Last Christmas: Почина Джордж Майкъл

George MichaelЧерната 2016-та продължава! Дори и в най-светлите си дни. Дядо Коледа, обръщай почерпения Рудолф и светкавично се прибирайте в Лапландия, да идва Новата 2017-та.

Един от последните колоси на поп музиката – Джордж Майкъл (George Michael), е починал миналата нощ в дома си в Оксфордшир, Великобритания, предаде BBC, а малко след това вестта бе потвърдена и от говорител на певеца.

Според съобщение на полицията в 13.42 часа местно време (15.42 часа българско) на 25 декември е била извикана линейка в частния имот на звездата. Причината за смъртта е сърдечна недостатъчност, заяви мениджърът на артиста Майкъл Липман, пояснявайки, че 53-годишният певец, композитор, аранжор и продуцент е издъхнал в съня си. „Цял живот съм имал проблеми със сърцето – то е най-големият ми приятел, но и моят най-смъртен враг“, метафорично призна Джордж Майкъл в едно от редките си интервюта, дадено през 2004-а след премиерата на Patience. Неговият последен албум с оригинален материал.

Нататък – до смъртта си, певецът водеше борба със събствените си страхове, но и болежки, в търсене на верния път, който да го изведе „на чисти места, при позитивни хора“; нееднократно обявяваше концертни обиколки от турнето с последния си проект „Symphonica“ в различните краища на света – в опит да се отърси от мрачните мисли за неизвестното си творческо бъдеще… Но без да му пука за индустрията и т.н шоубизнес, част от който дълги години бе и той самият. Пазеше в шепите на композиторската си муза единствено огънчето на истинската и красива музика. Такава, каквато той я разбираше.

„Очевидно хората имат нужда от Джордж Майкъл и от неговата музика. Феновете са тези, които са ме крепили през всичките години. С мисълта за тяхната обич и очакванията им си зададох въпроса какво, по дяволите, смятам да правя в идните няколко години, освен да кисна у дома и да се ужасявам. Вярата им ме крепи. Не, не я отнасям към религията… Не съм християнин, навремето дори се имах за атеист. Преди си вярвах, че съм тотален актьор, усещайки как се превръщам в една от най-големите звезди на света, но усещайки и още едно, по-важно нещо – че това не е на добро. Бях едва на 24 години, когато светът се завъртя около мен заради песните от Faith. Сега нося повече на критика, по-цялостен и улегнал съм, сякаш доверчив, ала още по-страхлив от края на 90-те. Може би затова и дразня хората повече, знам ли, намразих популярността… Но продължавам да съжалявам, че не съм се родил във времето на Бийч Бойс и Бийтълс. Днес индустрията изстисква всяка нова мода като гъба. Какво се случи с Оейсис? Дебютът им беше един от най-добрите за времето си (Секс Пистълс и Бийтълс – фифти-фифти), а вижте докъде я докараха… Целият бизнес се крепи на егото, суетата, самозадоволяването и ако се преструваш, че не е така, си наистина голямо лайно“, обобщава Джордж Майкъл.

- Животът ти е като…
Джордж Майкъл: … сапунка, ха-ха-ха. За което много често ми идва да си фрасна едно кроше – такова, от най-яките!

Това призна звездата в началото на 2007-ма. Годината, в която – скандал след скандал и хит след хит, една от най-влиятелните персони в шоубизнеса стигна и до нашата страна. Сподирен отново от хорското дюдюкане след признанието, че се опитва да се справи с депресията си, като лапа прозак, пуши трева и дори си купил лабрадор-териер (който се удави в Темза две години по-късно). В рамките на само някакви си три месеца Джордж Майкъл бе запалил канабис пред ТВ камерите; бе сбаран в мерцедеса си, задрямал след коктейл от опиати и алкохол „много потен и с включен iPod“. „Малко така, не пречи, дори помага“, намуси се етническият грък – най-излъчваният изпълнител по Националното радио на Англия за последните 20 години, с 11 номер 1 хита в чартовете на Острова.

Голяма част от тях прозвучаха и на 28 май 2007-а на столичния стадион „Локомотив“, където Джордж Майкъл изнесе изключително впечатляващо (като плейлиста и визии) шоу в подкрепа на медиците ни в Либия, част от своя 25 Live Tour. Пристигна с мегасцена (тази на Ю Ту и Ролинг Стоунс, строиха я 4 дена): качулка 80 тона; 21 метра височина, 50 широчина и 25 дълбочина, 2 командни пулта; 30 ултралуксозни контейнера (офис-кът, климатик, баня, тоалетна и… хол), и специална VIP-ложа (Circle Of Faith), под чиято козирка бяха настанени и роднините на медицинските сестри.

