Пълният член на нашата неграмотност

кирил добрев-гербГрамотността не е една от силните страни на нацията ни. Всички засегнати от това твърдение веднага ще кажат: „Всяка нация е неграмотна. Бил съм в Англия и там правят постоянно грешки“. Ние много често обичаме да се оправдаваме, че и другите са като нас, вместо да направим нещо по въпроса и да променим положението, в което се намираме.

А неграмотността в страната ни е факт. И си мисля, че не в образователната система е заровено кучето, а в липсата на стимул да пишем и да се изразяваме грамотно. Защо децата да пишат грамотно, когато възрастните не го правят, а и все по-малко обстоятелства им го налагат. Така неграмотността неусетно се превръща в част от националните ни особености.

Заобиколени сме от правописни грешки и дотам сме свикнали с тях, че все по-рядко ни правят впечатление. В същото време последните няколко години се заражда една вълна на национализъм, хората от която пледират за утвърждаване на българщината. Това е чудесно! Ще се утвърдим като още по-големи българи, но накъде сме тръгнали, без да познаваме основния стълб на всяка една нация – езика? И докато никой няма да забележи грешките на обикновения човечец, едва свързващ двата края, то при родните депутати те лъсват веднага.

През последните няколко дни един такъв случай разлюля медийното пространство и социалните мрежи. Депутатът от ГЕРБ Кирил Добрев (на снимката горе) е внесъл проект на нов „Закон за съхранение, чистотата при употреба и развитие на българския език“ (Бел.ред. – в цитатите е запазен оригиналният правопис на депутата)В него има такива абсурдни предложения като например: „При музикално-сценични спектакли текстът се пее на български език, а оригиналният текст на либретото се възпроизвежда симултанно на екран“.

eeerНо не в това е големият проблем на този законопроект. Проблемът е, че той е поредният нормативен документ, писан от български депутат и пълен с правописни грешки. Парадоксално е – в него се говори за чистота на езика, а самият му автор показва колко далеч е от познаването на собствения си език.

Не, не бива в този момент да разпънем на кръст Кирил Добрев за пропуска на няколко пълни члена, запетаи или за написването на „република България“ с малка буква. Грешките му обаче издават не случайни пропуски, а пълна неграмотност, особено по отношение на пунктуацията в българския език.

По-страшното тук е, че казусът Добрев се е превърнал в симптоматика, че народни представители стават неграмотни хора. Всъщност, никой не им иска доказана грамотност при постъпването на тази длъжност. Дипломи за образование – да, но не и грамотност. А това в страната ни, както знаем, са две съвсем различни неща.

Последният фрапиращ случай на депутатска неграмотност беше през януари 2015 г., когато народни представители от ДПС внесоха „Законопроект за изменение и допълнение на Закон за българските лични документи“, пълен с правописни грешки. Тогава проф. Петър Иванов откри в текст от 86 думи цели 28 грешки.

Защо се стигна до този феномен, наречен „депутатска неграмотност“? Феномен ли е изобщо, или най-нормален факт, продукт на цялостното състояние на държавата ни? Нека всеки един от нас се замисли на какво дередже е правописът му и сам ще си отговори на тези въпроси. Доколко ще бъдем грамотни, е личен избор, но депутатската грамотност би трябвало поне малко да ни интересува. Все пак това са хората, които сме си избрали да ни управляват.

Как да им помогнем? Да ги пратим на курс? Страхотна идея! В началото на 2016 г. стана ясно, че депутатите са заделили 216 000 лв. от държавния бюджет, за да могат да учат чужди езици. Предвидени са три курса – по английски, немски и френски. Очевидно вече е крайно време към тях да прибавят и българския, преди да е влязъл в графата им с чуждите езици…

iskah

Живот до второ нареждане

Българският Холокост

Facebook коментари

Бинар коментари (15) :

 1. Правилно е да се пише симултанен, също и симултанна, симултанно, симултанни. Думата е заета от немски (simultan) или френски (simultané).

