. И се случва, за съжаление.

Но не – разказвам ви я, защото тези 20 лв. бяха всичките пари на колежката. Тя смяташе същия ден след работа да купи с тях коледни подаръци на децата си (според възможностите си). Вместо това, за да не страда семейството й от глупавата й постъпка, тя се принуди да вземе назаем други 20 лв. от колеги и така децата й все пак получиха подаръци за Коледа.

Може би вече полека започвате да разбирате защо разказвам тази история. Или пък не.

Хората, които споделят подобни мемета като това с „предизвикателството” за рака на гърдата, не са непременно глупави. Сред тях има и такива, разбира се, но има и съвсем нормално мислещи, интелигентни хора. Всъщност глупавите хора са една приблизително константна величина, да кажем 15-20% максимум от всяко общество.

Повечето от споделящите мемето – и всички подобни снимки на болно от нещо дете, за което Фейсбук уж ще плати 1 ст. за лечението му за всяко споделяне, или снимки на чудотворни икони, които изпълняват желания и прочие дивотии – всъщност не са глупави хора, напротив. Повечето от тях са… просто добри хора, представете си.

Техният мотив е: „Абе, не знам дали това ще помогне, даже надали ще помогне, ама пък кво пречи да опитам, може пък аз да не знам и то наистина да помага, пък и на мен ми се иска то да помага и искам да отправя позитивно послание към другите”.

Какво лошо има тогава в това? И защо „другите” реагират толкова негативно?

Черно

Споделянето на всякакви безсмислени инициативи обаче в никакъв случай не е признак на доброта. Не е и непременно признак на глупост, както видяхме.

Определено обаче е признак на липса на критично и аналитично мислене, на липсата на всякаква причинно-следствена връзка – а това вече е опасно. Опасно е не само за вас, ако сте сред този тип хора, но и за околните – за всички, които са пряко или непряко свързани с вас или по някакъв начин зависят от вашите действия (както например децата на колежката в разказаната тук история, които едва не останаха без коледни подаръци).

Спомнете си друго едно меме – онзи гиф с двата бика на брега, които спорят това във водата крокодил ли е или дърво. „Крокодил е”, вика единият песимистично. „Дърво е”, казва оптимистично другият. „Абе, не вярвам, ама да пробваме”, решава първият, влиза във водата и крокодилът го изяжда. „Крокодил е”, казва тогава вторият, след като е видял грешката си. „Дърво е, бе”, казва друг бик, току що появил се на брега с позитивното си мислене…

Онкоболните не се нуждаят от черно-бели снимки, а от работеща здравна система”, отговори трезво в разгара на дискусията около „предизвикателството” една моя фейсбук позната. Точно и вярно, право в целта.

Проблемът е, че работеща здравна система не можем да имаме, докато ни управляват некомпетентни, крадливи и корумпирани управници. А ни управляват точно такива – както ясно виждате и по НЕработещата здравна система.

Те обаче не са се озовали там случайно. Избрали са ги точно такива иначе добри, интелигентни и позитивни хора, лишени от критично и аналитично мислене, затворили си очите за действителността и предпочитащи да отправят „позитивно послание” във фейсбук, вместо да се взрат внимателно в реалността и да направят нещо действено и смислено.

„Ми да видим”, „Може пък този път да са различни”, „То от мен нищо не зависи, затова все тая”, „Да бъдем позитивни” – винаги това са оправданията им за техния избор, бил той политически, житейски или друг. Всеки път, когато чуете такова (само)оправдание за нечии действия, глупостта плаща по 20 лв. на циганката-измамничка, която получава коледен бонус – а някой друг (нечии деца или онкоболните например) страдат.

По-същество тези, които споделят нелепи черно-бели снимки, за да се „борят” с рака на гърдата, всъщност са съучастници на онези, заради които няма работеща здравна система и заради които онкоболните страдат. Защото човек или е част от решението на проблема, или е част от самия проблем.

В крайна сметка, ако повече наши съграждани, вместо да споделят глупости, бяха си направили труда да проучат по-внимателно кандидат-управниците ни на всеки едни избори, сигурно щяха да изберат по-читави хора и щяхме да имаме не само по-добра здравна система, но и по-добър във всичко друго живот.

Това също е една истина, на която няма как да се възрази. Животът е какъвто си го направим.

Нямаме право, разбира се, да съдим никого за това, че е глупав, лишен от критично мислене или му липсва усещането за причинно-следствена връзка, че от неговите действия и избори зависи не само той, но и другите наоколо. Но и не очаквайте другите да се възхищават на вашата псевдодоброта, наивност и неадекватност. Вие сте опасен за себе си – за което не може да ви държим сметка, но и за другите – за което обаче сте абсолютно отговорен за избора и действията си.

Всъщност, едва ли казвам нещо ново. Класиците обикновено са казали всичко. В случая това са поетът Александър Петров и група Тангра – в песента си „Черно-бяла снимка“:

„Питахме: добро и зло -

как да ги познаваме, кажи ни?

Има ли доброто знак

и вижда ли се то на снимка?“

Скръбна вест на 9 септември

Звездни войни: Милен Русков vs. Георги Господинов

Facebook коментари

Бинар коментари (0) :