Погледни през стъкло от бирена бутилка

1

Днес е денят, в който сбъдвам една своя мечта.

От години ми липсва онази емоция от кратичкия разказ, който излизаше всеки уикенд в „Капитал Light“ и който всички чакахме с нетърпение. Познавам много хора, които си купуваха целия вестник най-вече – или дори единствено – заради това. В тази рубрика, наречена „Библиотека“, излизаше кратка градска проза от талантливи модерни български писатели, внимателно и маниакално селектирана от Катя Атанасова.

Времената сега не са това, което бяха. Което не означава, че са лоши или че не можем да имаме мечти. И дори да ги осъществяваме. Кой, ако не ние и кога, ако не сега?

С удоволствие ви съобщавам, че от утре, 31 март, Бинар пуска свое ново свидно чедо – новата ни рубрика „BINstory„. BIN – като кошче (компютърно… :) ), сандък за съхраняване (англ.) и като Бинар, разбра се. Story – като история, разказ. Или BINstory – сандък с разкази.

В нея всеки петък в 12:00 часа очаквайте по един нов, непубликуван никъде другаде кратък разказ от добър, талантлив български писател – млад или стар, известен или не толкова. Ще държим на качеството. Защото искаме да възродим онзи трепет, онова усещане за нетърпеливо очакване от някога – но в днешните модерни времена.

Затова направихме BINstory като нещо визуално различно и самостоятелно, макар и част от Бинар. Създадена е така, че да може да прочетете вашия разказ още в началото на уикенда – в петък следобед, дори в автобуса или трамвая, на смартфона или таблета си. Или специално да си отделите време за това сладко удоволствие с чаша кафе пред лаптопа или PC-то си – в ранните утрини или мързеливите следобеди на почивните дни. За по-удобно четене в началото на всеки текст вдясно ще намерите бутони за увеличаване и намаляване на размера на шрифта.

Освен лично моя сбъдната мечта, BINstory е израз на обществената функция на Българското национално радио и на Бинар. Това е още една стъпка в подкрепа на българските творци и на българската култура. Ние тук харчим пари на данъкоплатеца и се чувстваме длъжни да му дадем нещо стойностно срещу тях.

В тази връзка сме помислили и за нещо повече. BINstory не е просто носталгично копие на нещо, съществувало някога някъде другаде. Времената – пак до това опираме – днес са други, и искаме да доставим добавена стойност към удоволствието.

Всички публикувани в BINstory разкази на български писатели ще бъдат превеждани от професионалните преводачи на БНР и публикувани тук в Бинар на още няколко чужди езика – английски, руски, гръцки, сръбски… уточняваме все още колко и кои, защото това е скъпо удоволствие далеч не само откъм пари, а и откъм всякакъв ресурс.

То обаче ще даде възможност на българските писатели – и на българската култура респективно – да надскочат локалните си ограничения като език и местоживеене и да стигнат до една глобална аудитория. България е част от Европа, ЕС, Балканите и света – и искаме доброто и талантливото от българската литература и култура също да бъдат част от тях.

Имаме и фейсбук страница – където ще можете да коментирате и споделяте впечатленията си от публикуваните разкази, както и да обсъждате всичко, което ви хрумне около тях, авторите им и българската литература.

Както ви казах – днес сбъдвам една своя мечта. Това обаче нямаше да е възможно без труда, помощта и подкрепата на Бинар, БНР и лично на много други хора, които няма да изброявам тук – но не защото не заслужават, а защото са наистина много. А и повечето са скромни, макар някои от имената им да са известни. Искам просто да им благодаря, от сърце – за подкрепата и за всичко, което направиха и правят, за да стане факт всичко това. Мечти може да има всеки, но те се сбъдват само когато зад тях застанат много хора.

Затова също толкова искрено се надявам, че и други хора (във и извън БНР), както и други медии и творци ще ни помогнат в нашата кауза да подкрепяме българската култура, българските писатели и… българските читатели.

Първият разказ в BINstory  – случайно или не – е на човека, който измисли името на тази рубрика: колегата в Бинар Владислав Христов. Казва се „Стъкло от бирена бутилка„. Ще можете да го прочетете от 12:00 часа в петък, 31.03.2017 г.

Приятно четене!

Ники Русиновски, отговорен редактор в Бинар

Устойчиво използване на природните ресурси?

Първоаприлското интервю с Ивайло Нойзи Цветков

Facebook коментари

Бинар коментари (0) :