Една моментална снимка

Бинар
Преди 2 години
Виж с шрифт Adys

2016_12_Ubahn_AngriffБел.ред.: Публикуваме този текст на Златко Енев от изданието му „Либерален преглед“ с разрешението на автора и без редакция.

Започвам този напълно спонтанен „опит за запечатване на момента“ с доста кисело усещане в устата. Ще говоря за вече прословутия случай с нападението върху млада жена в берлинското метро, което се превърна в пореден печален повод за взаимно стигматизиране – сравнително предпазливо на Запад; разюздано и бясно – у нас.

Но, за да избегнем всякакви субективности, нека започнем с отчитането на фактите, доколкото това е възможно.

Значи:

Първо: Нещата, които се дискутират във Фейсбук, са писани почти изцяло въз основа на информации, почерпени от български, а не от чужди медии. И заключенията, които се правят от тях, са свързани с нормите и стандартите на българските, а не на чуждите медии.

Второ: фантазира се надълго и нашироко върху неща, които нямат друга база освен представите и манталитетите на хората, които ги пишат. В частност, публикуваният по-долу коментар на Петър Краевски, стига до „широкомащабни“ обобщения за „двойни стандарти“, „либерализмът, който прилича на комунизма“ и прочие. Всичко това, защото „немските медии, видите ли, също си служат с национални инсинуации“, а следователно ни стигматизират като диваци и варвари. Защо? Ами защото са споменали, че заподозреният „най-вероятно е заминал за България“ и че се „предполага, че той е от България“.

Трето, и най-важно: цялата новина, оказва се, е преминала през няколко различни фази на „ферментация“, чието разглеждане е колкото важно, толкова и поучително от гледна точка на разбирането на днешната динамика на „общественото мнение“ в България – такова, каквото е оформено от „официалните“ и „неофициални“ български медии.

И така, нека проследим постепенната ескалация и нажежаване на новината, в съответствие с различните фази, през които тя преминава, преди да бъде „премляна“ във Фейсбук до нивото на чисто и просто насъскване.

Фаза първа – кратък пасаж от типична немска медия

U-Bahn-Treter ist identifiziert, aber nicht gefasst

(Материал на rbb-online.de)

След бруталния ритник срещу 26-годишна жена в една от спирките на берлинското метро полицията и държавната прокуратура са идентифицирали главния заподозрян. Вече поименно известният мъж обаче все още не е бил задържан, както съобщава говорителят на прокуратурата, Мартин Щелтнер, в сряда. По причини от следователско естество Щелтнер не съобщи повече подробности.

Както съобщава [берлинският булеварден вестник] „B.Z.“, основният извършител най-вероятно е заминал за България. Говорителят на прокуратурата Щелтнер каза по този въпрос: „Ще го издирваме“. Предполага се, че нападателят произхожда от България, както и останалите трима мъже от записа на наблюдателната камера.

Според репортажа следователите не са успели да открият основния извършител на адреса му в Берлин. Още в понеделник полицията разпита друг заподозрян, който по-късно беше освободен. Общо взето показанията му „не се оказаха много полезни“, по думите на един от следователите. „Поне успяхме да установим, че участниците в сцената очевидно са роднини“.

Фаза втора – представяне на случая от българските медии

Кратък анализ-коментар: в сравнение с немската медия тук вече етническите клишета и стереотипни атаки са основно съдържание, а не пределно сдържана информация. Тонът е подсказващ, а информацията – целево насочена (никъде в германската медия няма и следа от някакво споменаване на детайли относно извършителя, етнически или каквито и да било други, освен предположението, че произхожда от България). Следва подробен снимков материал с абсолютно подсказващо съдържание – „ето, вижте, той НЕ Е българин, а циганин“. Смесицата от национални комплекси, злорада агресивност и липса на каквито и да е журналистически стандарти говори сама за себе си.

И така:

Кой е Светослав, изритал брутално жената в Берлин – България

(Материал на vesti.bg)

Четиримата нападатели на млада жена в метрото в Берлин са роднини. Това потвърди говорителят на берлинската прокуратура Мартин Щелтнер.

