БНР и Музикаутор – дискусия в СЕМ

БНР и Музикаутор се съгласиха да седнат отново на масата на преговорите в следващите дни. Това е резултатът от състоялата се днес среща между двете институции с посредничеството на Съвета за електронни медии (СЕМ).

Поради забраната от страна на Музикаутор, от 1 януари 2017 г. БНР спря да излъчва в програмите си музика на членовете на сдружението на авторите на музика, текст и аранжименти. Повод за забраната стана искане на дружеството за колективно управление на права БНР да повиши в пъти средствата, които плаща за използване на музика. В резултат на забраната Националното радио поиска намесата на СЕМ, НС и Министерството на културата, тъй като не е в състояние по този начин да изпълнява функциите си на обществено радио и нарушава програмните си лицензи.

На срещата в СЕМ генералният директор на БНР Александър Велев неколкократно подчерта, че БНР няма да преговаря под натиск и предложи Музикаутор да оттегли нотариалната си покана за забрана на излъчване на тяхна музика и след това да се започне широка обществена дискусия за повишаване на сумата, която радиото плаща за права.

Експерти на СЕМ изнесоха данни, от които е видно, че през 2015 г. БНР е платило двойно по-висока сума за авторски права от предходните години, макар такова увеличение да не е било предвидено в бюджета на радиото, а бюджетът да не е увеличаван. Макар че бюджетът на БНР и за 2017 г. също не е увеличен, в процеса на преговорите общественото радио е предложило да увеличи с 20% сумата, изплащана на сдружението на авторите, което обаче е отхвърлено от Музикаутор.

Представителите на Музикаутор от своя страна настояха, че искат не просто увеличение на изплащаната сума, а изцяло нова рамка за договаряне на дължимите суми.

Членовете на СЕМ многократно и настойчиво зададоха въпроса какво налага Музикаутор да използва такава крайна мярка като нотариална покана, което е фактическа забрана за излъчване на музика, която води до хаос и неприятни последици и за двете страни, но не получиха смислен отговор. Позицията на Музикаутор беше, че БНР 6 месеца не желаело да преговаря – макар от самото сдружение да потвърдиха както че преговори е имало, така и че БНР е предложило увеличение на парите, което те са отхвърлили.

Въпреки многократните молби на СЕМ Музикаутор да изтегли нотариалната си покана, която единодушно бе окачествена като натиск срещу БНР, и така да даде възможност да започнат нормални преговори между двете страни на чисто, дружеството на авторите не се съгласи.

В крайна сметка със съдействието и под наблюдението на СЕМ, по инициатива на БНР бе постигнато съгласие преговорите да продължат  - „още днес, щом трябва“ по думите на Музикаутор. Оказа се обаче, че първо исканите от Музикаутор тарифи не са одобрени от Министерството на културата, и второ – исканата от дружеството нова рамка за изчисление на дължимите суми (въз основа на която то обявява претенциите си) не е предоставена на БНР, така че няма как да има среща, на която да има преговори по нея. На искането на Александър Велев да му я изпратят веднага, за да я обсъди Управителният съвет на радиото и да вземе становище, от Музикаутор си признаха, че такава всъщност дори не съществува и не са в състояние да я подготвят по-рано от утре.

Музикаутор се ангажира да подготви и изпрати такава на БНР в петък, а УС на БНР да я обсъди и в понеделник двете страни да седнат отново на масата за преговори.

"Зимна приказка" в БНР

Сирак Скитник 2016

Facebook коментари

Бинар коментари (22) :

 1. По-изкривена интерпретация не бях чела. Браво за „журналистическия“ подход на БНР! Срам за професията…

 2. БНР ще си има колкото си иска излишък. Той е изгладуван малко или много, точно през 2015 бяха резнати хонорарите НА ЖУРНАЛИСТИТЕ в радиото! Не на шофьорите, секретарките, общите работници, техниците и т.н., а баш на тези, които правят продукта „радио“! И не е работа на Музикаутор да се бърка КЪДЕ И КАК радиото да си изразходи излишъка!!!

 3. През 2015г. БНР имало 1.3 млн. излишък. Как така няма пари да плаща?

 4. Велев не може да смята….БНР имало договор за 40% музика, ползвало 55%. Разликата от 15 % е почти 39-40% ръст спрямо основата. Как такива хора управляват бюджети за милиони…може сато си правят по-прости сметки

 5. Браво на Велев, че не се огъва пред тоя рекет! Ако беше Янкулов, досега да е клекнал пред натиска на Музикаутор, като вземе нужните пари от хонорарите на журналистите (както направи през 2015, лъжейки по всички телевизии как щяло да отпадне ДМС, а то не отпадна) и да вкара радиото в още по-голяма криза! Дано този период никога повече не се връща!

 6. едно не разбрах, след като шефът на радиото, каза че сами са предложили да плащат с 20% повече, при все че са излъчвали с 15% повече музика (по справки на Музикаутор), тоест сами предлагат да дават дори повече пари, какво искат ония иззедници? Кръвопийци нещастни

 7. за звука плаща ли се авторско право?

 8. Еееее…. безобразие!!!

 9. няма звук!

 10. Ще я караме на преразказ по картинка

 11. Моля оправете звука!!!

 12. И за това ли взимате 40 000 000 млн. лв. ?

 13. Няма звук

 14. И ако това не е тенденциозно….точно когато представителите на Музикаутор говорят се сетихте да спрете звука…..

 15. Досега се чуваше на пресекулки, сега изобщо няма звук.

 16. абе бедствие…заради снега прекъсва…

 17. Оправете звука!!!!

 18. Шефа на Музикаутор много нагло човече излезе. Откъде накъде ще дава идеи откъде да спестява радиото, за какво да харчи и какво да не харчи? Случайно известно ли му е, че за последните години БНР е пуснало 4 нови регионални станции + Радио Бинар със 7 стрийминг канала, а бюджетът на радиото е НЕПРОМЕНЕН? Тоест със същите пари, още 5 нови програми! А предавателите на Хоризонт и Христо Ботев са много повече, това коства огромни пари. Минималната работна заплата се качва през месец, а заплатите на служителите н БНР се са качвани с години. Господата от Музикаутор прекаляват с претенциите, които не почиват на никакви икономически реалности. С извиване на ръце доникъде няма да се стигне

 19. Мръсни рекетьори! Като давате пример как Румъния, Италия или Гърция давали над 1% от бюджета на държавното си радио, защо не сравните колко пари получават като субсидия от държавата? Къде са 100 милиона евро, къде са 21 милиона евро, които получава БНР! Защо не сте в някоя правова държава там да извивате ръцете на обществена медия, да видите какво ще се случи!

 20. Моля, добавете звук и картина!

 21. Моля, добавете звук и картина!