Последен подарък за татко

Има някои житейски истории, които те хващат за гърлото, въпреки че се случват на другия край на света. Случват се на хора, толкова далечни на нашата действителност, че чак ни се струват нереални. Историята на единадесетгодишния Брандън Баки от Северна Дакота е именно такава и, въпреки хилядите километри разстояние, си заслужава да бъде разказана.

Брандън е осиновено дете, което никога не е виждало биологичните си родители. В началото на тази година момчето проявило интерес към съдбата на хората, които всъщност са му дали живот. То започнало упорито да задава този въпрос на жената, която го е осиновила и на която то сега казва „мамо“ – Брадни Баки. Брадни знаела имената на биологичния му баща. Двамата започват да го издирват във фейсбук, но опитите им остават напразни.

Брадни и Брандън обаче не се отказват и през юни тази година откриват сестрата на биологичния баща на детето. Тя им съобщава тъжна новина – бащата, чието име е Терънс, починал миналата година в Чикаго. Поради лошото му социално положение е погребан в държавно гробище без надгробна плоча.

Тогава шестокласникът взима изненадващо за всички решение. Той решава да посвети лятната си ваканция на събиране на пари, с които да купи надгробна плоча на баща си, когото никога не е виждал. Брандън се опитва да осъществени целта си по единствения възможен за едно малко момче начин – той започва да коси съседски ливади срещу дребно заплащане, да продава лимонада на улицата и да прави всякакви малки услуги на своите съседи.

В края на лятото спестяванията в буркана стигнали до капачката и Брандън се свързал погребална агенция в град Фарго, където той живее с приемното си семейство, за да поръча надгробната плоча за баща си. Дори намерил художник, който да оформи монумента. Вероятно трогнати от историята на момчето, хората от погребалната агенция решават да му подарят плочата.

Достойните постъпки на малкия Брандън обаче не спират до тук. Вместо да изхрачи спестените с труд пари за себе си, той решава да ги дари в полза на хора, които не могат да си позволят надгробни плочи за своите починали близки. Момчето дори заявило пред майка си, че няма да спре дотук и планира цяла зима да рине сняг, за да може да събере още пари за каузата си.  Малкият добротворец  получава подкрепата и на погребалната агенция, която основава фонд, който да му помага в начинанието.

Във видеото си личи колко искрена е реакцията му, когато вижда за първи път надгробната плоча. Няма как да не забележим и гравираната върху нея купа с топла супа, която вероятно е сложена там, за да напомня за тежкия живот, който баща му е водил.

„Мисля, че никой не заслужава да си отиде незапомнен от този свят, въпреки избора, който родителите ми са направили – споделя Брандън, допълвайки: – Стореното ме кара да се чувствам много горд като син“.

И с пълно право.

Течният страх на Запада

Как да тренирам след изборите?

Facebook коментари

Бинар коментари (0) :