Заедно с певеца, публично обявил своята хомосексуалност през 1998-а, у нас беше и галеристът Кени Гос, с когото предстоеше да свият „семейно гнездо“ като две пиленца по Коледа. Но най-важното тогава за българските почитатели бе обещанието за „изненади, извадени от прахта на миналото“ и „нова музика, която, вярвам, да ви хареса като предишната“.

Дадена дума, хвърлен камък.

На 21 юни 2012-та той организира – макар и спорадичен, ривайвъл на проекта Уем! (Wham!), откъдето тръгна славата му. Дълги години Джордж се кълнеше, че е невъзможно да се събере отново с Андрю Риджли (Andrew Ridgely) поради „непреодолими различия в характерите и творческите виждания“.

„Ако не успееше да намери спойката в самия себе си, Джордж правеише всичко възможно да си я възвърне. Каквото и да му костваше – спомня си мениджърът на Уем! Саймън Нейпиър-Бел. – Именно това се случи, когато разбра, че с Уем! вече е свършено. От един момент нататък имиджът, който групата си беше изградила, не пасваше на собствените му разбирания. Тогава той пое по път, който за мнозина би бил равносилен на чисто самоубийство. Първо разби групата в най-върховия й момент, после отказа мултимилионни договори за концертни участия и за финал върна огромен аванс, който бе получил за реклама. По същото време прекъсна отношенията си с Андрю, негов неизменен спътник от детинство, и скъса договора си със своя мениджър – сиреч с мен. Струваше му се, че това е единственият начин да намери собственото си „аз“ и да представи реалносттта на медиите и публиката“.

Възраждането на хитовия дует обаче стана факт. Майкъл покани колегата си заедно да закрият финалните шоута от турнето му в Лондон. „Тези спектакли са специални. Те ще включват както най-големите ми успехи, така и парчета, които никога не са изпълнявани във Великобритания“, оповести вокалистът чрез официалния си сайт. Съвместната им изява с Андрю на „Earls Court“ бе големият сюрприз, част от световния обход 25 Live. Гиговете в столицата на Острова бяха на 24 и 25 август. Европейските шоута от турнето на Джордж Майкъл събраха над 1.3 милиона души.

29 юни, 2012 г. Подател: Изненада

„Здравейте на всички! На 29 юни тази година ще се навършат 30 години от деня в който „Warm Up”, моят първи сингъл, създаден от Andrew Ridgeley (в един от следобедите, в който и двамата трябваше да сме на училище!) влезе в английските класации. За да отпразнувам и отбележа тези 30 прекрасни години, издавам своята нова песен, „White Light” на същата паметна за мен дата. Въпреки че музикалната индустрия има традицията на подобни поводи да отбелязва стотиците милиони копия продадени албуми, броя счупени рекорди и отличията, получени през годините, аз бих искал просто да благодаря. Повечето от моите фенове знаят, че винаги съм мечтал за кариера на певец и автор на песни, още от ранна детска възраст, но всъщност дори и в най-смелите си мечти не съм си представял, че ще бъда отново тук след цели 30 години – здрав, щастлив и с усет, че имам още толкова много музика за раздаване. Невероятно е във всеки един аспект. Съдбата беше толкова благосклонна към мен – всичките тези милиони хора, които си купуваха записите ми, които идваха на концертите ми година след година, считано от 1982-ра. Наистина съм благословен и „White Light” е моето „Благодаря” на всеки, който има принос към моя успех. В това число имам предвид наистина всеки, дори пресата!!! Нека продължи още дълго“.

С обич:

Ваш: Джордж Майкъл“

А от снимката гледа един образ, от който е трудно да се отървеш. От от 80-те, та до днес – момчето с блестящи очи, ангелско лице, рошава светла коса и бяла тениска, което подскача и припява „Wake Me Up Before You Go Go“.

„Бях възнаграден за таланта си достатъчно добре и повече не ми трябват парите на публиката. Нямам нужда и да правя пари за някого в музикалния бизнес“, заяви Джордж Майкъл през 2004-а, когато издаде Patience. Заглавното парче е композирано и записано на пианото, на което Джон Ленън е написал класическата “Imagine” и с което Джордж Майкъл се сдоби срещу милион и половина паунда, за да не стане то „жертва на някое японско инвестиционно портфолио“…

Какво не ти харесва в това да си известен?