  Източници
  Официален правописен речник на българския език. С., БАН, Просвета, 2012, с. 576.
  Речник на чуждите думи в българския език. Състав. М. Филипова-Байрова и др. С., БАН, 1982, с. 781.

 2. Правилното изписване е именно „симултанен“ – без второ „т“.

 3. До “ ха „: Извинявайте, че съм ви повишил до званието – трол. На троловете поне им плащат да сеят злъч под текстовете. Не, не съм приятел на автора, но прочетох статията и ми хареса. Образованието ми е свързано с музиката и следя Бинар отдавна. Видях, че самоцелно се заяждате, явно имате някаква фиксация щом следите и постовете му във фб. Фейсбук е свободна зона и в нея всеки пише както си иска, грешките там не са никакъв критерий за грамотност. Виждал съм филолози да правят постоянно грешки в социалните мрежи, това не ги прави по–малко кадърни или грамотни. Вас май ви е яд, че текстът се харесва и чете, или просто завиждате на автора. Вземете мерки, със злоба като вашата, навярно животът ви е много труден.

 4. Вижда се, че не сте наясно с думата трол. Вижда се, че сляпо защитавате „коректора“. Пази Боже, ако и Вие сте скаран със запетаите така, както е скаран този „коректор“. Бяхте ли на страницата му във Фейсбук, забелязахте ли некорекното място на запетаите в постовете му. Може да сте му приятел, може да сте самият автор, но приятелството не означава замазване на проблема, а посочването му. Услугата, която правите е злокачествена.Не забравяйте, че има хора, които ще му повярват и ще започнат да преповтарят грешката, за която и Вие ще имате вина!

 5. Представяте ли си колко са им грешките ПО СЪЩЕСТВО? В областта, от която ние нищо не разбираме и разчитаме на тях?
  Щом най-елементарните им знания са дотам, колко ли са останалите им знания?

 6. До “ ха “
  Гледаш сламката в окото на другите, пък гредата в своето око не виждаш. Когато започнеш да пишеш, тогава ще коментираш правописи и ще даваш съвети. Аман от тролове, които се правят на умни. Радвам се, че в Бинар започнаха да излизат подобни материали.
  Продължавайте в същия дух, има смисъл!

 7. Текстът е страхотен.Ние читателите имаме нужда от повече такива честни и открити текстове.Това,че в коментарите някои се хващат за автора, а не за темата показва,че той е уловил същината на проблема. И тази същина не се харесва на някои хора.Защо?

 8. И да добавя! Не се прави на коректор, а се справи със запетаите, че са ти Ахилесовата пета :) Разгледах страницата ти. Правописът ти е за измъчена четворка!

 9. Човече, защо не си пишеш поезията и хайку-то, ами си тръгнал да навлизаш в дебрите на езика ни. Не проявявай неучтивост към него. Не поправяй правилните думи, че влизаш в отбора :)

 10. До Езиковед-симултанТен,симултанТно и…..наистина е чуждица!

 11. До „От Пълен член“.

  Какво имате предвид, отправяйки забележката към автора на статията? И правописът, и пунктуацията са безупречни! Напълно го подкрепям!

 12. Думата „заимствал“ е написана правилно: заем – заимствам – заимствал.

 13. Това е едно от най-странните правописни правила .Правилото за употреба на пълен и кратък член при имената от мъжки род от единствено число.По отношение на определеността разлика в значението между пълния и краткия член не съществува.Пряка връзка има с употребата на падеж.Пълният член посочва именителен падеж.Няма нито един говор(диалект), в който да присъства подобна съвместна диференцираща употреба на пълен и кратък член.Българските наречия си служат или само с пълен,или само с кратък член. Очевидно е,че правилото е изкуствено и безсмислено в повечето случаи.Освен това правилото е непоследователно, защото го няма в женски род, среден род и множествено число.

 14. Хубаво би било,като пишете такава статия и вие да знаете кога се пише пустият му пълен член

 15. А каква е грешката в „симултанно“? Че е чуждица ли?