Камион ме блъсна, трактора ме гази

rules-213510_960_720

Българската правосъдна система достигна нови върхове на своята неадекватност. Според тълкувателно решение на Върховния касационен съд, ако пешеходец бъде блъснат от автомобил на пътека тип „зебра“, то той също ще носи вина за катастрофата. В случай, че човек е навлязъл внезапно на пътното платно, не е преценил скоростта на идващите коли и тяхното разстояние до пътеката, той автоматично става виновен.

До решението се стигна след като ВКС намали присъдата на мъжа, сгазил Лора Казанлиева във Варна през 2011 г., с аргумента, че тя е съпричинила катастрофата. Тогава правосъдният министър и главният прокурор поискаха тълкуване на закона. Добре го разтълкуваха съдиите, няма що! Вместо да заприличваме на цивилизованите страни, в които щом пешеходец стъпи с крак на зебрата, колите заковават на местата си, у нас става точно обратното. И как ли многоуважаемите магистрати ще изискват от едно дете или старец да преценява скорости и разстояния?

Ще ми се въпросните членове на ВКС поне за малко да слязат от мерцедесите си и да се опитат да пресекат някоя пешеходна пътека. Не е лесно, нали? С решението си съдът най-нагло удря рамо на нарушителите. Наказанието на шофьор, убил на пътя, макар и движел се с превишена скорост, трябва да бъде смекчено заради пешеходеца, който не се е огледал или е стъпил внезапно на пътеката. Смeкчено?! WTF?!? „Гениална” съдебна система имаме, направо да ни завидят старите демокрации.

В същото време статистиката на пътя е повече от плашеща. Около 300 шофьори всяка година убиват или раняват тежко пешеходци при катастрофи. Само денонощие по-късно престъпниците вече се разхождат на свобода. Средно година и половина продължава процесът на доказване на вина, а присъдите са в долната граница, предвидена в закона – две години. През последната година 22-ма пешеходци са признати за виновни, че са били блъснати на пътя от автомобили. Деветима от тях вече не са сред живите. На чия съвест лежат те, скъпи магистрати? Съвест ли, какво точно беше това?

Ваните, които не почистихме

По-добре педераст, отколкото веган

Facebook коментари

Бинар коментари (1) :

  1. „щом пешеходец стъпи с крак на зебрата, колите заковават на местата си“

    Някой е играл много GTA и не е внимавал в час по физика, как може 1500+ килограмова машина да се закове на секундата, когато се движи с 40 километра в час (а в реалност и с повече)?

    Не е виновна правосъдната система, виновни са гласоподавателите и данъкоплатците, че са допуснали такива нелепици да са тема на разговор от някакви мухлясали и миришещи на нафталин служители на законодателния орган.