Полицията е научила имената и адресите на цялата група, родом от България, а случаят предизвика огромно възмущение в Германия.

Мъжът, който рита 26-годишната германка по стълбите в гръб, се казва

Светослав Стойков – роден е в Добрич, задомен във Варна,

в ромската махала „Максуда“, разказа NOVA.

Семейството на жена му Цветанка твърди, че са е чуло с него и той им казал, че е в Германия, а не се крие у нас.

Имат три деца – три момченца, най-голямото е на 10.

По информацията на телевизията 26-годишният мъж има множество присъди за кражби, грабежи и хулигански прояви.

Преди два дни стана ясно, че има арестуван българин, който е придружител на основния нападател, но после стана ясно, че всички са нашенци. Германски медии пишат, че двамата са братя. Именно задържаният първоначално предупредил брат си, за да може да се укрие.

От немската полиция са се свързали с българските си колеги, съобщиха от МВР, но не дадоха повече подробности. Имената на нападателите ще разберем, след като пристигне искането за екстрадиция и европейската заповед за арест, казаха от прокуратурата, пише „24 часа„.

Инцидентът, който потресе цяла Германия, стана на 27 октомври и е запечатан от охранителните камери в метрото. Жена, която слиза по стълбите, е ритната в гръб от млад мъж. Тези около него – всички българи, не реагират, а един дори взима паднала бутилка бира. Младото момиче – на 26 години, пада по лице и по-късно става ясно, че е със счупена ръка. Тя е германка.

На 27 октомври четиримата българи слизат по стъпалата на метростанция „Херманщрасе“ в кв. „Нойкьолн“.

Там живеят най-много българи. Общо с румънците броят на легално регистрираните надхвърля 10 хил. Близо до тази спирка на метрото има и популярни заведения и кръчми с типична българска кухня и музика.

Първоначално в интернет тръгва слух, че тя е сирийка и затова е атакувана, а нападателите са неонацисти.

На 17 ноември тя подава жалба в полицията. Първоначално разследването не води до никакъв резултат. Незнайно как обаче видеозаписът попада във вестник „Билд“ и той го публикува на сайта си. Четири дни по-късно, в понеделник, полицията получава 10 сигнала за извършителите, като един от тях ги води до първия задържан.

Мъжът е привикан за разпит и е отговарял на въпроси часове наред. Информацията, която дава, не помага много на следствието, но от нея става ясно, че четиримата вероятно имат роднинска връзка, и така полицията стига до адресите и имената им. Тъй като няма доказателства, че мъжът е участвал лично в атаката, обвинение не му е повдигнато и той е освободен във вторник.

Фаза трета – Фейсбук

Тук вече нещата са достигнали печалната си кулминация, най-вече поради факта на масовото „лайкване“ от страна на всевъзможни, понякога добре известни, публични български фигури. Фурорът е всеобщ, а липсата на каквото и да е съмнение в „лъжливостта“ и „манипулативността“ на „Европа“ е базата на мощната солидарност с пишещия, споделена в болшинството от коментарите под постинга му.

Забележете фразирането: „българин е извергът от метрото“, „туземец в бантустана“, и пр. Манипулативността на подобни фрази, предназначени единствено да предизвикват гняв и озлобление, стои извън всякакво съмнение. И, което е по-важно – тя се оказва плод единствено на фантазията на автора си.

И така:

Петър Краевски

Германското общество гърми: „Българин е извергът от метрото!“. Чакайте, господа демократи… Нали етносът нямаше значение? Нали расата не предопределяше мястото ти в обществото? Нали престъпникът си е престъпник, независимо от своя род и език? Защо, когато тук се каже „циганин обра баба“, получаваме справедливи критики от европейските бюрократи и съответните хелзински комити, а когато германците се възмущават, че „българин е извергът от метрото“ си мълчим като пукали? Ало, Европо, аман от двойните ти стандарти! Така провокираш евроскептицизма – ти, свадлива бабо, обладавана от бежанската вълна. Да, направеното от онзи тип е чудовищно. Той трябва да си плати. И няма нужда да се акцентира върху природния факт, че нарушителят е българин, ром, германец или бежанец. Не ли?

