Големият Боян Радев на 75

24/02/2017
През 2014 г. Боян Радев получава трофея на Международния олимпийски комитет "Спорт и изкуство" за приноса му в двете области.
През 2014 г. Боян Радев получава трофея на Международния олимпийски комитет „Спорт и изкуство“ за приноса му в двете области.

На 25 февруари 75-ия си рожден ден посреща легендата на българския спорт Боян Радев. Той е първият българин, двукратен олимпийски шампион в класическата борба до 97 кг – от Игрите в Токио през 1964 г. и от тези в Мексико четири години по-късно. През 1966 г. е и световен шампион от първенството в Толедо. В богата си визитка има и два сребърни медала от световни шампионати (1962 г. и 1967 г.).

Логично е обявен за Заслужил майстор на спорта, а през 2009 г. получава най-високо отличие на Международната федерация по борба – „Златната огърлица“.

Освен завидните спортни успехи, Боян Радев разполага и с уникална колекция от картини на най-добрите български художници. Освен това е и дарител №1 на Националния исторически музей, където в зала, носеща неговото име, са изложени над 170 експоната, сред които икони, дърворезби, каменни пластики и други.

По повод юбилея на Боян Радев ви предоставяме интервю за Българското национално радио, което той дава през 2003 г. и което е запазено в Златния фонд на БНР. Това става след изложба в Софийската градска галерия на картини на български художници, които Радев избира да покаже от своята богата колекция.

Как Боян Радев описва художниците?

Завистта – порок или добродетел?

Какъв човек е българинът?

Цялото интервю, което дава Боян Радев за БНР, е направено през 2003 г.

Binar

от

публикувано на: 24/02/2017

БНР© 2018 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: