Да оцелееш след 220 км/ч

След бомбардировка от сервиси с поне 220 км/ч Григор Димитров оцеля в първия си мач от силния турнир по тенис Garanti Koza Sofia Open (от сериите АТП 250) в столичната „Арена Армеец“. Българският топ състезател надделя с 4:6, 6:3, 7:5 в сблъсъка си с полския великан Йежи Янович.

Високият 204 см Янович, който е от волейболно семейство, в момента е №267 в световната ранглиста, но това се дължи на почти година отсъствие от кортовете заради травма. А мачът, който изигра срещу Григор, е индикация, че Йежи има сериозното намерение да се завърне към върховете. И бе близо да стори това от турнира в София, но бе спрян от Григор Димитров и най-вече от 10-те хиляди зрители по трибуните.

Феновете почти изпълниха пълния капацитет на съоръжението, като създадоха доста балканска атмосфера, типична за мачовете от Купа „Дейвис“. Главният съдия многократно трябваше да умолява зрителите да запазват добрия тон. Дори се стигна и до предупреждение от супервайзъра на турнира заради непрестанните подвиквания между първи и втори сервис, които изкараха от равновесие Янович. Това се случи в ключовия втори сет, в който Григор успя да пробие съперника си и след това да изравни след 6:4.

Grigor_Dimitrov_2017

След края на двубоя Гришо посвети успеха на своите фенове, които въпреки каноните за тишина по време на разиграванията в тениса го подкрепяха с цялото си сърце. Колкото и да не му хареса на Янович шумната и страстна публика в София, тенисът (и спортът като цяло) е за феновете. И е тягостно да се играе пред полупразни трибуни, докато е доста по-хубаво, когато залата е пълна. Но след загуба могат да се търсят хиляди оправдания, а Янович да помисли и за останалите компоненти от играта си освен началния си удар. А не да се оплаква от феновете.

Следващият съперник на Григор е сърбинът Виктор Троицки (днес от 18:00 ч.), но като че ли след преодоляното препятствие от Полша (и то какво препятствие!) и след отпадането на поставения под №1 в схемата Доминик Тийм от Австрия пътят към трона в София за българския ас се разчиства.

На нас не ни остава нищо друго, освен да продължим да се наслаждаваме на тенис с марката „Григор Димитров“, такъв, какъвто видяхме в мача срещу Янович (точката на турнира до момента може да видиш във видеото). Въпреки сервисите от по 220 км/ч…

Ефектът Григор в три снимки

Иван Абаджиев - една легенда на 85

Facebook коментари

Бинар коментари (1) :

  1. Селяндурска работа. Едно 90% от тая публика сигурно никога дори не са гледали тенис по телевизията преди да научат за успехите на Григор Димитров. В тениса има етикет който публиката трябва да спазва и той включва пазенето на пълна тишина по време на разиграванията. Но бай ти Ганя е над тея неща :)