Купа Странджа – българската реклама на бокса

Тинко Банабаков записа триумф за България при най-леките.

Тинко Банабаков записа триумф за България при най-леките.

През последната седмица в сърцето на Борисовата градина в София, в реновираната зала „София“ боксът бе основната атракция. Тогава се проведе 68-то издание най-стария турнир за аматьорски бокс „Купа Странджа“.

Равносметката за България е повече от успешна след като страната ни спечели отборната титла (мъже и жени) с цели 12 отличия. Над 230 участници от цял свят взеха участие в надпреварата, а по време на финалните схватки в неделя настроението около ринговете бе повече от приповдигнато. Така, както подобава на един спортен празник, в какъвто се превърна „Купа Странджа 2017″. Около 500 фенове дойдоха да гледат финалите в неделния следобед, като атмосферата си заслужаваше – скандирания, знамена и бокс от много високо ниво.

Станимира Петрова - шампионката ни при жените.

Станимира Петрова – шампионката ни при жените.

Организацията на турнира също бе на висота, за което свидетелства и мнението на официалния супервайзър Тима Виорел от Румъния. „Това беше много успешно състезание – с много участващи държави и силни боксьори. Поздравявам президента на Българската федерация по бокс Красимир Инински за това. „Странджата“ е много добра промоция на бокса, а по принцип спортът е най-добрият посланик на всяка страна по света. Всичко беше много добре организирано през последната седмица и аз просто нямам какво повече да желая“, коментира румънецът.

„Купа Странджа 2017″ показа, че аматьорският бокс, който е и олимпийската дисциплина, също може да бъде така атрактивен, въпреки че е далеч от милионите в професионалния бокс (който обаче не попада в олимпийската програма). И най-вече, че България продължава да съхранява традициите си в тази дисциплина и разполага с много талантливи и вече доказали се шампиони и шампионки.

Даниел Асенов е един от най-обещаващите ни боксьори.

Даниел Асенов е един от най-обещаващите ни боксьори. Снимка: Владислав Христов

Ето и всички шампиони за България в отделните категории от „Странджата 2017″:

Мъже

Тинко Банабаков (49 кг)

Даниел Асенов (52 кг)

Петър Белберов (+91 кг)

Жени

Станимира Петрова (54 кг)

Големият Боян Радев на 75

Facebook коментари

Бинар коментари (0) :