„Единственото хубаво нещо е, че мога да го използвам понякога за постигане на позитивен ефект. Разбира се, известността ми гарантира и определено публично внимание всеки път, когато издавам албум. Иначе, струва ми се, е доста очевидно, че не ми харесва да съм знаменитост, затова и по-рядко съм в центъра на медиите. Имам склонност да страня от хората, особено ако са събрани в големи количества. Това е някак си тъжно. Не мисля, че някога ще успея да преживея факта, че съм известен, освен ако не си направя лоботомия. Мисля, че съм се стремял към това единствено когато бях много млад. Ако се бях сблъскал със същината на музикалната индустрия на двайсет и няколко години, а не в по-зряла възраст, сигурно щях да взема по-различни решения за кариерата си. Но не мога да се оплаквам, защото сега съм по-щастлив отколкото когато и да било в живота си. Е, разбира се, дори и светът ми да е станал по-малък, винаги ще се намерят хора, които да се бъркат в него. Обаче аз познавам много добре жизнената си среда и начина, по който хората се отнасят с мен. Сега съм щастлив в собствената си кожа“.

Загубата на Джордж Майкъл е огромна, да!

Но една м-ъ-ъ-ъ-ъ-ъ-ъничка утеха остава: да сведем глава пред таланта на легендарния артист и да го изпратим „щастлив в собствената му кожа“.

Джордж Майкъл в хитове:

„Wake Me Up Before You Go-Go“,“Freedom“, „Careless Whisper“ и „Last Christmas“ (с Wham!); “Faith”, “I Knew You Were Waiting (For Me)”, “Monkey”, “I Want Your Sex”, “Praying For Time”, “I’m Your Man”, “A Different Corner, “Kissing a Fool”, “Heaven Help Me“, “The Edge of Heaven”, „Fastlove”, “Too Funky”. Чудесно включване в парчето „How Do You Keep the Music Playing?“ от албума на Тони Бенет Duets: An American Classic.

Досие

26 юни 1963 г.: Георгиус Кириакос Панайоту се ражда във Финчли, Лондон, в семейството на етнически кипърец, преименуван на Джек Панос, и англичанката Лесли Харисън, произхождаща от работническата класа. Има две сестри.
1975: Джордж и Андрю Риджли се срещат в Бъши Мийдс Скуул, Хердфордшир, и в края на същия деня решават да създадат група.
1979: Заедно с брата на Андрю – Пол, Дейвид Остин и Андрю Лийвър, Джордж основава ска-формацията Екзекютив. Тя просъществува 18 месеца.
1982: Остават само Андрю и Джордж и като УЕМ! дебютират с впечатляващо денс шоу в Top Of The Pops по Би Би Си.
януари 1984: Дуетът е на промоция в Китай. Успехът е небивал. Двамата са първите “западняци” с концерт на живо в страната с над 1 милиард население.
юни 1986: УЕМ! официално се разпадат с галаспектакъла “The Final”, изнесен на стадион Уембли пред 72 хиляди души.
1987: Faith на Джордж Майкъл влиза в историята като “най-успешният дебютен проект на всички времена”, продаден в 10-милионен тираж.

Другите „професии“ и по-значимите проекти на Джордж Майкъл:

Диджей в ресторант за танци в Бел Еър; общ работник; къса билети в киносалон.
Участва в „Do They Know It’s Christmas?“ с Band Aid (84).
Дуети със Смоуки Робинсън и Стиви Уондър за купона на Motown в Ню Йорк (85).
Дует с Елтън Джон в “Don’t Let The Sun Go Down On Me” на Live Aid на Уембли (85).
Бекинг-вокали за албума на Елтън Джон Ice On Fire (85).
Дует с Елтън Джон в “Nikita” (85).
Дует с Арета Франклин за сингъла му “I Knew You Were Waiting (For Me)”.
Дует със Стиви Уондър за “Superstition” по време на “кавър”-турнето му Cover To Cover (91). Заради вариантите по класиката на Стиви, Темптейшънс и Соул Ту Соул, сп. “Ролинг Стоун” определя Джордж за “най-добър певец и най-секси изпълнител на годината”.
Сътрудничество с Куин за песента им “Somebody To Love” на трибюта за Фреди Мъркюри на Уембли (24 април 1992).
Дует с Мери Джей Блайдж за кавъра на Стиви Уондър “As” в Ladies And Gentlemen (98).

