Оригами в космоса

Бинар
Преди 2 години
Виж с шрифт Adys

Робърт Ланг, колкото и странно да звучи, е творец в науката и учен в изкуството. Науката е космическото инженерство, а изкуството е оригами.

Роден е в Охайо и е завършил Института по технологии на Станфордския университет. В течение на академичната си кариера той има над 80 научни публикации и държи повече от 50 технологични патента върху лазери, полупроводници, лещи и оптоелектрически уреди. Член е на Оптическата американска асоциация и главен редактор на списанието за квантова електроника „IEEE”.

Животът на Робърт обаче е съпътстван от още една голяма страст – любовта му към оригами. В продължение на повече от четиридесет години той не спира да изучава японското изкуство и да се развива в него, като в момента е един от всепризнатите майстори на оригами в световен мащаб.

В това нямаше да има нищо необичайно, ако американският учен не беше успял да помири тези две свои призвания, превръщайки оригамито в инструмент за високо технологични постижения.

Какво всички знаем, оригами е японско изкуство за сгъване на хартия, при което се създават удивително сложни и детайлни фигури. Първите исторически сведения за него датират от края на 17 век, но със сигурност то се е практикувало дори и по-рано. Основната идея е, че няма ограничения в сгъването и получените форми, но трябва да се използва само един лист хартия и да не се правят никакви разрези.

Въпросът е къде се срещат сгъването на хартийки и космическите технологии. Отговорът щеше да е „никъде“, ако в началото на 20 век един японец не беше направил революция в оригамито. Акира Йошизава буквално вдъхва втори живот на това традиционно японско изкуство, привнасяйки в него 4 основни математически принципа. Повече за тях можете да научите от видеото по-долу, но по-важното е, че то пози начин всички ограничения по отношение на формите и фигурите, които могат да се изработва от оригами, остават в историята.

По-късно Ланг допълнително обогатява възможностите в оригами. На него дължим доказателството и допълнението на аксиомите Хузита-Хатори, в които Ланг за първи път прилага сложни математически алгоритми при сгъването, дори създава компютърна програма, която да генерира оригами схема по зададено изображение. Американецът завинаги ще остане в историята на оригамито с проекта си „Часовници с кукувици от черната гора“, в рамките на който той и съпругата му се превръщат в истински звезди след като в продължение на шест часа успяват да сгънат първия си часовник, проектиран цели 3 месеца.

Часовници с кукувици от черната гора

Оригамито постепенно се превръща в много сложа логическа и математическа игра, запазвайки високата си естетическа стойност. Непрестанно усложняване на формите, сгъвките и чупките му прави възможно прилагането му в други, чисто технически и научни сфери – от въздушни възглавници и хирургически инструменти, до… лещи и соларни панели за спътници и орбитални станции.

Така оригами драстично улеснява пренасянето на определени компоненти в космоса и прави възможно постигането на резултати, които без него биха били немислими. През 2002 г. Ланг и екипът му създават технологията „Айглас“ (анг. – Eyeglass), благодарение на която в орбита беше изстрелян телескоп, чиято леща се разгъва след излизането в открития космос до внушителния диаметър от 100 метра. Технологията, базирана на принципите на оригами, позволява лещата да бъде сгъната множество пъти и побрана в ограничения обем на корпуса на ракетата носител, а след това да се разгъне, при това без повърхността й да бъде наранена и да се виждат следи от сгъвките. Подробности за оригами и техниките, които Ланг прилага, можете да научите от лекцията в TED, която е преведена и на български език.

Първоаприлското интервю с Ивайло Нойзи Цветков

Житна нива насред Манхатън

Facebook коментари

Бинар коментари (2) :

 1. Тайнаите на времето продьржава в Испания
  Сьщо ви препоръчвам германският Екшън сериал Кобра 11 обади се
  В България е изльчен по Диема по Нова телевизия
  Повторение на сезон 20 всяка сьбота и неделя сутринта по 9 45 до 10 и 50 по Диема

 2. Най дългият испански сериал се казва Тайните на времето
  Истинското име Тайните на Пуенто Вихо
  Сериала Тайните на времето в Бьлгария е изльчен по бТВ и бТВ лейди
  Спрян в Бьлгария заради много нисък рейтинг
  Повторение всяка сутрин без Съботите неделите и понеделниците от 7 до 7 55
  И вечер от 00 и 30 до 1 и 30 сутринта по бТВ лейди
  Сериала е за голямата любов на младата акушерка Пепа Агире и любовта на живота и Тристан Кастро
  И много други герой
  Тайните на времето е наследника на сериала Дързост и красота