Треска за Трън, злато за концесионерите

На 26 март заедно с предсрочните парламентарни избори ще бъде проведен местен референдум „за“ или „против“ добива на полезни изкопаеми в Трън.  

В община Трън злато има. Проучванията са направени преди години и сега „Асарел Медет“ се опитва да получи концесия за златодобив в района. Това е компанията, която стопанисва медния рудник в Панагюрище – града с най-много заболели от рак в България. Според проекта в Трънско ще има няколко подземни и открити рудника, флотационна фабрика и две хвостохранилища.

Филмът на Патрик Смитьойс алармира за вредите от минната индустрия върху здравето на хората и заобикалящата ги природа.

Печалбата не отива за миньорите. От добива на цветните метали в България ще забогатеят ужасно много 4-5 души, а останалите българи ще се заринат в боклуците на тази индустрия за хиляди години напред.

Фирмите ще кажат, че строят модерни фабрики и тяхното производство е обезопасено, че работят с най-модерни технологии и че здравето и природата са първата им грижа. Няма да има опасност за нашите момчета, защото всичко е механизирано. Но на повечето места в България близо 30 години нищо не е инвестирано в мините и миньорите работят в мизерни условия.

След добива рудата се обработва във флотационна фабрика. Металите се извличат с много вода и най-различни химикали. В повечето случаи металите съставляват по-малко от 1 % от цялата маса, а всичко останалото се изхвърля навън. Отпадъците отиват в хвостохранилището – едно огромно изкуствено езеро, където неизползваемата маса се утаява с една част от химикалите, а другата прелива в най-близката река.

Обикновено концесионерът взима 98.5% от приходите и само 1.5% отива за държавата. Реално за Трън остава само треската за злато.

Холандецът Патрик Смитьойс живее в България заедно със семейството си. Той е активист в различни инициативи със социален характер у нас. Вярва, че Трън може да се развива като туристическа дестинация и това да бъде препитание за хората. Убеден е, че гражданската съвест ще попречи на задаващата се екокатастрофа в България.

Живот в заешка дупка

На токчета с Еди Изард

Facebook коментари

Бинар коментари (0) :