Политиката е мръсна работа. Няма морал. Има интереси и сила. Боли ме, когато виждам, че демокрацията се ползва като параван, като средство за натиск и контрол върху по-слабите. Хеле пък либерализмът, който става все по-спорен поради извеждането му в крайност. Защото и при него, както и при комунизма, за да съществува едно либерално общество, всички трябва да споделят либералните ценности. Всички! До последния туземец в бантустана. Не може ти, либералният чичко с лигавник от брюкселска дантела, човеколюбиво да прегръщаш мечка, убеден, че тя ще откликне с целувка. Тя просто ще те изяде. Демокрацията е нещо различно. Тя отчита интересите на всички, но не ги прави на глупаци. Толкоз.

Бинка Пеева, Emiliya Dvoryanova and 62 others like it

11 shares

Comments

Силвия Томова Много е гадна цялата история. Не, не е бежанец дебилът от метрото, това внушават медиите, българин е, следователно…

Петър Краевски Политиката е мръсна работа. Няма морал. Има интереси и сила. Боли ме, когато виждам, че демокрацията се ползва като параван. Хеле пък либерализмът, който става все по-спорен поради извеждането му в крайност. Защото и при него, както и при комунизма, за да съществува едно либерално общество, всички трябва да споделят либералните ценности. Не може ти, либералният чичко с лигавник от брюкселска дантела, човеколюбиво да прегръщаш мечка, убеден, че тя ще откликне с целувка. Тя просто ще те изяде. Демокрацията е нещо различно. Тя отчита интересите на всички, но не ги прави на глупаци. Толкоз.

Живко Желев Споделям.

Iwanka Kraewa Господин Краевски, не пишете роми, това са цигани. Назовавате нещата с истинското име. А това за демокрацията, това е параван, зад който всички партии се крият.

Петър Краевски Г-жо Краева, четете внимателно. На едно място пише „цигани“, а на другото „роми“ и в това е заложен съответен смисъл. Не разбирам коментара ви.

Iwanka Kraewa

Петър Краевски Ок, на веселие да е, наздрависимо!

Живко Желев http://m.btvnovinite.bg/…/holandec-napadna-s-nozh-zhena…

Холандец нападна с нож жена в центъра на София – bTV Новините

M.BTVNOVINITE.BG

Dimitar Drenkarov В Германия не съм видял да се „тръби“, че е българин. Аз информирах някои от германските си приятели, че е, за да им обясня някои свързани феномени. Инак, винаги се работи с подобни емблеми като политическо оръжие и от двете страни. Tribalism/collectivism etc.

Петър Краевски А ние от коя страна сме? От другата? :)

Dimitar Drenkarov Двете страни – полтически. Аз съм на маса и ям ризото в уни, не знам кой от коя страна е.

Петър Краевски За това става въпрос. Работи се с определени емблеми – когато ти изнася, отричаш ги – когато не ти е изгодно. Макиевелизъм. Нищо общо с официално проповядваното. Това противоречие, колкото и да е „естествено“, дразни. И дразни още повече, когато минава за „естествено“.

Dimitar Drenkarov Напълно споделям усещането, но изпадаме и в клопката да си мислим, че германското общество прави нещо хомогенно, което само по себе си е клопка на колективизма. Инак подобни „методи“ се имплиментират, защото работят много добре. Единствено интелектуалното внимание и концентрирана мисъл спасяват от тея клопки, imo.

Петър Краевски Става въпрос за политическата коректност, която е официална линия така или иначе.

Sashko Pavlov те мисля че наште журналя преиграват, иначе, ако е вярно, да си настръхват срещу немските цигани и да не бъркат етнос с гражданство.

