Ловци на коледни духове

Ако мечтата не достига, и елхата стига. Не се правя на Емили Дикинсън, но най-често едно иглолистно дърво, щедро накачено с артифициална шарения, е необходимият и достатъчен минимум, за да не може някой да се оплаче, че някъде нямало коледен дух. Този дух не е константа – не забравяйте бананите и портокалите, които се появяваха само в този период на годината. А после същите портокалови кори, които грижливо бяха пазени, за да ароматизират скромното ни вещно пространство. (Тогава някои се оплакваха от загнилите южни плодове, но няма как – arbor mala, mala mala, а дървото бяхме ние.)

Визуализирайте центъра на малък град, където уж случайно прекрасно си екзистира някое високо иглолистно дърво. Но не – градската управа ще донесе друго, отсечено незнайно откъде, ще го позиционира в нелеп постамент и то само на няколко метра от живия му събрат, а после ще си саморъкопляска, защото, нали, едни пари са усвоени.

И като заговорихме за материалната страна на нещата, добре дошли на вече традиционните светещи украси, които оформят безброй нетриумфални арки, цял тунел оформят, няма какво, над по-големите булеварди в немалките градове.

А сега към конкретиката – няма как да сте пропуснали широко обсъжданата светеща коледност, която обиколи социалните мрежи. Да, точно онази със светещите мъжки полови органи, които трябвало да са запалени свещи с по две явно приходящи топки за елха. Естетика в чист вид.

И докато незапознатите твърдят, че въпросната импозантна орнаментика е с фалическа алюзия, добре е да си припомним: фалически символ е само предмет, който излъчва, излива, exude-ва, ако желаете, т.е. е отдаващ.

Отдавна беше време коиталната символика да навлезе в декемврийските празници, така че сега нещата започват да се нареждат като шахматни фигури в сложна партия – дамски гамбит: Мери Кристмас е новата Снежанка, Дядо Коледа е новият Дядо Мраз, джуджетата вече не изглеждат както преди, а по-скоро са като онова от „Туин Пийкс“.

И като цяло всичко започва да става доста Линч-овско – червени одежди ли? По-добре да са завеси. Мозайка?! Нека е под на чернобял зигзаг. Коледата – невъзможна.

Традициите не са това, което бяха. В новата коледна трапеза ще има чия, киноа и много, ама много овесени трици. Не е достатъчно просто да постиш – трябва също да си био, еко, веган и да се въздържаш от всеки съществуващ и имагинерен порок. Нека има надупени ангелчета като празнична украса (Бинар се ангажирахме да ви разкажем за това!), нека има палави Снежанки, перверзни Дядо Коледовци и още, и още.

Последно: внимавай за свещите. Някои от тях подло те дебнат сред всички jingle bells, за да, хм, да запалят коледното настроение.

Бледата синя точка на нашето недоволство

Скъпо непознато момиче...

Facebook коментари

Бинар коментари (0) :