Да празнуваме заедно с канал Фолклор

Рожденият ден на музикален канал „Фолклор“

Космическата музика на България звучи за трета година в целия свят. По този повод стрийм каналът „Фолклор“ на Радио Бинар организира концерт в Първо студио на БНР.

По време концерта почитателите на автентичното и неподправено звучене на народната музика ще имат възможност да чуят на живо групите от с. Брезница, с. Бистрица, град Хаджидимово, с. Сейдол, с. Абланица и приятели на музикалния канал „Фолклор“.

"Бистришките баби". Снимка личен архив.

„Бистришките баби“. Снимка: личен архив.

“Бистришките баби” са най-ярките представители на архаичния шопски многоглас, приеман от специалистите като най-ранна форма за вокално общуване. Пеенето им, запазено още от предхристиянската епоха, е определяно като уникална полифония на 3 гласа и не може да бъде усвоено в музикално училище. Австрийският музиколог Жералд Меснер, който защитава докторска дисертация на тема: „Интерферационната диафония в село Бистрица”, пише за тях: “Бистришките баби пеят в микрохармонична система, а ние, обикновените хора, ползваме макрохармоничната. Те пеят с 4-5 микротона в рамките на един тон и абсолютно винаги започват точно. Те сякаш усещат тоновете с тялото си. Фалшив тон при тях никога няма”. През 2005 г. групата беше вписана в списъка на ЮНЕСКО “Шедьоври на устното и нематериално културно наследство на човечеството”.

Смесена фолклорна група с. Брезница. Снимка личен архив.

Смесена фолклорна група от с. Брезница. Снимка: личен архив.

Смесената фолклорна група от село Брезница, община Гоце Делчев също е запазила архаичното двугласно пеене, както на мъжките, така и на женските състави. Мъжка фолклорна група “Комитите” от град Хаджидимово, макар и наскоро обновена, е състав с дългогодишна история, многобройни записи и изяви с характерно двугласно пеене. Смесената фолклорна група на самодейците в село Абланица ще изпълни характерните за българомохамеданите едногласни песни, с които имат многобройни участия в чужбина. В категорията „Приятели на канал „Фолкор“ ще вземат участие и прекрасните певици на трио „Евридика“ и квартет „Авигея“. Повече за събитието и програмата можете да видите тук.

Смесена фолклорна група гр. Ходжидимово. снимка личен архив.

Смесена фолклорна група от гр. Хаджидимово. Снимка: личен архив.

Всеки ден от всяка точка на света може да слушате стрийма на Радио Бинар с неговите над 4 хил. музикални единици. Музикалният канал на БНР позволява да се популяризират както стари, така и нови музикално-фолклорни прояви, за да се запазят и съхранят в бъдещето. С него Интернет радиото на БНР – Бинар, създава място за среща на младото поколение с корените – без ограниченията на време и пространство, без етнически и културни пристрастия. Защото срещата със силата на фолклорния глас, орнаментиката в мелодията, багрите и шевиците в носиите, представите и вярванията за света на старите българи и балканци, може само да обогати нас – техните потомци, както и всички други хора по земята.