Angel Hadjipopgeorgiev Журналющината навсякъде е платена.Още през 94-та в Холандия една студентка ми каза „Вие българите много крадете“ и като реагирах, че това са цигани, тя ме попита какво пише на паспортите им.Още повече има доста Нецигани, които крадат, мамят и дори убиват.Гадното в случая е, че когато прословутите „бежанци“ вършат подобни мерзости пресата си трае…

Dimitar Bozov ficken deutschland

Ваня Майсторска А ние ще се засрамим ли веднъж истински, без да търсим винаги оправдание и аргументи, че уж е така, ама не съвсем, щото нас все ни третират различно, не по европейски. То пък много сме заслужили, хайде, холан… Малко смирение поне в дните на Рождеството не е излишно.

Розалия Александрова Петьо, улучил си в десетката!!! БРАВО!!! АМАН ОТ ЕВРОИНФАНТИЛНОСТ!

Собствените ми коментари към постинга на Краевски остават великодушно игнорирани. За протокола, ето ги тук:

Zlatko Enev Ето един типичен репортаж от немска медия. И къде точно тук „гърми“ нещо си?

Петре, когато говориш нещо, имай предвид, че те четат и хора, които са в състояние да го проверят…

Der U-Bahn-Treter von Berlin-Neukölln ist der Berliner Polizei und Staatsanwaltschaft inzwischen namentlich bekannt. Er konnte aber noch nicht festgesetzt werden. Laut „B.Z.“ hat er sich womöglich nach Bulgarien abgesetzt.

Nach dem brutalen Fußtritt gegen eine 26-jährige Frau in einem Berliner U-Bahnhof haben Polizei und Staatsanwaltschaft den Hauptverdächtigen identifiziert. Der nun namentlich bekannte Mann konnte aber noch nicht gefasst werden, wie der Sprecher der Berliner Staatsanwaltschaft, Martin Steltner, am Mittwoch sagte. Weitere Details nannte Steltner aus ermittlungstaktischen Gründen nicht.

Wie die „B.Z.“ meldet, hat sich der Haupttäter womöglich nach Bulgarien abgesetzt. Staatsanwaltschaftssprecher Steltner sagte dazu: „Wir werden dem nachgehen“. Der Angreifer soll aus Bulgarien stammen, wie die anderen drei Männer auf dem Überwachungsvideo auch.

Dem Bericht zufolge konnten die Ermittler den Haupttäter nicht an seinem Wohnort in Berlin aufspüren. Bereits am Montag verhörte die Polizei einen mutmaßlichen Begleiter zu dem Fall, der später wieder auf freien Fuß gesetzt wurde. Insgesamt seien dessen „Einlassungen nicht besonders brauchbar“ gewesen, wird ein Fahnder zitiert. „Zumindest konnten wir ermitteln, dass alle Tatbeteiligten offenbar verwandt miteinander sind“, so der Fahnder demnach weiter.

Die Frau war durch den plötzlichen Fußtritt in ihren Rücken eine Treppe im U-Bahnhof Hermannstraße in Neukölln hinuntergestürzt. Die Tat ereignete sich bereits am 27. Oktober, sie wurde aber erst in der vergangenen Woche bekannt. Auf einem Film vom Tatort, den die Polizei veröffentlichte, sind vier junge Männer zu sehen. Die Bilder stammen aus einer Überwachungskamera.

Der Fall hat bundesweit für Aufsehen gesorgt. Einige Prominente unterstützen die Suche nach dem Täter und haben zum Teil selbst Belohnungen für Hinweise auf den Täter ausgesetzt.

Zlatko Enev Щото демагогията процъфтява там, където „фактите“ са кой квото му скимне…

Zlatko Enev Всичко, което се казва е, че „може би е заминал за България“ и „предполага се, че нападателят произхожда от България“. И какво друго да кажат, след като е издухал накъм България?

Zlatko Enev НИКЪДЕ не се споменават думички като „ром“, „циганин“ и прочие.

