Червеният тръбач на Коледа

Share

×

20140716-Nils-Landgren-Funk-Unit-Kulturarena-Jena-7052

Тромбонът на Нилс Ландгрен не може да бъде сбъркан. Поръчков от Ямаха, с името му, гравирано в червения метал. И със звучността между фънк и балада. А от 2006-а – и като тръбач на Дядо Коледа. Естествено, в червени одежди и заобиколен от приятели.

Издавани от АСТ, петте поредни албума „Nils Landgren – Christmas With My Friends“ са с различно съдържание. В горното видео е единствената мелодия с две версии – първоначално като соло на чело на Ларс Даниелсон, а във втория диск от поредицата (2008) – с тромбона на Нилс, саксофона на Йонас Кнутсон, хор и пианото на Ида Странд, която му остава вярна и в следващите формации, участващи в коледните записи през 2012-а и 2014 г. Концертите се редуват в църкви в Швеция и Германия, а продажбите са платинени (за три албума) и златни – засега – за тазгодишния.

В първата ни селекция влизат композиции от първите два диска, като най-голямо е разнообразието на имена в началния. Там откриваме вокалите на Виктория Толстой (правнучка на Лев Николаевич), пианото на Буге Веселтофт, китарата на Улф Вакениус (прекрасно соло в една от малкото американски пиеси в албума, White Christmas) и баса на Ларс Даниелсон. Вторият, наречен от Щерн „зимно северно звездно небе“ е по-софт без да бъде поп (благодарение и на кантелето на Йохан Норберг), въпреки въвеждащото парче:

Във втория ден на Коледа ще представим плейлиста с откъси от последните три проекта на Нилс Ландгрен Christmas With My Friends.

nils-landgren-friends-2

По-различните коледни песни

Джаз от Jul-ската Коледа

Facebook коментари

Бинар коментари (0) :