Проблемите в живота на Джордж Майкъл:

- с какъв точно крем да скрие акнето си на младини;
- как да поддържа бакенбардите си вчесани при навика да си пипа бузите;
- храните, които докарват наднорменото му тегло: месо със запръжки, чипс, сладолед и пудинг по гръцки;
- алкохолът, депресията и самотата през 1985-86 г.;
- екстъзи – през 1986-87 г.;
- как да събере за видеоклипа на “Freedom” манекенките Синди Крауфорд, Татяна Патиц, Линда Еванджелиста, Наоми Кембъл, Кристи Търлингтън;
- борбата със Sony през 1988-1995 г.;
- 1987-а, когато цензурират “I Want Your Sex” – пилотният сингъл от неговия дебют;
- 1995-а, когато след края по делото със Sony двете страни си поделят по 7 млн. долара за разходите по него;
- 1996-а, когато “Spaceman” на Бабилон Зуу детронира “Jesus To A Child”. В Швеция пък сингълът тръгва под името “Jesus Got A Child”;
- 1997-а – кокаинът;
- 1998-а – инцидентът в парка “Уил Роджърс”, Бевърли Хилс, Лос Анджелис. 5 часа сутринта на 7 април (вторник). За ченгето Марсело Родригес, закопчало ръцете на мастурбиращия мъж, това бе просто криминален случай No 9802756. За света на шоубизнеса обаче това бе Георгиус Кириакос Панайоту = Джордж Майкъл. Човекът, чийто секс пожелаха 10 милиона, гласувайки в музикалните магазини за сингъла “I Want Your Sex”.

Сражението със Sony

1988: Sony претопява CBS, чийто артист е Джордж Майкъл.
1993: Недоволен от отношението (“Те гледат на своите хора като на софтуер!”) и от отказа да рекламират новия му имидж на сериозен певец, той предизвиква съдебно дело за “освобождаване” от “заробващия” договор за 6 албума.
1995: Съдията Джонатан Паркър оповестява, че това е възможно, само ако Джордж се откупи срещу 40 млн. долара, а Майкъл обжалва. Дейвид Гефън току-що е създал за Щатите медия-империята DreamWorks. В Англия пък действа Virgin. Двата гиганта плащат на певеца авансово тези 40 милиона. Сключва се контракт за два албума.
1997: Джордж Майкъл оповестява създаването на собствен лейбъл Aegean Records.

Мъжете в живота на Джордж Майкъл:

1990: лабрадорът Хипи.
1991: бразилецът Анселмо Фелепа. “Той преобърна живота ми”, твърди Джордж! През 1993 г. Анселмо умира на 32 години от СПИН. На него е посветен албумът Older.
1997: тексасецът Кени Гос. “Съдбата отново удари до ушите ми “сватбените камбани”… Майкъл обявява, че “ще минат под венчило” на частно парти.
1998: полицаят Марсело Родригес… На него е посветена песента “A Moment With You”.

Идолите в живота на Джордж Майкъл

Кевин Кийгън. От него “взима” тъмните очила и контактните лещи.
Фреди Мъркюри. Фронтменът на Куийн умира от СПИН в края на 1991 година.
Майка му Лесли. Починала през февруари 1997 година от рак.
Принцеса Даяна. Загинала драматично в катастрофа през септември 1997 година.

Проблясъците на Джордж Майкъл:

“Първата половина от кариерата си изкарах в обвиненията, че съм хомосексуалист. Не бях и помирисвал мъж. Когато наистина започнах връзки с мъже, никой вече не говореше за мен като за обратен.“

“Сам създадох типа Джордж Майкъл, който поработи за мен здраво повече от 10 години. Сега е време да убия плейбоя от Тропикана и да унищожа това чудовище!”

“Като млад чуках наляво и надясно – де когото сваря – но да съм бил влюбен? О, не!!! Това се оказа и една от капиталните грешки в живота ми. Дори хубавиците, които съдбата изля върху мен, не можаха да ме научат на любов. Срещнах истинското чувство години по-късно и с него ме запозна господин.“

„В една хомосексуална връзка 10-годишен юбилей е равнозначен на 50 години хетеросексуален брак, нещо като златна сватба“.

George-Michael gg

Бел.ред: Сбогом, Джордж! Ще ни липсваш…

Черните ангели

Сценична треска - Минимум квартет

Facebook коментари

Бинар коментари (0) :