Zlatko Enev Ей ти пример за това КАКВО се случва с Европа, когато тя бъде „побългарена“, примерно във Фейсбук…

Приключвам без по-нататъшни коментари. Топката, както се казва, е във ваши ръце, уважаеми читатели.

thumb_Zlatko_2016Златко Енев е български писател и издател на „Либерален Преглед“. Досега в България е публикувал шест книги (трилогията за деца „Гората на призраците“ (2001–2005), романите за възрастни „Една седмица в рая“ (2004) и „Реквием за никого“ (2011), както и есеистичния сборник „Жегата като въплъщение на българското“ (2010). Детските му книги са преведени на няколко езика, между които и китайски. Живее в Берлин заедно с двете си деца.

Когато погледът се превърне в думи

Тръби за никъде

Facebook коментари

Бинар коментари (6) :

 1. Благодаря на г-н Златко Енев за правото на отговор в „Либерален преглед“, както и за коментара му под моята статия:

  „16-12-2016 | Златко
  Кратката ни дискусия във Фейсбук ме убеди, че действително съм разбрал погрешно намеренията и идеята на текста на господин Краевски. Поднасям тук публичното си извинение, плюс съдържанието на разговора ни от Фейсбук:“… Следва диалогът ни на лични.

  Ето и моят отговор:

  http://librev.com/index.php/discussion-bulgaria-publisher/3128-demokratziyata-ne-e-razmahvane-na-prast-ot-posledna-instantziya

  Това е демократичният начин за изглаждане на недоразуменията – открито, честно и без удари под кръста. Весели празници на г-н Енев и на читателите на „Либерален преглед“!

 2. А това е официалният ми отговор под постинг в профила на г-н Енев (надявам се, че няма да бъде изтрит):

  Г-н Енев, пишете в сайта на радио Бинар, цитирате ме, без да сте взели моето съгласие. Казвате неистини – никога не са изтривани ваши коментари под моя постинг във Фейсбук. Това може да се провери. Моля, не размахвайте пръст като единствен тълкувател на либералното. Демокрацията е уважение към мнението на другите. А и не разбирам какво против може да имате срещу това да НЕ СЕ ОБВЪРЗВА престъплението с етноса, народността, националността или расата? Това е моята теза. Наистина не разбирам вашата настървеност. Бъдете здрав и всичко добро.

  С това смятам темата за приключена. Усмивка! :)

 3. Един от многото примери на заглавия, за които говоря – Дейли Мейл:

  Pictured: The cowardly Bulgarian brute ‘who kicked a woman down a flight of stairs at a Berlin subway station before fleeing to his native country’

  Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-4037184/Pictured-cowardly-Bulgarian-brute-kicked-woman-flight-stairs-Berlin-subway-station-fleeing-native-country.html#ixzz4Syl9q0LN

  Моля, г-н Енев да не раздава медийно правосъдие като някой взел либералната идея под аренда и то само под въздействието на внезапен impetus, а да се опита да прилага това, което проповядва – уважение към мнението на другите. :)

 4. „Случаят е централна тема в германските медии днес и предизвика буря в социалните мрежи.“ Дойче веле. Цитат от Централната новинарска емисия на БНТ1 от тази вечер… Мда, всичко било на нервна почва, казват… не знам, може и да са прави? :)

 5. И още нещо – нито един коментар не е изтрит от мен. Твърдението на г-н Енев за „великодушно игнориране“ е чиста инсинуация. Това може да се провери. Моля за почтеност и диалогичност. А информациите и днес бяха доста, включително за група интелектуалци, които давали 60 000 евро за откриване на извършителя и т.н. Вникнете в същността на това, което казвам. Благодаря.

 6. Написаното от г-н Енев е тенденциозно. Не разбирам какво против има да не се обвързва престъпление с етнос, народност, националност или раса? Цитатите за извършеното в метрото са многобройни. Това, че алармирам да се избягва демонизирането на обществени групи, а всеки да си плаща за извъшеното, нима излиза от границите на политическата коректност? И защо един обикновен гражданин като мен да няма право на мнение по проблемите на либералното общество? Не разбирам. Демокрацията е размяна на мнения. Не сочене с пръст. Не демонизиране, защото не си на определена позиция. Надявам се някои хора да се свестят и да започнат да разсъждават трезво и демократично. Благодаря. Апропо, цитиран съм, без да е искано моето съгласие. Весела вечер на всички.